LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

RAKBLADSGUIDE

Varmt välkommen till vår guide till dubbelrakblad och shavette. Guiden fokuserar framförallt på dubbelrakblad men vi tar även upp shavetteblad, anpassade att användas med shavette.

Dubbelrakblad Astra Derby Feather Merkur rakbladsguide

Vad är dubbelrakblad?

Dubbelrakblad är ett metallblad med två slipade kanter på bägge sidor. De används tillsammans med en säkerhetshyvel (safety razor) och har använts i över 100 år världen över. De tillverkas av rostfritt stål och den stora skillnaden mellan dem är skärpan.  Alla dubbelrakblad vi säljer kan användas med alla säkerhetshyvlar och de flesta shavetter. 

Vårt sortiment av dubbelrakblad

Skärpan på olika rakblad

I vår rakbladsguide vill vi nu tala om skärpan på dubbelrakblad. Dubbelrakbladets skärpa är det som främst skiljer ett rakblad från ett annat.

Dubbelrakblad har en skala på skärpa 1 – 5 där 1 är ett extra mjukt blad och 5  är ett extra vasst blad. Vilken skärpa som passar dig bäst är i slutändan en smaksak. Det beror också mycket på tjockleken på ditt skägg. Ett grövre skägg med grövre tjockare skäggstrån kräver oftare ett blad med högre skärpa.

Skärpa 1 - Mycket mild skärpa

Dubbelrakblad med skärpa 1 har en mycket mild skärpa.

Dessa blad är extra mjuka och mycket förlåtande även om de förstås fortfarande har en mycket god skärpa. Bladen är på inga sätt slöa, deras slipning är bara mjukare än andra blad. 

Rakbladsguidens råd är att utmärkt exempelvis om du har väldigt gles skäggväxt. Har du kraftigare skäggväxt kan dessa blad upplevas som slöa och du kan riskera skador om du trycker för hårt.  

Det är viktigt att komma ihåg att ett blads skärpa kan upplevas olika från person till person. Det beror bland annat på exempelvis tjocklek på skäggstråna och dess densitet, hur man rakar sig och huden. 

Skärpa 2 - Mild skärpa

Dubbelrakblad med skärpa 2 har en mild skärpa.

Dessa blad är också mjuka och förlåtande, något mera skarpa än de med skärpa 1. Detta kan också vara ett bra alternativ om du provar dig fram och känner att Skärpa 3 är lite för vasst. 

Rakbladsguiden menar att detta är mycket bra val för dig med något glesare skäggväxt. Precis som med de mjukaste bladen är dessa inte på något sätt slöa eller oskarpa. Deras slipning är bara mjukare än de med skarpare slipning av bladet. 

Det är viktigt att komma ihåg att ett blads skärpa kan upplevas olika från person till person. Det beror bland annat på exempelvis tjocklek på skäggstråna och dess densitet, hur man rakar sig och huden.

Skärpa 3 - Medium skärpa

Dubbelrakblad med skärpa 3 har en medium skärpa och rekommenderas för de allra flesta att börja med.

Dessa typer av blad är mycket bra att börja med inom våtrakning. Inte för mjuka men inte för vassa heller. Härifrån kan man också prova sig fram till ett blad som passar. Det alternativ som vi rekommenderar för de flesta som vill börja att raka sig med dubbelrakblad.

Rakbladsguiden råd är att detta är den bästa skärpan att börja med, om inte annat för att få ett riktmärke om du behöver ett skarpare eller mjukare blad. Det kan däremot vara bra att pröva med några olika blad. 

Skulle olyckan vara framme rekommenderas att använda antingen alunsten eller alunstift för att stoppa blodflödet. En after shave med antiseptisk effekt kan också hjälpa till om det är väldigt små skador. 

Skärpa 4 - Aggressiv skärpa

Dubbelrakblad med skärpa 4 har en aggressiv skärpa

Dessa blad är perfekta om man har lite grövre skäggväxt eller om man vill ha ett blad med lite mera skärpa än vanligt. Dessa blad kan också kräva att man är lite mer stadig på hand än när man precis börjar raka sig.  Vet du med dig från början att du har ett något kraftigare skägg med grova skäggstrån kan detta vara ett bra steg att börja på en gång med. Skulle du uppleva att de är för kraftiga, att du skadar dig för mycket kan du gå ner en nivå. 

Rakbladsguidens tips är att detta är för många det naturliga steget efter att ha prövat vassa rakblad men känner att man inte riktigt får den rakning man önskar sig. Då kan dessa blad med något mer skärpa vara en bra idé att prova. 

Skärpa 5 - Mycket aggressiv skärpa

Dubbbelrakblad med skärpa 5 har en extra vass skräpa för de grövsta skäggen.

Detta är de absolut vassaste dubbelrakbladen vi säljer. Passar bäst för dig med extra kraftigt och grovt skägg. För dig som inte vill ha något än det vassaste. En nybörjare kan eventuellt lätt skada sig i onödan på dessa blad. Därför rekommenderas de framför allt till dem som rakat sig ett tag. 

Rakbladsguiden menar att detta är bladet och skärpan för dig som kräver mycket av ett rakblad och lite till för att det ska kännas bra. 

Vanliga frågor och svar om dubbelrakblad

I vår guide har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får. Om du har fler eller andra frågor kontakta oss gärna. 

Kontaktinformation

Moderna dubbelrakblad för våtrakning tillverkas vanligtvis av rostfritt stål istället för kolstål, vilket är vanligt för rakknivar.

Detta beror på flera fördelar med rostfritt stål.

För det första är rostfritt stål både starkare och mer motståndskraftigt mot korrosion än kolstål, vilket innebär att bladen kan hålla längre och vara mer hållbara vid upprepade användningar.

För det andra är rostfritt stål mer hygieniskt än kolstål, eftersom det är mindre mottagligt för bakterier och andra mikroorganismer. Slutligen är rostfritt stål mindre känsligt för temperaturförändringar än kolstål, vilket innebär att det bibehåller sin styrka och stabilitet bättre.

Sammanfattningsvis är rostfritt stål ett utmärkt materialval för moderna dubbelrakblad och ger både hållbarhet, hygien och stabilitet för den dagliga rutinen med våtrakning.

Ja det går utmärkt

Det går att använda alla dubbelrakblad med alla säkerhetshyvlar på grund av att de flesta dubbelrakblad har samma dimensioner och passar in i de flesta säkerhetshyvlar. Detta ger användaren en stor fördel då det är enkelt att prova olika blad och hitta det som fungerar bäst för deras behov.

Att kunna prova olika blad ger användaren möjlighet att anpassa rakningen efter deras hud- och skäggtyp, samt att hitta det blad som ger den jämnaste och tätaste rakningen. Detta kan också leda till en minskning av irriterad hud och skäggstubb på grund av att användaren hittar det blad som passar bäst för deras hud.

Att kunna använda alla dubbelrakblad med alla säkerhetshyvlar ger också en ökad tillgänglighet för användaren då de inte behöver vara bundna till ett specifikt blad eller hyvelmärke. Detta gör att användaren kan hitta det blad som fungerar bäst för dem, oavsett var de befinner sig eller vilket märke som finns tillgängligt.

Bytet är inte särskilt svårt men kräver att du är lite försiktig för att inte skada dig. 

Börja med att se till att vara helt torr om händerna när du gör detta och ta gärna god tid på det. Det är inte en bra idé att göra detta mitt i rakningen när du står med rakkräm eller raktvål i ansiktet exempelvis. Se också till att säkerhetshyveln är ren och torr. Arbeta också gärna på en ytan som är ren. 

Börja med att montera isär alternativt öppna upp rakhuvudet på din säkerhetshyvel. Plocka försiktigt ut det nuvarande bladet och lägg det gärna i en liten metallburk som sedan kan återvinnas helt och hållet. 

När rakhuvudet är rent lägg rakhyveln åt sidan. Öppna upp och ta försiktigt det nya bladet ur förpackningen. Tänk på att bladets långa kanter är mycket vassa. Placera försiktigt bladet i rakhuvudet och montera ihop det alternativt stäng igen det. 

Kanske den vanligaste frågan av dem alla.

Normalt behöver man byta dubbelrakbladet i en säkerhetshyvel efter cirka 5-7 rakningar. Det är viktigt att poängtera att en del behöver eller vill byta betydligt oftare medan andra klarar sig längre.

Detta kan variera beroende på faktorer som skäggväxt, hårdhet på hårstrån, och hur mycket man rakar sig åt gången. Man kan också känna på bladet för att avgöra om det fortfarande är skarpt eller om det har blivit slött och bör bytas ut.

Det är viktigt att byta blad regelbundet för att undvika irritation och få en nära och behaglig rakning. Dessutom ökar risken för skärsår om man använder ett slött blad. Genom att ha flera blad till hands och byta ut dem regelbundet kan man upprätthålla en konsekvent hög kvalitet på rakningen.

Det finns framförallt tre faktorer som är viktiga när det gäller att hitta ett passande dubbelrakblad.

Det första är skärpan. Med rätt skärpa får du en behaglig rakning varje gång. En rakning som varken är för aggressiv eller för mjuk. Det andra är priset. Att du hittar ett rakblad som du tycker är prisvärt för dig. Med ett prisvärt rakblad kommer det kännas bättre att raka sig dagligen eller vid behov utan att behöva tänka på kostnaden för rakningen. Därefter kommer märket. Många har ett märke som man av någon orsak gillar. Då ska man välja det märket. Samtidigt kan det ibland vara bra att prova sig fram för att kanske hitta ett som ännu bättre passar ens behov. 

Det kan hända en olycka sker när du använder dubbelrakblad, men med rätt förberedelser och försiktighet, är risken för skador mindre.

För att minimera risken för skador och hudbesvär när man använder dubbelrakblad för klassisk våtrakning finns det några enkla steg att följa:

1. Förbered din hud genom att tvätta ansiktet med varmt vatten och använda rakgel eller raklödder för att mjukna upp skäggstubben.

2. Använd ett kvalitetsrakblad och se till att det tillräckligt vasst. Byt ut bladet ofta, eftersom slöa blad kan orsaka skador och irritation.

3. Använd inte för mycket tryck på rakhyveln – låt rakbladet göra jobbet istället för att trycka det mot huden. Håll hyveln i ett 30 graders vinkel.

4. Skölj hyveln ofta under rakningen för att avlägsna raklödder och stubb.

5. Efter rakning, skölj ansiktet med kallt vatten och applicera en mild aftershave för att undvika torr hud och irritation.

Genom att följa dessa enkla steg kan du minska risken för skador och hudbesvär när du använder dubbelrakblad för klassisk våtrakning.

Det kan hända en olycka sker när du använder dubbelrakblad, men det är lätt åtgärdat. 

  1. Om du råkar skada dig med ett dubbelrakblad vid klassisk våtrakning kan du handskas med skadan på flera sätt.
  2. En av de vanligaste metoderna för att hantera små skador är att använda en alunstift eller alunsten som innehåller aluminium. Detta kan appliceras på såret för att minska blödningen och motverka infektioner.
  3. En annan alternativ lösning är att använda en aftershave som har antiseptisk eller anti-bakteriell effekt. Dessa produkter hjälper till att rengöra och desinficera huden efter rakningen.

Tips!

Fortfarande inte säker på vilket blad som passar dig bäst? Då kan rakbladsguiden tipsa om det paket med fem olika rakblad, ett från vardera skärpa. Med det kan du prova dig fram för att hitta ett som passar dig.

Shavetteblad

Liksom att svara på frågan vad dubbelrakblad är ska vi i vår rakbladsguide nu berätta vad shavetteblad är. 

Ett shavetteblad används tillsammans med en shavette. En shavette i sin tur än rakkniv med utbytbara blad istället för en rakkniv som kräver mycket mera underhåll. Shavetteblad är därför enbart slipade på en sida. Till skillnad från dubbelrakblad som passar alla säkerhetshyvlar passar inte alla shavetteblad alla shavetter. 

Vårt sortiment av shavetteblad  

Shavetteblad för de flesta shavetter utom Feather

Enligt vår rakbladsguide passar dessa shavetteblad till alla typer av shavetter utom dem som är tillverkade av Feather. 

Personna blad från Dovo

Personna shavetteblad är något längre än andra shavetteblad och tänkt framförallt att användas tillsammans med en Dovo shavette och en grön bladhållare från Dovo. 

Bladhållare för Dovo shavetter

Till Dovo shavetter finns speciella bladhållare att använda för att enkelt och säkert hålla bladet på plats. 

Dessutom göra det ännu enklare att byta shavettebladet. När du ska byta shavetteblad tar du helt enkelt ut bladhållaren. Du öppnar upp den, tar ut det gamla bladet och sätter in ett nytt. Stänger igen bladhållaren och för in den i shavetten igen. 

För klassiska dubbelslipade rakblad som delats på mitten och vanliga shavetteblad passar Dovo Shavette bladhållare svart – för klassiska DE blad. Den passar också för de flesta shavetter.  Har du ett längre blad rekommenderas Dovo Shavette bladhållare svart – för långa blad. 

Shavetteblad för Feather shavetter

Speciella blad som enligt vår rakbladsguide enbart passar till shavetter från Feather. 

Vanliga frågor och svar om shavetteblad

Liksom med dubbelrakblad har vi i vår rakbladsguide samlat några frågor och svar som rör shavetteblad.

Vilket material tillverkas shavetteblad av?

Shavetteblad tillverkas precis som dubbelrakblad av rostfritt stål. Det gör att de är lätta att underhålla och har en god skärpa.

Läs mer

Vad skiljer shavetteblad och dubbelrakblad åt?

Inget mera än att ett shavetteblad enbart har en slipad sida medan ett dubbelrakblad har två slipade sidor. 

Läs mer

Hur ofta ska jag byta shavetteblad

Byt shavetteblad vid behov, en bra regel är att aldrig raka sig med ett slött eller oskarpt blad vilket kan leda till onödiga skador och andra hudbesvär.

Läs mer

Kan shavetteblad återvinnas?

Ja, shavetteblad som är tillverkade helt i metall kan precis som dubbelrakblad återvinnas efter användning. Tänk på att lägga bladen i en mtallburk och släng sedan hela metallburken i återvinningen.

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa