Loading cart contents...
Varukorg Kassa
Totalt:

Dovo – Information & historia.

DOVO grundades redan år 1906 och är välkänt för sina rakknivar av högsta kvalitet. De har sin produktion i Tyskland och produkternas hållbarhet och kvalitet bygger på den erfarenhet och kunskap de har samlat på sig under mer än 100 års verksamhet. De tillverkar även saxar och manikyrinstrument för professionell användning och hemmabruk.

DOVO är ett privatägt familjeföretag som grundandes år 1906 i Wald nära den berömda stålstaden Solingen i Tyskland. Grundarna var Carl Dorp och Carl Arthur Voos och de tillverkade endast rakknivar till att börja med. Företaget hette från början Dorp och Voos. Det var först några år in i företagets historia som det bytte namn till DOVO, de första två bokstäverna från grundarnas respektive efternamn. Strax innan andra världskrigets utbrott tog Fritz Bracht över företaget och med över 20 års erfarenhet av branschen ville han föra företaget framåt. Företaget och dess rakknivar höll redan då mycket god kvalitet och de hade blivit populära i Nordamerika och Västeuropa. Även under kriget fortsatte märket att vara eftertraktat och varorna fann sin väg till västmakterna. På 30-talet lanserades den elektriska rakapparaten, vilket skapade vissa problem för DOVO. Rakapparaten blev snabbt populär på grund av den snabba rakningen den erbjöd. Detta tvingade Bracht att söka sig till andra områden och produkter för att inte försäljningen skulle gå ner för mycket. Han började intressera sig för hårsaxar och samlade in så mycket information som möjligt om dem. Genom att prata med lokala frisörer såväl som frisörer i andra områden fick han insyn i vad som krävs av en sax för att salongerna ska använda den. Han fick reda på allt han behövde och utifrån det skapade han hårsaxar och urtunningssaxar. Dessa nya produkter fick snabbt fart på försäljningen igen. Under 50-talet anställdes många unga och nya medarbetare och däribland var Ernst Kirchbaum som var jurist och svärson till Bracht. Sedan år 1985 driver Ernst Kirchbaums son, Markus Kirchbaum, företaget som den tredje generationen från familjen. Efter att i många år ha inriktat sig på andra produkter gick de år 2013 tillbaka till att främst producera rakverktyg genom att utöka produktionen av rakknivar hos DOVO och rakverktyg som säkerhetshyvlar hos dotterbolaget Merkur. Alla Merkurs varor produceras i samma fabrik som rakknivarna från DOVO och bär samma höga kvalitet. Merkur erbjuder ett mycket brett sortiment av säkerhetshyvlar med dubbeleggade blad och erbjuder även till exempel flerbladshyvlar och rakborstar.

 

Idag finns fabriken med all tillverkning fortfarande belägen i Solingen. Solingen kallas City of Blades och så länge man kan minnas har det tillverkats knivar, saxar och liknande produkter här. Stålet från staden är känt över hela världen för sin fantastiska kvalitet och hållbarhet. Från 50-talet och framåt har DOVO tagit över många företag och märken. Bland dessa finns företagen Bismarck, Fontana och Tennis som gjorde rakknivar, Heups & Hermes som gjorde pedikyrinstrument och Merkur som gjorde rakutrustning. De exporterar till cirka 120 länder och av hela deras produktion står så mycket som 75 % för export. Varje dag producerar de omkring 2000 produkter och tillverkningen går för högtryck.

De erbjuder över 40 olika manikyr- och pedikyrinstrument och det finns ett stort utbud av nagelsaxar, nagelbandssaxar, nagelbandstänger, nagelklippare och tänger för inåtväxande naglar. Saxarna finns för både höger- och vänsterhänta. De har omkring 25 olika saxar och tack vare detta finns det alltid någon modell som passar de behov som finns. De har till och med nagelklippare speciellt avsedda för diabetikers känsliga fötter, vilka kräver produkter av mycket hög kvalitet. De erbjuder dessutom många sorters nagelfilar och både raka och sneda pincetter med olika bredd. Även hårsaxar finns för både höger- och vänsterhänta och de har över 70 olika modeller av frisörverktyg. Saxarna är gjorda för såväl professionellt bruk som för användning i vardagen och många frisörer använder företagets hårsaxar, urtunningssaxar och urtunningsknivar.

 

Rakknivarna från DOVO håller otroligt hög kvalitet. Solingen är känt för sin långvariga ståltillverkning och de fabriker och varumärken som finns där sätter stort värde i att bara använda det absolut bästa stålet som finns tillgängligt. Detta ger exceptionella produkter som tillsammans med den erfarenhet och kunskap DOVO har kan ta fram produkter som överträffar förväntningar inom såväl design som funktionalitet och hållbarhet. De gör rakknivar som passar alla män, vare sig man är nybörjare eller en erfaren användare. Knivarna kommer i många olika varianter med snygg design. Handtagen finns i träslag som bambu, ek, ebenholts, redwood och cocobolo, ett mycket vackert rödbrunt träslag som är vanligt i skaft till knivar och borstar. De gör även handtag av metall och andra med inslag av pärlemor. De arbetar också med elfenbens-, pärlemor- och sköldpaddsskalsimitation. Alla material är av hög kvalitet och ger en lyxig känsla. Rakknivar ger den närmaste rakningen man kan få och hos barberare är det oftast detta rakverktyg som används. Rakningen blir både behaglig, nära och skonsam. Det kan ta ett tag att lära sig tekniken för detta då den skiljer sig en del från hur man använder en vanlig rakhyvel, men när man har bemästrat tekniken finns det inget som kan slå den rakningen. De erbjuder också striglar i olika varianter för skärpning av knivbladen. För att hålla kniven ren och skarp ska man helst använda strigeln mellan varje rakning. För att förhindra att strigeln torkar ut och spricker har DOVO tagit fram ett läderbalsam. Det håller lädret i fint skick och är helt utan slipmedel. För att göra sortimentet komplett har de även raktvål, rakborstar av Silvertip och Pure badger och ställ för både rakborstar och rakknivar.