Loading cart contents...
Varukorg Kassa
Totalt:

Wilkinson Sword

Wilkinson Sword har tillverkat rakprodukter i över hundra år och är en av giganterna på marknaden. Det är ett brittiskt företag som gör rakhyvlar för både män och kvinnor och trädgårdsverktyg. De började som en vapentillverkare av högsta klass och den höga kvaliteten har de fört över till alla sina rakblad.

Wilkinson Sword grundades redan år 1772 i London av Henry Nock. Henry Nock var en mycket duktig gevärssmed som ständigt kom med nya idéer och innovationer inom vapentillverkning. År 1789 blev han utsedd till kungahusets leverantör av vapen av kung George III och han gjorde vapen till både militären och kungahuset. Han dog år 1804 och tillverkningen togs då över av hans förman och svärson James Wilkinson. När James Wilkinsons son också började i företaget blev namnet Wilkinson & Son. De fortsatte att göra både gevär och svärd och under 1800-talets senare hälft blev företagsnamnet det vi känner till idag – Wilkinson Sword. Efter att ha producerad vapen i över hundra år började de även att tillverka rakprodukter och år 1898 kom deras första säkerhetshyvel som kallades Pall Mall. Steget från svärd till rakblad var inte särskilt långt då de redan hade goda kunskaper i att skapa vasst och hållbart stål. År 1903 tog de patent på sin säkerhetshyvel och samma år kom också en lag som kraftigt begränsade möjligheten att sälja vapen till allmänheten. Det gjorde att företaget endast fick tillverka svärd och övriga till armén och ceremoniella tillfällen. I stället fick de inrikta sig på andra varor som skrivmaskiner, cyklar och motorcyklar. Under första och andra världskriget fick företaget stora ordrar på vapen och det dröjde innan de kunde fokusera på rakprodukter igen. Svärdtillverkningen pågick fram till och med år 2005 då man stängde fabriken i Acton i London. De auktionerade ut alla redskap, verktyg och ritningar vilka till största delen köptes av andra svärdtillverkare och används än idag.

 

Företaget har genomgått många sammanslagningar och övergångar mellan olika bolag. År 1973 gick de samman med British Match Corporation och bildade Wilkinson Match. Detta ledde till ett starkare företag som kunde tävla mot den största konkurrenten, amerikanska Gillette. Sedan dess har det skett flera övergångar och år 2003 köpte Energizer Holdings företaget av Pfizer. Idag ägs de av Edgewell Personal Care som tidigare var en del av Energizer Holdings. Genom alla övergångar har de hela tiden fortsatt att hålla hög kvalitet på sina produkter och bevarat alla historia och kultur som finns bakom varumärket.

Det har funnits många revolutionerande produkter i företagets historia. En av de största kom år 1962 när de lanserade ett rakblad för säkerhetshyvlar legerat med PTFE. PTFE är en mycket hal fluorplast som bland annat används i teflonpannor. Den här tekniken hindrar skägg och rakkräm från att fastna och rakningen blir därför enklare och skonsammare. Rakbladet var gjort av rostfritt stål vilket gjorde att det kunde användas en hel vecka utan att rosta och bli dåligt. Tidigare produkter av kolstål rostade snabbt och många var tvungna att byta rakblad varje dag. Tack vare det rostfria stålet vann Wilkinson Sword snabbt stora andelar av marknaden. Idag görs de flesta rakblad av rostfritt stål, oavsett om det är dubbeleggade rakblad eller blad till flerbladshyvlar.

År 1971 introducerade de sin första rakhyvel med inbyggda rakblad. Den kallades Bonded System T70 och man kunde snabbt byta blad utan att riskera att skära sig tack vare plasthöljet runt om. De säljer fortfarande säkerhetshyvlar med dubbeleggade rakblad och det är en riktigt klassisk produkt som har funnits i sortimentet ända sedan starten. Deras raksystem har mellan tre och fem blad och finns i serierna Quattro och Hydro Shave Care. Quattro lanserades 2008 och finns i tre olika modeller där alla har fyra blad. Quattro Titanium Precision har en inbyggd trimmer och med det här raksystemet kan man både raka, nå svåråtkomliga områden, som kring näsan, och trimma skägget. Quattro Titanium har fyra rakblad med legering av titan och Quattro har fyra extra vassa blad. Serien Hydro Shave Care lanserades år 2010 och här finns både rakhyvlar, rakgelé, rakskum och after shave-balsam. Alla produkter är speciellt framtagna för att minska irritation och återfukta huden genom hela rakningen. Rakhyvlarna finns med tre eller fem blad och går att få både med och utan inbyggda vibrationer. Vibrationerna går att ställa in i olika lägen och de minskar irritation och är mycket bra för personer med känslig hud.