LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

Säkerhetshyvlar Mühle, Merkur, Rockwell

4 goda skäl till varför ska du använda en säkerhetshyvel?

Det är ingen hemlighet att vi på shavingroom föredrar en klassisk säkerhetshyvel före mer moderna system- eller flerbladshyvlar. Men varför gör vi det egentligen? Vad är det som gör att vi tycker att alla borde raka sig med en klassisk säkerhetshyvel. Låt oss förklara det. 

Vi vill förstås påpeka att det i slutändan är upp till var och en vad den väljer att raka sig med, det finns absolut inget rätt eller fel någonstans. Men vi tycker ändå att en klassisk våtrakning med säkerhetshyvel är det bästa alternativet. Det viktigaste är alltid din hälsa och välmående.  

Men låt oss ändå sammanfattningsvis ge våra främsta argument till varför du ska raka dig med en säkerhetshyvel?  

  1. En klassisk tradition  
  2. Kostnadseffektiv rakning
  3. Skonsamt för huden
  4. Klimatsmart

En klassisk tradition

De moderna säkerhetshyvlarna togs fram och patenterades i början av 1900-talet. Det är kort sagt en klassisk rakhyvel med en lång tradition. Fram tills då hade de flesta rakat sig med rakkniv, något man då gjort i över 150 år men det var både en komplicerad och tidskrävande syssla. 

Läs gärna mer i detta inlägg: En modern safety razor, 250 år av design och utveckling

Att raka sig med rakkniv kräver egentligen att man lär sig två hantverk, dels själva hantverket att raka sig och dessutom att ta hand om sin rakkniv. För många kan detta vara både för tidskrävande och helt enkelt inte något lustfyllt. Våtrakning tycker vi förstås ska vara lustfyllt. Säkerhetshyvlar kom man fram till var ett betydligt enklare och mer effektivt sätt att raka sig på. 

I samband med att säkerhetshyvlar blev en del amerikanska soldater utrustning under första världskriget för att raka sig blev det populärt och något soldaterna kom att göra även efter kriget. Det blev helt enkelt både billigare och enklare att göra det själv istället för att gå till barberaren och betala denna för tjänsten. 

Sedan dess har generationer av män världen över rakat sig med säkerhetshyvlar. Inte bara män förövrigt, det finns också gott om kvinnor, och de blir bara fler och fler som ser fördelarna. Ben är exempelvis ett vanligt ställe många använder säkerhetshyvel för att raka sig. 

Trots mera moderna typer och produktutvecklingar har den klassiska säkerhetshyveln sin plats som rakverktyg idag på samma sätt som den hade för över 100 år sedan. De senaste tio till femton åren har det också återigen blivit mycket populärt. Många har insett fördelarna med klassisk våtrakning. Som att det exempelvis är en långt gången klassisk tradition. Något man vill vara med om och i. 

Kostnadseffektiv rakning

En ny modern system- eller flerbladshyvel kostar ungefär 130 kronor. De håller i snitt ungefär 2 år innan de behöver bytas ut. På 10 år blir det 5 hyvlar, 650 kronor.

Säkerhetshyvlar kostar i snitt cirka 700 kronor men har en betydligt längre förväntad livslängd. Minst 10 år. På två år blir den kostnaden då 140 kronor. På 10 år blir kostnaden 70 kronor. Det kostar alltså nästan bara en tiondel på tio år att raka sig med en klassisk säkerhetshyvel istället för en modern system- eller flerbladshyvel. Kort sagt ett utmärkt skäl. 

Ett paket dubbelrakblad med 10 stycken blad kostar i snitt 50 kronor. Ett dubbelrakblad räcker i ungefär 5 rakningar. 10 stycken dubbelrakblad räcker alltså till cirka 50 rakningar.  För 390 kronor får du ungefär 8 paket dubbelrakblad där varje paket innehåller 10 rakblad. Det blir ungefär 400 rakningar, det vill säga 100 rakningar mer än priset för 10 stycken systemblad / flerblad. I snitt blir det alltså att 2 paket med vardera 10 blad i jämförelse ger dig gratis rakning motsvarande mot flerblad.  På ett år blir kostnaden 343 kronor. 

10 stycken systemblad / flerblad kostar 390 kronor. Ett systemblad/ flerblad räcker i ungefär 30 rakningar. 10 stycken systemblad räcker alltså till 300 rakningar.  På ett år blir den kostnaden ca 475 kronor. 

Dessutom innehåller systemblad / flerbladsystem både plast och metall vilket gör de omöjliga att källsortera på ett bra sätt. Dubbelrakblad innehåller enbart metall och kan därför källsorteras som metallavfall. Gärna samlade i en metallburk där du sedan slänger hela metallburken. 

50 kronor för 10 stycken dubbelrakblad är också en ganska hög kostnad. Snittpriset på de rakblad vi rekommenderar för en nybörjare ligger på 35 kronor. 50 rakningar för 35 kronor, 400 rakningar för 280 kronor. På ett år blir kostnaden 246 kronor. Alltså nästan halva priset mot vad det skulle kosta att under ett år använda systemblad eller flerblad. 

Det ska förstås sägas att dessa siffror är ungefärliga och ska ses som ett exempel på skillnaden ekonomiskt att raka sig på olika sätt.  I slutändan är det viktigaste att du väljer att raka dig på det sätt som passar dig bäst.    

På ett år blir kostnaden för modern systemhyvel + rakblad 413 kronor. 

På ett år blist kostnaden för en säkerhetshyvel + rakblad 316 kronor.

Kostnaden för att raka sig med en klassisk säkerhetshyvel + rakblad blir alltså ungefär 100 kronor mindre per år. Dessutom som sagt sparar du också på klimatet när du väljer en säkerhetshyvel istället för en modern flerbladshyvel. 

Skonsamt för huden

En flerblads-  eller systemhyvel fungerar mer eller mindre på följande sätt: Det första bladet har i uppgift att lyfta upp skäggstrået, det andra bladet har i uppgift att skära av strået precis under huden, resterande blad har i uppgift att ta hand om skäggstrån som inte skärs av på en gång.

En ytterligare sak som händer är att det första bladet också tar med raklöddret som fungerar som ett skyddande lager när du rakar dig. Vilket gör att de andra bladen möter huden utan ett skyddande lager som dessutom ökar friktionen.

När sedan den skadade huden repareras kan den läka över hårsäckarna och porerna där skägget växer. Skägget kan få svårt att växa ut och det blir inåtväxande skäggstrån. Dessutom kan huden skadas på andra sätt och bli irriterad. Även rakfinnar kan uppstå när huden blir uttorkad. 

Dubbelrakblad skär av skäggstråna strax ovanför huden istället. Dessutom är huden mycket bättre skyddad då det inte finns några ytterligare blad som kan komma i kontakt med huden utan att skyddas av raklödder.

Påfrestningen på huden blir mycket mindre vilket gör att sådant som inåtväxande hårstrån, rakfinnar och irriterad hud kan undvikas. 

Självfallet kan det finns andra orsaker till att detta uppkommer. Är du osäker ska du alltid fråga en hudvårdsläkare för medicinsk expertis. 

Ett klimatsmart val

En flerblads- eller systemhyvel tillverkad av plast håller i två år innan den behöver slängas som brännbart avfall och leder till ökad sopberg och utsläpp. 

Säkerhetshyvlar tillverkas till största delen i metall eventuellt med andra hållbara material håller i minst tio år innan den kan behöva bytas ut. Många är också tillverkade i helt metall och kan därför källsorteras.

En säkerhetshyvel av metall kan källsorteras som metall. 

Flerblad eller systembladshuvuden kan varken källsorteras som plast eller metall då de innehåller båda. Något som gör att de källsorteras som brännbart. 

Säkerhetshyvlar med dubbelblad av metall kan källsorteras som metall. Källsortera gärna dubbelbladen i en metallbehållare och släng sedan hela metallbehållaren i metallförpackningar. 

Mera information

Vi har ett blogginlägg, “Vad är en safety razor? vi ger dig svaret” där vi berättar mera om vad en safety razor eller säkerhetshyvel är, vilka delar den består av och vad som kan vara bra att tänka på när du ska köpa din första säkerhetshyvel. 

Blogginlägg: Vad är en safety razor? Vi ger dig svaret 

Önskar du en mer utförlig guide eller vägledning till vad du bör tänka på när du köper din första säkerhetshyvel? Det har vi med. 

Blogginlägg: Vad du bör tänka på när du köper din första säkerhetshyvel

Kolla gärna in vår guide till säkerhetshyvlar där vi går genom mera av säkerhetshyvelns olika delar som rakhuvud och handtag.

Guide till safety razor | säkerhetshyvel 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa