LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

SÅ rengör du dina rakverktyg

Hur äckliga är dina rakverktyg?

Så rengör du dina rakverktyg

Med handen på hjärtat, hur noggrann är du med den dagliga rengöringen av dina rakverktyg? Börjar det se ut som att dom sett sina bästa dagar? Lugn, än finns det hopp! Visst är den dagliga rengöringen A och O för en lång livslängd på dina verktyg men då och då behövs en mer grundlig uppfräschning som gör dom som nya igen! Nedan kan du läsa om hur du går tillväga.

Säkerhetshyvel (Safety razor)

Börja med att skruva isär alla delar för att komma åt överallt, använd sedan en mjuk borste, till exempel en tandborste, för att få bort alla hår och eventuella tvålrester. Kommer du inte åt överallt med borsten kan du använda en tops. Passa på att göra denna rengöringsprocedur samtidigt som du byter blad så håller du rakhyveln hygienisk. Samma metod kan användas vid rengöring av shavette.

Rakkniv

En rakkninv behöver underhållas efter varje användning med en strigel för att hålla sin skärpa och för en lång livslängd men då och då krävs en grundligare slipning och då används en slipsten eller brynsten. Stenen används för att slipa rakknivens blad och ge en helt ny skärpa. Slipstenar finns i olika grovlekar, där du precis som med sandpapper börjar med de grövsta och slipar dig till de finaste. När kniven är färdigslipad striglar du den som vanligt, och när du kan skära av ett hängande hårstrå är den tillräckligt vass för rakning. Vi erbjuder slipstenar av flera olika storlekar och kvaliteter, både fullstora i ställ och små för necessären.

Rakborste

A och O för att behålla kvaliteten på din rakborste är att vara noggrann med den dagliga rengöringen och torkning genom att skölja igenom borsten i ljummet vatten och låta den torka hängandes i ett rakborstställ, men ibland behövs en djupare rengöring. För att rengöra din rakborste på djupet kan du använda ett milt shampoo, shampoo för djur funkar även utmärkt för rakborstar med äkta hår. Använd en liten mängd tillsammans med vatten och löddra upp som när du använder en raktvål. Skölj noggrant. Fyll sedan rakskålen med ljummet vatten och några droppar äppelcidervinäger, rör runt borsten och låt verka i några minut. Skölj sedan igenom borsten och låt torka hängades upp och ner.För att få bort tvålavlagringar i basen eller om borsten angrips av mögel så bör du dränka den i en steriliserande och lösande vätska. De finns att köpa på apoteket.

4 comments

 1. Shavingroom

  Hej Nisse,

  Tack för din fråga! Räcker det inte med rengöring med tandborste och vatten kan du prova med att fylla en skål med ljummet vatten och några droppar flytande diskmedel, doppa tandborsten i lösningen och skrubba upp ett lödder på rakhyveln. Ett annat husmorsknep är att låta rakhyveln ligga i ättika över natten för att lösa upp svåra avlagringar. Utöver detta kan du prova steriliserande och lösande vätska som finns att köpa på apoteket. Lycka till med rengöringen!

 2. Tack!
  Vilken andel ättika ska man köra med då?
  Så att inte hyveln korroderar, tänker jag.

  1. Shavingroom

   1 del ättika till 4 delar vatten brukar räcka för att metoden ska vara effektiv. Om hyveln är av krom/rostfritt stål ska den inte korrodera av ättika.

 3. Anders Lassila

  Själv brukar jag köra hyveln och rakborsten i en ultraljudstvätt med jämna mellanrum, minimal arbetsinsats och kliniskt rena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa