LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

RAKBLADSGUIDE

Varmt välkommen till vår rakbladsguide till dubbelrakblad och shavette. Guiden fokuserar framförallt på dubbelrakblad men vi tar även upp shavetteblad, anpassade att användas med shavette.

Dubbelrakblad Astra Derby Feather Merkur rakbladsguide

Vad är dubbelrakblad?

Dubbelrakblad är ett metallblad med två slipade kanter på bägge sidor. De används tillsammans med en säkerhetshyvel eller shavetter. Alla dubbelrakblad vi säljer kan användas med alla säkerhetshyvlar och de flesta shavetter. Det är viktigt att komma ihåg att ett blads skärpa kan upplevas olika från person till person. Det beror bland annat på exempelvis tjocklek på skäggstråna och dess densitet, hur man rakar sig och huden. 

Vad skiljer olika dubbelrakblad åt?

Den stora skillnaden mellan dubbelrakblad är dess skärpa. Dubbelrakblad har en skala på skärpa 1 – 5 där 1 är ett extra mjukt blad och 5  är ett extra vasst blad. Vi kommer nu titta närmare på de olika graderna av skärpa för rakblad.

Skärpa 1 - Mycket mild skärpa

Dubbelrakblad med skärpa 1 har en mycket mild skärpa. Tips från Rakbladsguiden: Kolla gärna in våra paket med dubbelrakblad.

Läs mer

Skärpa 2 - Mild skärpa

Dubbelrakblad med skärpa 2 har en mild skärpa. Tips från Rakbladsguiden: Kolla gärna in våra paket med dubbelrakblad.

Läs mer

Skärpa 3 - Medium skärpa

Dubbelrakblad med skärpa 3 har en medium skärpa och rekommenderas för de allra flesta att börja med. Tips från Rakbladsguiden: Kolla gärna in våra paket med dubbelrakblad.

Läs mer

Skärpa 4 - Aggressiv skärpa

Dubbelrakblad med skärpa 4 har en aggressiv skärpa. Tips från Rakbladsguiden: Kolla gärna in våra paket med dubbelrakblad.

Läs mer

Skärpa 5 - Mycket aggressiv skärpa

Dubbbelrakblad med skärpa 5 har en extra vass skräpa för de grövsta skäggen. Tips från Rakbladsguiden: Kolla gärna in våra paket med dubbelrakblad.

Läs mer

Rakbladsguiden vanliga frågor och svar om dubbelrakblad

I vår Rakbladsguide har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får. Om du har fler eller andra frågor kontakta oss gärna. 

Kontaktinformation

Moderna dubbelrakblad för våtrakning tillverkas vanligtvis av rostfritt stål istället för kolstål, vilket är vanligt för rakknivar.

Detta beror på flera fördelar med rostfritt stål.

För det första är rostfritt stål både starkare och mer motståndskraftigt mot korrosion än kolstål, vilket innebär att bladen kan hålla längre och vara mer hållbara vid upprepade användningar.

För det andra är rostfritt stål mer hygieniskt än kolstål, eftersom det är mindre mottagligt för bakterier och andra mikroorganismer. Slutligen är rostfritt stål mindre känsligt för temperaturförändringar än kolstål, vilket innebär att det bibehåller sin styrka och stabilitet bättre.

Sammanfattningsvis är rostfritt stål ett utmärkt materialval för moderna dubbelrakblad och ger både hållbarhet, hygien och stabilitet för den dagliga rutinen med våtrakning.

Ja det går utmärkt

Det går att använda alla dubbelrakblad med alla säkerhetshyvlar på grund av att de flesta dubbelrakblad har samma dimensioner och passar in i de flesta säkerhetshyvlar. Detta ger användaren en stor fördel då det är enkelt att prova olika blad och hitta det som fungerar bäst för deras behov.

Att kunna prova olika blad ger användaren möjlighet att anpassa rakningen efter deras hud- och skäggtyp, samt att hitta det blad som ger den jämnaste och tätaste rakningen. Detta kan också leda till en minskning av irriterad hud och skäggstubb på grund av att användaren hittar det blad som passar bäst för deras hud.

Att kunna använda alla dubbelrakblad med alla säkerhetshyvlar ger också en ökad tillgänglighet för användaren då de inte behöver vara bundna till ett specifikt blad eller hyvelmärke. Detta gör att användaren kan hitta det blad som fungerar bäst för dem, oavsett var de befinner sig eller vilket märke som finns tillgängligt.

Bytet är inte särskilt svårt men kräver att du är lite försiktig för att inte skada dig. 

Börja med att se till att vara helt torr om händerna när du gör detta och ta gärna god tid på det. Det är inte en bra idé att göra detta mitt i rakningen när du står med rakkräm eller raktvål i ansiktet exempelvis. Se också till att säkerhetshyveln är ren och torr. Arbeta också gärna på en ytan som är ren. 

Börja med att montera isär alternativt öppna upp rakhuvudet på din säkerhetshyvel. Plocka försiktigt ut det nuvarande bladet och lägg det gärna i en liten metallburk som sedan kan återvinnas helt och hållet. 

När rakhuvudet är rent lägg rakhyveln åt sidan. Öppna upp och ta försiktigt det nya bladet ur förpackningen. Tänk på att bladets långa kanter är mycket vassa. Placera försiktigt bladet i rakhuvudet och montera ihop det alternativt stäng igen det. 

Kanske den vanligaste frågan av dem alla.

Normalt behöver man byta dubbelrakbladet i en säkerhetshyvel efter cirka 5-7 rakningar. Det är viktigt att poängtera att en del behöver eller vill byta betydligt oftare medan andra klarar sig längre.

Detta kan variera beroende på faktorer som skäggväxt, hårdhet på hårstrån, och hur mycket man rakar sig åt gången. Man kan också känna på bladet för att avgöra om det fortfarande är skarpt eller om det har blivit slött och bör bytas ut.

Det är viktigt att byta blad regelbundet för att undvika irritation och få en nära och behaglig rakning. Dessutom ökar risken för skärsår om man använder ett slött blad. Genom att ha flera blad till hands och byta ut dem regelbundet kan man upprätthålla en konsekvent hög kvalitet på rakningen.

Det finns framförallt tre faktorer som är viktiga när det gäller att hitta ett passande dubbelrakblad.

Det första är skärpan. Med rätt skärpa får du en behaglig rakning varje gång. En rakning som varken är för aggressiv eller för mjuk. Det andra är priset. Att du hittar ett rakblad som du tycker är prisvärt för dig. Med ett prisvärt rakblad kommer det kännas bättre att raka sig dagligen eller vid behov utan att behöva tänka på kostnaden för rakningen. Därefter kommer märket. Många har ett märke som man av någon orsak gillar. Då ska man välja det märket. Samtidigt kan det ibland vara bra att prova sig fram för att kanske hitta ett som ännu bättre passar ens behov. 

Det kan hända en olycka sker när du använder dubbelrakblad, men med rätt förberedelser och försiktighet, är risken för skador mindre.

För att minimera risken för skador och hudbesvär när man använder dubbelrakblad för klassisk våtrakning finns det några enkla steg att följa:

1. Förbered din hud genom att tvätta ansiktet med varmt vatten och använda rakgel eller raklödder för att mjukna upp skäggstubben.

2. Använd ett kvalitetsrakblad och se till att det tillräckligt vasst. Byt ut bladet ofta, eftersom slöa blad kan orsaka skador och irritation.

3. Använd inte för mycket tryck på rakhyveln – låt rakbladet göra jobbet istället för att trycka det mot huden. Håll hyveln i ett 30 graders vinkel.

4. Skölj hyveln ofta under rakningen för att avlägsna raklödder och stubb.

5. Efter rakning, skölj ansiktet med kallt vatten och applicera en mild aftershave för att undvika torr hud och irritation.

Genom att följa dessa enkla steg kan du minska risken för skador och hudbesvär när du använder dubbelrakblad för klassisk våtrakning.

Det kan hända en olycka sker när du använder dubbelrakblad, men det är lätt åtgärdat. 

  1. Om du råkar skada dig med ett dubbelrakblad vid klassisk våtrakning kan du handskas med skadan på flera sätt.
  2. En av de vanligaste metoderna för att hantera små skador är att använda en alunstift eller alunsten som innehåller aluminium. Detta kan appliceras på såret för att minska blödningen och motverka infektioner.
  3. En annan alternativ lösning är att använda en aftershave som har antiseptisk eller anti-bakteriell effekt. Dessa produkter hjälper till att rengöra och desinficera huden efter rakningen.

Shavetteblad

Liksom att svara på frågan vad dubbelrakblad är ska vi i vår rakbladsguide nu berätta vad shavetteblad är. 

Ett shavetteblad används tillsammans med en shavette. En shavette i sin tur än rakkniv med utbytbara blad istället för en rakkniv som kräver mycket mera underhåll. Shavetteblad är därför enbart slipade på en sida. Till skillnad från dubbelrakblad som passar alla säkerhetshyvlar passar inte alla shavetteblad alla shavetter. 

Shavetteblad för de flesta shavetter utom Feather

Enligt vår rakbladsguide passar dessa shavetteblad till alla typer av shavetter utom dem som är tillverkade av Feather. 

Shavetteblad för Dovo shavetter

Personna shavetteblad är något längre än andra shavetteblad och tänkt framförallt att användas tillsammans med en Dovo shavette och en grön bladhållare från Dovo. 

Bladhållare för Dovo shavetter

Till Dovo shavetter finns speciella bladhållare att använda för att enkelt och säkert hålla bladet på plats. 

Dessutom göra det ännu enklare att byta shavettebladet. När du ska byta shavetteblad tar du helt enkelt ut bladhållaren. Du öppnar upp den, tar ut det gamla bladet och sätter in ett nytt. Stänger igen bladhållaren och för in den i shavetten igen. 

För klassiska dubbelslipade rakblad som delats på mitten och vanliga shavetteblad passar Dovo Shavette bladhållare svart – för klassiska DE blad. Den passar också för de flesta shavetter.  Har du ett längre blad rekommenderas Dovo Shavette bladhållare svart – för långa blad. 

Shavetteblad för Feather shavetter

Speciella blad som enligt vår rakbladsguide enbart passar till shavetter från Feather. 

Vanliga frågor och svar om shavetteblad

I vår guide har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får. Om du har fler eller andra frågor kontakta oss gärna. 

Kontaktinformation

Inget mera än att ett shavetteblad enbart har en slipad sida medan ett dubbelrakblad har två slipade sidor. 

Shavetteblad är mindre och tunnare än dubbelrakblad. De är oftast tillverkade av rostfritt stål och har endast en skarp egg på ena sidan. Shavetteblad används oftast i professionella rakknivar och kan bytas ut efter varje användning. De är också vanligt förekommande vid barberare, då de är säkrare att använda än riktiga rakknivar.

Dubbelrakblad å andra sidan är större och tjockare än shavetteblad. De har skarpa kanter på båda sidorna av bladet och används ofta i traditionella rakhyvlar. Dubbelrakblad är vanligt förekommande i många olika varianter och tillverkare, och kan således variera en del i skärpa och kvalitet.

Byt shavetteblad vid behov, en bra regel är att aldrig raka sig med ett slött eller oskarpt blad vilket kan leda till onödiga skador och andra hudbesvär.

Hur ofta man behöver byta shavetteblad beror på hur ofta man använder shavetten och hur mycket skägg man ska ta bort vid varje rakning.

Generellt rekommenderas det att man byter blad efter 3-5 rakningar för att bibehålla en hög kvalitet på rakningen och minimera risken för skador på huden.

Men om man märker att bladet börjar kännas slött eller har fläckar så är det dags att byta blad oavsett antalet rakningar man har gjort.

För att förlänga livslängden på bladen kan man också förvara dem på en torr plats och undvika att utsätta dem för fukt eller damm.

Efteråt kan bladen återvinnas

Byte av shavetteblad kan skilja sig lite beroende på hur shavetten ser ut. 

Se alltid till att vara försiktig och ren om fingrarna när du byter shavetteblad. 

Börja med att öppna shavetten försiktigt för att kunna ta loss shavettebladet. 

Lossa shavettebladet 

Placera det förbrukade shavettebladet i en metallbehållare för ändamålet. 

Ta fram ett nytt shavetteblad och placera det i shavetten. 

Stäng igen shavetten noggrant. 

 

 

Kanske den vanligaste frågan av dem alla.

Normalt behöver man byta shavettebladet i en shavette efter cirka 3-6 rakningar. Det är viktigt att poängtera att en del behöver eller vill byta betydligt oftare medan andra klarar sig längre.

Detta kan variera beroende på faktorer som skäggväxt, hårdhet på hårstrån, och hur mycket man rakar sig åt gången. Man kan också känna på bladet för att avgöra om det fortfarande är skarpt eller om det har blivit slött och bör bytas ut.

Det är viktigt att byta blad regelbundet för att undvika irritation och få en nära och behaglig rakning. Dessutom ökar risken för skärsår om man använder ett slött blad. Genom att ha flera blad till hands och byta ut dem regelbundet kan man upprätthålla en konsekvent hög kvalitet på rakningen.

Det kan hända en olycka sker när du använder shavetteblad, men med rätt förberedelser och försiktighet, är risken för skador mindre.

För att minimera risken för skador och hudbesvär när man använder shavetteblad för klassisk våtrakning finns det några enkla steg att följa:

1. Förbered din hud genom att tvätta ansiktet med varmt vatten och använda rakgel eller raklödder för att mjukna upp skäggstubben.

2. Använd ett kvalitetsrakblad och se till att det tillräckligt vasst. Byt ut bladet ofta, eftersom slöa blad kan orsaka skador och irritation.

3. Använd inte för mycket tryck på  shavetten – låt rakbladet göra jobbet istället för att trycka det mot huden. Håll shavetten i ett 30 graders vinkel.

4. Skölj shavetten ofta under rakningen för att avlägsna raklödder och stubb.

5. Efter rakning, skölj ansiktet med kallt vatten och applicera en mild aftershave för att undvika torr hud och irritation.

Genom att följa dessa enkla steg kan du minska risken för skador och hudbesvär när du använder shavetteblad för klassisk våtrakning.

Det kan hända en olycka sker när du använder shavetteblad, men det är lätt åtgärdat. 

  1. Om du råkar skada dig med ett shavetteblad vid klassisk våtrakning kan du handskas med skadan på flera sätt.
  2. En av de vanligaste metoderna för att hantera små skador är att använda en alunstift eller alunsten som innehåller aluminium. Detta kan appliceras på såret för att minska blödningen och motverka infektioner.
  3. En annan alternativ lösning är att använda en aftershave som har antiseptisk eller anti-bakteriell effekt. Dessa produkter hjälper till att rengöra och desinficera huden efter rakningen.

Ja, shavetteblad som är tillverkade helt i metall kan precis som dubbelrakblad återvinnas efter användning. Tänk på att lägga bladen i en mtallburk och släng sedan hela metallburken i återvinningen.

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa