LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRAKTFRITT  700 KR   |  LAGERSHOP & RÅDGIVNING

Raktvål med talg Zingari man Ariana and Evans Stirling Soap Company

Raktvål med talg ger skönt glid

Raktvål med talg, eller tallow är ett ord och begrepp som du säkert hört nämnas som innehåll i raktvål. Vad är talg egentligen och vilka för- och nackdelar har det? Ska du eller ska du inte ska välja raktvål som innehåller talg? Det ska vi försöka svara på. I slutändan är det givetvis upp till dig vilken raktvål du väljer.

Vad är talg?

Talg är animaliskt fett, när det används för att göra raktvål kommer det oftast från nötboskap (beef tallow) eller får (Mutton tallow). Den talg som används för att producera raktvål kommer till största delen från nötboskap (beef tallow). Raktvål som innehåller talg är blandat med någon typ av salt (en alkalimetall) och bildar vad som bäst kan kallas äkta naturlig tvål. Två vanliga typer av alkalimetaller och grundämnen som talg blandas med är natrium och kalium. Både kalium och natrium är naturliga ämnen som också förekommer hos människan.

Den mänskliga huden producerar talg i talgkörtlar strax under det översta hudlagret på hela kroppen inklusive ansiktet. Uppgiften som talg har är att återfukta huden för att hålla den mjuk och smidig. I tonåren och även senare kan ett överskott av talg i huden leda till akne. Att ha fet hud kan innebära att huden producerar mer talg än normalt. Torr hud kan innebära för liten talgproduktion.   

När huden kommer i kontakt med vatten och raktvål exempelvis sköljer den bort talg och andra naturliga fetter från huden vilket kan leda till uttorkning, skador på huden och hudbesvär. Även våtrakning är en påfrestning för huden. Därför är det viktigt att både före och efter rakning återfukta huden. Använder du dessutom en raktvål med talg återfuktas huden även under rakning. En raktvål med talg ger dig därför en mycket skön och behaglig våtrakning. 

Varför ska jag använda raktvål med talg?

Talg är ett naturligt ämne som förekommer hos människor och djur. Tillsammans med någon form av alkalisk metall bildar det vad som kallas för äkta tvål. 

Raktvål med talg har använts hundratals, om inte tusentals år för att tvätta sig ren. Som raktvål har det använts i hundratals år.  

En raktvål med talg innehåller kemikalier än andra tvålar som inte gör det. För en person som lätt kan få hudbesvär kan detta vara en fördel. Naturligtvis ska man alltid rådfråga medicinsk expertis om man är osäker. 

Eftersom talg är ett naturligt ämne ger det raktvål goda naturliga återfuktande egenskaper. Det gör att huden efter våtrakning kommer kännas mjukare och smidigare. Dessutom gör det att rakbladet kan glida något lättare över huden tack vare en ökad friktion. Kort sagt en skönare rakupplevelse med talg.  

Rekommenderad produkter för dig som önskar raktvål med talg

En favorit bland många våtrakare som innehåller talg är raktvål från Stirling Soap Company. Deras tvålar finns med många härliga dofter och tillverkas till stor del för hand av naturliga ingredienser. 
Läs mer: Stirling Soap Company

En annan favorit med ett stort antal trevliga dofter är Ariana & Evans och Zingari Man. Båda tillverkar i liten skala till stor del för hand av naturliga ingredienser raktvål av mycket hög kvalité till ett utmärkt pris. 
Läs mer: Ariana & Evans
Läs mer: Zingari man

Varför ska jag inte använda raktvål med talg?

Talg är en animalisk produkt. Det finns vegetabiliska alternativ till talg.

För dig med extra fet hud kan eventuellt talgprodukter inte vara att rekommendera. Det kan göra din hud ännu fetare, men fråga alltid medicinsk expertis innan du bestämmer dig. Även om raktvålar med talg anses av många vara det absolut bästa och ge den skönaste rakningen är vegetabliska raktvålar minst lika bra om inte bättre ibland.  

Vegetabliska tvålar består som nämnts oftast av olika vegetabliska oljor och fetter. Bland annat vegetabilisk glycerin / glycerol med goda fuktbevarande egenskaper. Dessutom kokosolja, sheasmör och ett flertal andra oljor. 

Rekommenderade produkter för dig som inte önskar en raktvål med talg

Raktvålstillverkaren Phoenix Artisans Accoutrements har tagit fram en egen formula, CK-6 som är ett mycket uppskattat alternativ till talg. Här används istället ett flertal olika vegetabliska oljor och fetter för att skapa en raktvål med samma goda egenskaper som talgbaserad tvål men utan att innehålla talg.
Läs mer: Phoenix Artisans Accoutrements

En annan raktvålstillverkare, Officina Artigiana Milano baserar sina produkter på fem olika vegetabliska oljor som även dem gör en raktvål utan animaliska ingredienser.
Läs mer: Officina Artigiana Milano

Det norska företaget Fitjar Island raktvålar består i de allra flesta fall av helt veganska ingredienser. Deras produkter innehåller inte heller parabener, syntetiska färgämnen eller liknande ingredienser.
Läs mer: Fitjar Island

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 700kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa