LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

Nybörjare våtrakning med säkerhetshyvel och rakborste, aggressiv säkerhetshyvel

Bästa säkerhetshyveln för nybörjare

Alla är vi nybörjare på något när vi börjar med det, något som inte minst gäller säkerhetshyvel. Som nybörjare inom våtrakning med säkerhetshyvel kommer det ofta många frågor.

 Vilken är den bästa säkerhetshyveln för en nybörjare? Vilken säkerhetshyvel är mest populär?Vilket rakblad ska jag välja? Behöver jag en rakborste? Vilken rakborste passar mig?

Frågorna om man är nybörjare är ofta många, men det är tur att svaren är lika många. För svaren på alla frågor som en nybörjare med säkerhetshyvel har, de har vi. Därför vill vi med det här inlägget svara på några av de vanligaste frågorna vi får från nybörjare inom klassisk våtrakning. 

Är du nybörjare själv eller känner du någon som är det? Kanske har du själv funderat på att börja eller känner någon som gjort det. Dela gärna detta inlägg då med dem. Du kan alltid kontakta oss antingen här direkt, via mail eller telefon. Vi hjälper dig gärna med tips och råd för vad du behöver. 

Vår kontaktinformation

Men låt oss nu ta tag i frågorna! 

Vilken säkerhetshyvel ska jag välja?

En av de vanligaste frågorna vi får från nybörjare.

Det ska sägas att i den grundläggande funktionen är nästan alla säkerhetshyvlar lika. Men som nybörjare med säkerhetshyvel kan det ändå vara lite knepigt med alla begrepp och termer. Särskilt om man söker information på exempelvis sociala medier eller forum. Låt oss därför börja med att reda ut några begrepp. 

Stängd kam och öppen kam är nästan de vanligaste termerna. Det beror mycket på att de är centrala och viktiga för funktionen och en av de största skillnaderna mellan vad som kan verka som två identiska säkerhetshyvlar. 

Med en stängd kam menas att säkerhetshyvelns rakhuvud, alltså den delen där rakbladet sitter har en liten kam med urgröpningar längs långsidan. Syftet med kammen är att försöka skydda huden att komma i direktkontakt med det vassa rakbladet och att lyfta upp skäggstråna. Då kan de lättare skäras av rakbladet. 

En öppen kam har istället små piggar längs med långsidan av bladet och därför mycket mindre skydd mellan det vassa rakbladet och huden under. Syftet är fortfarande också att lyfta upp skäggstråna för att raka av dem. 

För en nybörjare rekommenderas oftast en stängd kam. Detta eftersom den anses vara något enklare och säkrare att raka sig med än en öppen kam. En öppen kam rekommenderas främst för de som har mycket grov skäggväxt med kraftiga skäggstrån. En stängd kam kan ha svårare att komma åt och lyfta upp dem lika effektivt som en öppen kam. Naturligtvis kan du som nybörjare välja en öppen kam direkt om du känner för det men vi rekommenderar en stängd kam. 

Utöver det finns några ytterligare funktioner. Sedan är det mest en fråga om tycke och smak vad gäller design och form. Alla säkerhetshyvlar vi säljer kan användas tillsammans med alla dubbelrakblad vi säljer.  

För dig som har ännu mera frågor om säkerhetshyvel har vi en fin guide till säkerhetshyvel 

Guide till säkerhetshyvel | safety razor

För dig som är nyfiken generellt på våtrakning med säkerhetshyvel har vi en guide även för det 

Generell rakguide

Vilken säkerhetshyvel är mest populär?

Det tyska företaget Merkur är kända för sina säkerhetshyvlar av mycket hög kvalité. 

Merkur 34 C brukar räknas och omnämnas som en av de mest populära säkerhetshyvlarna för nybörjare. Något den har gjort under väldigt lång tid också. Med Merkur 34C får du en säkerhetshyvel med god precision. Den har en stängd kam och tillverkad helt i metall. 

För dig med större händer som föredrar ett längre skaft kan Merkur 34C kännas lite kort. Då finns Merkur 47C som ett utmärkt alternativ. Den har ett längre skaft men i övrigt samma funktion. Merkur 34G är samma rakhyvel som 34C men i guldöverdragen mässing. 

Mühle är ett annat stort och välkänt märke inom säkerhetshyvlar och rakborstar som passar utmärkt för nybörjare. Även mycket populära bland de som hållit på länge.

Mühle Traditional säkerhetshyvel är en liknande hyvel som också är ett utmärkt val för en nybörjare. Förutom helt i metall också finns säkerhetshyveln med svart, sköldpaddsfärgat och roseguldfärgat handtag, alla tre finns också att få med matchande rakborste för den som önskar. Dessutom finns den i en variant med öppen kam. Detta är också en mycket bra och populär rakhyvel som vi gärna rekommenderar för en nybörjare. 

För den som vill ha en större variant finns Mühle Traditional säkerhetshyvel grande med samma funktion. Den finns däremot bara i utförandet krom. 

Ett tredje och fjärde alternativ som också är populära bland nybörjare är antingen Rockwell R1 eller Rockwell 2C. Den senare Rockwell 2C finns i ett tre olika färger. Rockwells säkerhetshyvlar har blivit mycket populära på kort tid. 

En unik funktion framförallt med de andra säkerhetshyvlarna är att Rockwell 2C har ett rakhuvud där vinkeln på rakbladet kan ställas in i två olika vinklar. Det görs enkelt genom att vända sida på rakhuvudet. Detta är en funktion som vissa uppskattar för att få en mer närmare och exakt rakning än vad ett vanligt rakhuvud kan ge.   

Vilket rakblad passar nybörjare?

Först det som skiljer olika rakblad åt är framförallt skärpan på själva eggen. En del är mycket vassa medan andra är mjukare i jämförelse. 

Men för att sedan svara på frågan vilket rakblad som passar en nybörjare. Det är kanske den absolut svåraste frågan att svara på. Mest för att det beror på flera olika saker.

En sak kan exempelvis vara om personen har ett grövre eller kraftigare skäggväxt med grövre eller finare skäggstrån. Generellt sett kräver ett kraftigare skägg med grövre skäggstrån ett grovt blad. Ett mer glesare skägg med finare tunnare skäggstrån kan rakas med ett mjukare rakblad. 

Däremot som nybörjare rekommenderar vi oftast varken ett för vasst rakblad eller ett för mjukt. Detta eftersom risken att skära sig vid rakningen är allt för stor. Kort sagt ett blad mittemellan är oftast det som passar de flesta nybörjare. 

Fördelen med dubbelrakblad till skillnad från andra delar av våtrakning är att det är en ganska låg kostnad om man vill byta rakblad för att det man har inte passar en. 

En till fråga som ofta kommer upp är hur ofta man behöver byta rakblad. Det beror också på, men ungefär en gång i veckan brukar vara rekommenderat för de flesta. Det viktigaste är att aldrig raka sig med ett rakblad som inte är skarpt. Ett oskarpt rakblad kan lätt leda till onödiga skador och andra hudbesvär. 

Alla dubbelrakblad vi säljer kan användas med alla säkerhetshyvlar vi säljer. 

Något vi rekommenderar gärna är att köpa vårt rakbladspaket med fem olika typer av rakblad. Då får man totalt 50 stycken rakblad med 5 olika nivåer av skärpa. Allt från mycket vassa blad till något mer mjuka och förlåtande blad. Utifrån det kan man sedan hitta en nivå som man tycker passar ens behov. 

Vill du veta ännu mera om rakblad? I vår rakbladsguide berättar vi mera exempelvis om de olika typerna av skärpa. 

Rakbladsguiden

Behöver jag en rakborste som nybörjare?

Som nybörjare med säkerhetshyvel finns det ofta ytterligare en fråga. Behöver jag en rakborste på en gång eller kan jag vänta med det? Det finns flera goda skäl till att som nybörjare köpa en rakborste. Men det är absolut inget måste om man inte känner för det och är nybörjare.

Det finns två stora fördelar med att köpa en rakborste. För det första ger rakborsten en skön massage för huden innan rakningen, den hjälper till att lyfta upp stråna och rensar ut porerna. Med en rakborste är det också betydligt mindre kladdigt och kletigt att applicera sin rakkräm och skapa ett bra raklödder. Slutligen finns det också ett otroligt stort utbud av raktvål där en rakborste mer eller mindre är ett måste för att kunna använda produkten. 

Samtidigt känner man att man inte vill använda en rakborste är det inget måste. Det finns gott om rakkräm på tub som enkelt kan appliceras med fingrarna innan rakningen. Det kommer att bli lite mer kladd men man slipper en rakborste. Inte heller får man den sköna massagen som en rakborste ger och det blir svårare att rensa ut porerna. Men det går. 

En rakborste är en investering men en som håller för en lång tid och när man väl har skaffat den och använt den första gången är det få om någon som slutar. När man köper en rakborste är det i stort sätt två saker man betalar för, vad det är för typ av borst och vad det är för typ av handtag. 

Det finns i korthet tre huvudsakliga typer av borst.

Den mest populära, om något dyrare är borst eller hår från grävling. Det anses vara det finaste, det som är mjukast av de tre och har bäst absorptionsförmåga av vatten, det vill säga förmåga att ta upp och hålla kvar vattnet i borsten. Dessa finns i sin tur i några olika varianter. 

En något billigare variant är vildsvinsborst. Dessa borst är ljusare i allmänhet, inte lika bra på att absorbera vatten, inte lika mjuka men som sagt ett något enklare och billigare val. Men inte för det ett sämre val egentligen. För en nybörjare kan detta vara ett bra val om man vill prova på en borste. 

För den som inte vill eller kan använda animaliska produkter finns det utmärkta syntetiska alternativ i olika prisklasser och kvalitéer. Dessa är skapa för att efterlikna grävlingshår framförallt och anses av de flesta vara lika mjuka och ha samma goda egenskaper. En del anser också att dessa är något mera hållbara.   

För dig som är nybörjare rekommenderar vi en rakborste.

 Vill du veta mera om rakborstar finns vår guide till dessa.

Guide till rakborstar 

Vill du ha mer personlig hjälp?

Är nybörjare inom våtrakning med säkerhetshyvel och rakborste? Eller du som är nyfiken på skäggvård? Kanske vill du uppgradera dina rakverktyg eller utöka din samling av raktvål och eller rakkräm? Vad det än gäller är du välkommen förbi oss på Shavingroom. Vi finns på Kommendörsgatan 38 i Stockholm. Här finns alla produkter som vi har i lager att se på, känna på i de flesta fall och lukta på. Förstås kan vi hjälpa dig till att hitta de produkterna som passar just dig. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa