Varukorg

LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  KUNDTJÄNST

RAKBLADSGUIDE

Lär dig allt du behöver veta med vår guide till rakblad av typen dubbelrakblad och shavetteblad. 

Varmt välkommen till vår guide till dubbelrakblad och shavette. Guiden fokuserar framförallt på dubbelrakblad men vi tar även upp shavetteblad, anpassade att användas med shavette.

Dubbelrakblad Astra Derby Feather Merkur rakbladsguide

Rakblads guide - Vad är dubbelrakblad?

Dubbelrakblad är ett metallblad med två slipade kanter på bägge sidor. De används tillsammans med en säkerhetshyvel (safety razor) och har använts i över 100 år världen över. De tillverkas av rostfritt stål och den stora skillnaden mellan dem är skärpan.  Alla dubbelrakblad vi säljer kan användas med alla säkerhetshyvlar och de flesta shavetter. 

Vårt sortiment av dubbelrakblad

Varför tillverkas bladen av rostfritt stål?

Av den enkla anledningen att rostfria blad är mycket tåliga mot vatten, något som bladen utsätts mycket för. Ofta har även bladen någon form av beläggning som gör att de håller ännu bättre och eggen på bladen kan bli skarpare. 

Förr kunde blad tillverkas av kolstål. Ett material som kan göras både tunnare och slipas vassare än vad rostfria blad normalt sett kan. Nackdelen med kolstål är däremot att de inte är lika hållbara eftersom de inte tål vatten på samma sätt som rostfritt stål gör. 

Kan jag använda alla dubbelrakblad till alla säkerhetshyvlar?

Ja, alla de dubbelrakblad vi säljer kan användas med alla säkerhetshyvlar vi säljer. Dessutom kan bladen användas med ett flertal shavetter. 

Rakbladsguide - skärpan på olika rakblad

I vår rakbladsguide vill vi nu tala om skärpan på dubbelrakblad. Dubbelrakbladets skärpa är det som främst skiljer ett rakblad från ett annat. 

Dubbelrakblad har en skala på skärpa 1 – 5 där 1 är ett extra mjukt blad och 5  är ett extra vasst blad. Vilken skärpa som passar dig bäst är i slutändan en smaksak. Det beror också mycket på tjockleken på ditt skägg. Ett grövre skägg med grövre tjockare skäggstrån kräver oftare ett blad med högre skärpa.  

Skärpa 1 - Extra mjuk skärpa

Dessa blad är extra mjuka och mycket förlåtande även om de förstås fortfarande har en mycket god skärpa. Bladen är på inga sätt slöa, deras slipning är bara mjukare än andra blad. 

Rakbladsguidens råd är att utmärkt exempelvis om du har väldigt gles skäggväxt. Har du kraftigare skäggväxt kan dessa blad upplevas som slöa och du kan riskera skador om du trycker för hårt.  

Skärpa 2 - Mjuk skärpa

Dessa blad är också mjuka och förlåtande, något mera skarpa än de med skärpa 1. Detta kan också vara ett bra alternativ om du provar dig fram och känner att Skärpa 3 är lite för vasst. 

Rakbladsguiden menar att detta är mycket bra val för dig med något glesare skäggväxt. Precis som med de mjukaste bladen är dessa inte på något sätt slöa eller oskarpa. Deras slipning är bara mjukare än de med skarpare slipning av bladet. 

Skärpa 3 - Vass skärpa

Dessa typer av blad är mycket bra att börja med inom våtrakning. Inte för mjuka men inte för vassa heller. Härifrån kan man också prova sig fram till ett blad som passar. Det alternativ som vi rekommenderar för de flesta som vill börja att raka sig med dubbelrakblad.

Rakbladsguiden råd är att detta är den bästa skärpan att börja med, om inte annat för att få ett riktmärke om du behöver ett skarpare eller mjukare blad. Det kan däremot vara bra att pröva med några olika blad. 

Skulle olyckan vara framme rekommenderas att använda antingen alunsten eller alunstift för att stoppa blodflödet. En after shave med antiseptisk effekt kan också hjälpa till om det är väldigt små skador. 

Skärpa 4 - Väldigt vass skärpa

Dessa blad är perfekta om man har lite grövre skäggväxt eller om man vill ha ett blad med lite mera skärpa än vanligt. Dessa blad kan också kräva att man är lite mer stadig på hand än när man precis börjar raka sig.  Vet du med dig från början att du har ett något kraftigare skägg med grova skäggstrån kan detta vara ett bra steg att börja på en gång med. Skulle du uppleva att de är för kraftiga, att du skadar dig för mycket kan du gå ner en nivå. 

Rakbladsguidens tips är att detta är för många det naturliga steget efter att ha prövat vassa rakblad men känner att man inte riktigt får den rakning man önskar sig. Då kan dessa blad med något mer skärpa vara en bra idé att prova. 

Skärpa 5 - Extra vass skärpa

Detta är de absolut vassaste dubbelrakbladen vi säljer. Passar bäst för dig med extra kraftigt och grovt skägg. För dig som inte vill ha något än det vassaste. En nybörjare kan eventuellt lätt skada sig i onödan på dessa blad. Därför rekommenderas de framför allt till dem som rakat sig ett tag. 

Rakbladsguiden menar att detta är bladet och skärpan för dig som kräver mycket av ett rakblad och lite till för att det ska kännas bra. 

Rakbladsguide - vanliga frågor och svar om dubbelrakblad

I vår guide har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får. Om du har fler eller andra frågor kontakta oss gärna. 

Kontaktinformation

Hur byter jag blad?

Bytet är inte särskilt svårt men kräver att du är lite försiktig för att inte skada dig. 

Börja med att se till att vara helt torr om händerna när du gör detta och ta gärna god tid på det. Det är inte en bra idé att göra detta mitt i rakningen när du står med rakkräm eller raktvål i ansiktet exempelvis. Se också till att säkerhetshyveln är ren och torr. Arbeta också gärna på en ytan som är ren. 

Börja med att montera isär alternativt öppna upp rakhuvudet på din säkerhetshyvel. Plocka försiktigt ut det nuvarande bladet och lägg det gärna i en liten metallburk som sedan kan återvinnas helt och hållet. 

När rakhuvudet är rent lägg rakhyveln åt sidan. Öppna upp och ta försiktigt det nya bladet ur förpackningen. Tänk på att bladets långa kanter är mycket vassa. Placera försiktigt bladet i rakhuvudet och montera ihop det alternativt stäng igen det. 

Hur ofta ska jag byta blad?

Kanske den vanligaste frågan av dem alla. Men som samtidigt är i det närmaste omöjlig att ge ett faktiskt korrekt svar på. Det beror helt enkelt på den enkla orsaken att det varierar. Allas ansikts- och skallbehåring är olika. Det samma gäller förstås andra kroppsdelar med behåring. Allt från hudens unika egenskaper hos personen till strånas egenskaper. 

Det viktigaste är att aldrig raka med ett rakblad som inte har en skarp egg. Om detta sker efter en rakning, efter fem rakningar, tio rakningar eller mer är helt olika.  Du kommer antagligen heller inte raka dig på exakt samma sätt varje gång. 

Vilket märke av dubbelrakblad passar mig?

Det finns framförallt tre faktorer som är viktiga när det gäller att hitta ett passande dubbelrakblad. Det första är skärpan. Med rätt skärpa får du en behaglig rakning varje gång. En rakning som varken är för aggressiv eller för mjuk. Det andra är priset. Att du hittar ett rakblad som du tycker är prisvärt för dig. Med ett prisvärt rakblad kommer det kännas bättre att raka sig dagligen eller vid behov utan att behöva tänka på kostnaden för rakningen. Därefter kommer märket. Många har ett märke som man av någon orsak gillar. Då ska man välja det märket. Samtidigt kan det ibland vara bra att prova sig fram för att kanske hitta ett som ännu bättre passar ens behov. 

Rakbladguiden tipsar

Fortfarande inte säker på vilket blad som passar dig bäst? Då kan rakbladsguiden tipsa om det paket med fem olika rakblad, ett från vardera skärpa. Med det kan du prova dig fram för att hitta ett som passar dig.

Rakbladsguide - Shavetteblad

Liksom att svara på frågan vad dubbelrakblad är ska vi i vår rakbladsguide nu berätta vad shavetteblad är. Ett shavetteblad används tillsammans med en shavette. En shavette i sin tur än rakkniv med utbytbara blad istället för en rakkniv som kräver mycket mera underhåll. Shavetteblad är därför enbart slipade på en sida. Till skillnad från dubbelrakblad som passar alla säkerhetshyvlar passar inte alla shavetteblad alla shavetter. 

Vårt sortiment av shavetteblad  

Shavetteblad för de flesta shavetter utom Feather

Enligt vår rakbladsguide passar dessa shavetteblad till alla typer av shavetter utom dem som är tillverkade av Feather. 

Personna blad från Dovo

Personna shavetteblad är något längre än andra shavetteblad och tänkt framförallt att användas tillsammans med en Dovo shavette och en grön bladhållare från Dovo. 

Bladhållare för Dovo shavetter

Till Dovo shavetter finns speciella bladhållare att använda för att enkelt och säkert hålla bladet på plats. dessutom göra det ännu enklare att byta shavettebladet. När du ska byta shavetteblad tar du helt enkelt ut bladhållaren. Du öppnar upp den, tar ut det gamla bladet och sätter in ett nytt. Stänger igen bladhållaren och för in den i shavetten igen. 

För klassiska dubbelslipade rakblad som delats på mitten och vanliga shavetteblad passar Dovo Shavette bladhållare svart – för klassiska DE blad. Den passar också för de flesta shavetter.  Har du ett längre blad rekommenderas Dovo Shavette bladhållare svart – för långa blad. 

Shavetteblad för Feather shavetter

Speciella blad som enligt vår rakbladsguide enbart passar till shavetter från Feather. 

Rakbladsguide - Vanliga frågor och svar om shavetteblad

Liksom med dubbelrakblad har vi i vår rakbladsguide samlat några frågor och svar som rör shavetteblad.

Vilket material tillverkas shavetteblad av?

Shavetteblad tillverkas precis som dubbelrakblad av rostfritt stål. Det gör att de är lätta att underhålla och har en god skärpa.

Vad skiljer shavetteblad och dubbelrakblad åt?

Inget mera än att ett shavetteblad enbart har en slipad sida medan ett dubbelrakblad har två slipade sidor. 

Hur ofta ska jag byta shavetteblad

Byt shavetteblad vid behov, en bra regel är att aldrig raka sig med ett slött eller oskarpt blad vilket kan leda till onödiga skador och andra hudbesvär. När bladet känns slött eller inte ger den rakning du önskar ska du byta blad. 

Kan shavetteblad återvinnas?

Ja, shavetteblad som är tillverkade helt i metall kan precis som dubbelrakblad återvinnas efter användning. Tänk på att lägga bladen i en mtallburk och släng sedan hela metallburken i återvinningen.

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa

10% Rabatt
Bli medlem i vårt nyhetsbrev idag och erhåll 10% rabatt på ditt första köp!
    Bli medlem
    Jag godkänner Villkoren