LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

Rakborstar terapi rakborste guiden

3 goda skäl att välja en rakborste

Det finns många goda skäl till att välja att använda en rakborste när du rakar dig. Det bästa skälet, åtminstone om du frågar oss är att det är väldigt trevligt. Först känslan av att skapa sitt raklödder. Sen allt det där andra. Låt oss därför presentera några goda skäl till att välja en rakborste.

1 Terapeutiskt

De flesta, i stort sätt alla som använder en rakborste säger samma sak. Det finns något nästan terapeutiskt med att använda en borste. Att känna dess tyngd i handen, blöta ner den lagom mycket i lagom varmt vatten, sedan arbeta upp raklöddret från tvålkoppen, tvålmuggen eller tvålskålen. Njuta av det vita löddret och känna doften av rakkrämen eller raktvålen. Ibland också låta det ta en stund, stänga ute omvärlden ett tag. Tänka att just nu är allt som betyder något att skapa det bästa möjliga raklöddret med borsten och rakkrämen eller raktvålen.   

Sedan hur borsten sakta smeker huden längs kinderna, halsen, hakan, under näsan, vart man nu föredrar att raka sig. Nästan känner hur skäggstråna reser sig med hjälp av rakborsten och raklöddret. Betrakta sig själv i spegeln, tänka och filosofera, verkligen vara i stunden som den är där och då.   

Hur man på något sätt där och då får en stund för sig själv, hur omvärlden för ett litet tag försvinner. Något som i en stressande värld kan vara välbehövligt. En gång i månaden kanske, eller minst en gång i veckan tycker vi att du ska avsätta tid för en riktigt bra våtrakning med borste. Gör det till en stund för dig själv. Gärna med lite bra musik i bakgrunden. 

Det för oss åtminstone är det terapeutiska i att använda en borste. Låt ditt sinne vila en stund medan du applicerar raklöddret med din rakborste. Kort sagt ge ditt ansikte en härlig massage varje morgon.  

2 Hudvårdande

En borste är inte bara terapi för ditt sinne, det är också terapi för din hud. Borsten applicerar raktvålen eller rakkrämen på ett mycket mer effektivt sätt än vad exempelvis dina händer gör. Stråna i en borste har lättare att tränga ner i porerna och därigenom få en mer djupgörande och bättre återfuktande effekt av din rakkräm eller raktvål. Ett av många syften till varför du bör använda en borste. 

Dessutom hjälper en borste till att lyfta skäggstråna innan rakning. Genom att lyfta skäggstråna blir det lättare för rakbladet eller rakkniven att skära av dem under själva våtrakningen. Förhoppningsvis minskar det också gångerna du måste raka dig och därmed minska risken för hudbesvär.  

Borsten kan också hjälpa till att borsta bort döda hudceller och annat ur huden. Döda hudceller och annat som exempelvis kan täcka porer som gör det svårt att tvätta dem. Förstås också andra bakterier och liknande som kan vara skadligt för din hud. 

Ytterligare goda skäl till att använda en borste. 

3 En del av en historia och kultur

När du använder borsten i din rakning blir du en del av en historia och en kultur som funnits i över 250 år. Allt började i Frankrike i mitten av 1700-talet och traditionen lever kvar än idag. Frankrike var också det land där utvecklingen till den moderna safety razorn startade ungefär vid samma tid. 

Läs gärna mera om utvecklingen av en modern safety razor

Redan tidigt precis som idag gjordes både handtaget och borsthuvudet till borstarna både av enklare och mera exotiska material. Material som elfenben, ädla metaller som guld och silver och sköldpaddskal var mycket vanligt. Idag används konstgjorda variationer av dessa material. De finaste borsthuvudena då som nu var tillverkade av grävlingshår. Enklare material som vildsvinsbort eller hästhår förekom också. Då tillsammans med enklare handtag av exempelvis enklare träslag. Förr kunde också dyra träslag vara en del i en borste. 

En del material som horn och porslin förekommer än idag i rakborstar, då från hållbara producenter. Idag tillverkas borsthuvuden i huvudsak av hår från antingen grävling eller vildsvin. Borst från vildsvin ger ett något grövre och hårdare borst. 

Under 1800-talet när allt fler började raka sig hemma själva istället för att besöka en barberare skulle en borste tillsammans med en rakkniv bli en tydlig statussymbol i en mans hem. Att därför ha en rakborste av ett vackert exotiskt material ansågs mycket fint. En vacker borste och är fortfarande en viss statusmarkör i ett badrum. Att använda en borste i din är också en markör för att du bryr dig om din rakning, att den är mera än bara en syssla som du måste göra. Det är något du vill göra. 

Numera finns det också möjlighet att välja helt syntetiska alternativ till din rakborste. Om du inte vill eller kan välja ett alternativ med djurhår finns det gott om syntetiska alternativ som i de allra flesta fall är lika bra om inte bättre än de från djurhår. Nedan berättar Mühle om hur man skapade sina fina silver tip fibres borstar. Ett utmärkt alternativ till silver tip badger borstar. 

Välj din rakborste

När du ska välja din borste finns det egentligen två saker du ska fundera över. Först och främst vilket material du vill ha för borsthuvudet och vilket material ditt handtag ska vara av. 

Borsthuvudet i en borste finns oftast i någon variant av grävlingshår, vildsvinsborst eller syntetiskt borst. Vilken du väljer är oftast upp till tycke och smak. Grävlingshår är generellt sett något dyrare än vildsvinshår. Men är samtidigt mjukare och har bättre absorptionsförmåga av vatten. Båda borstarna fungerar däremot likvärdigt. 

Vill du ha grävlingshår finns det några olika varianter att välja på. Pure badger är den enklaste varianten. En mycket fin och bra borste där stråna är något grövre. Ett utmärkt val om du vill prova på grävlingshår men utan att betala en större summa. Silvertip badger anses vara den finaste varianten. Detta är de tunnaste och finaste hårstråna från grävlingen. Absorptionsförmågan är också den bästa. 

I slutändan handlar det mest om vad du tycker och känner. 

Till det ska du också välja ett handtag. Metall och syntetiska material är idag mycket vanliga. De är prisvärda och håller hög kvalité. Vill du ha ett mer naturligt val finns även trä. För dig som vill ha något finare finns framförallt finare träslag. Allt trä i borstarna är förstås hållbart framtaget. Vill du ha något alldeles extra kanske äkta horn eller porslin är något för dig. 

Mer om rakborstar

I vår guide till rakborstar har vi samlat ihop i stort sätt allt du kan tänka dig behöva veta. 

Här hittar du vår guide till rakborstar

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa