Vilka vanliga frågor och svar om våtrakning funderar du över? Vi på Shavingroom får ofta frågor om våtrakning, vilket vi tycker är kul. Många frågor återkommer regelbundet.
Fortsätt gärna att ställa fler frågor till oss. Vi gör alltid vårt yttersta för att ge dig ett ordentligt bra svar. Nedan följer ett urval av de vanligaste frågorna och svaren om våtrakning.
Vad är skillanden i pris mellan olika säkerhetshyvlar?
Materialet är en stor bidragande faktor till prisskillnaderna mellan olika säkerhetshyvlar. Vilken typ av metall som används och dess kvalitet spelar en viktig roll. Dessutom kan mer exklusiva material eller en tilltalande design påverka priset.
En annan orsak till prisvariationer är att vissa säkerhetshyvlar har funktioner som justerbara rakhuvuden, vilket gör att rakhyvlarna blir dyrare.
Varför rekommenderar vi att man köper ett ställ till sin rakborste?
Ett ställ till din rakborste har framför allt två fördelar.
För det första gör det det enklare att hålla reda på rakborsten. Du kommer alltid att veta var den är och slipper lägga onödig tid och energi på att leta efter den varje gång du ska raka dig.
För det andra håller stället rakborsten i bättre skick. En rakborste som hänger vertikalt i ett ställ gör det lättare för vattnet att rinna ut. Om den inte hänger vertikalt är risken att vatten kan samlas i den känsliga knuten på rakborstens huvud, vilket kan leda till skador som gör att rakborsten inte kan användas.
Varför skiljer rakborstar mycket i pris?
I vårt sortiment finns rakborstar som kostar allt från några hundralappar till några tusen kronor. Vad är egentligen skillnaden mellan dessa?
Det är framför allt två saker som avgör varför en rakborste har ett visst pris: materialet i borsthuvudet och materialet i handtaget.
När det gäller materialet i borsthuvudet har vi i huvudsak tre olika typer: syntetiskt material, vildsvinsborst och grävlingshår. Syntetiskt material finns också i olika typer.
Ett syntetiskt material som är något hårdare kommer att vara billigare än ett som är mjukare.
Vildsvinsborst är generellt sett något billigare.
Grävlingshår anses vara det finaste, mest mjuka och därför det dyraste materialet. Här finns också skillnader beroende på om det är hårdare och strävare grävlingshår eller mjukare och finare hår. Det beror på varifrån på grävlingen håret kommer.
Även handtaget spelar roll. Ett handtag av plast är oftast billigare eftersom det är enkelt att tillverka och producera. Handtag av metall är något dyrare. Andra material som trä eller andra mer exklusiva material är också dyrare.
Varför ska jag använda en pre-shave och aftershave?
En pre-shave och en aftershave har flera fördelar, bland annat dessa:
Särskilt om du rakar dig efter att ha duschat, kan viktiga oljor och vårdande ämnen ha sköljts bort från huden. En pre-shave skyddar och återfuktar huden, vilket minskar risken för hudbesvär.
En pre-shave minskar också friktionen mellan rakbladet och huden, vilket gör att bladet glider lättare och minskar risken för skador.
En aftershave återfuktar och skyddar huden efter rakningen. Den hjälper till att återställa huden efter exponering för vatten och andra påfrestningar som uppstår vid våtrakning.
Kan jag använda alla dubbelrakblad till alla säkerhetshyvlar?
Kort svar: Ja! Detta är ytterligare en av de många vanliga frågor vi får om våtrakning.
Åtminstone när det gäller de säkerhetshyvlar och dubbelrakblad vi säljer, kan samtliga användas tillsammans utan problem.
Många av våra dubbelrakblad kan också användas med ett flertal olika shavetter.
Hur ofta ska jag byta dubbelrakblad?
Antagligen den mest vanliga bland vanliga frågor och svar om våtrakning som vi får. Dessutom en fråga som inte är helt enkel att besvara, därför att det beror på flera olika saker.
Det viktigaste är att komma ihåg att faktiskt byta dubbelrakbladen, de är förbrukningsvaror och att aldrig raka med ett dubbelrakblad som är slött. Det är både enklare, billigare och på alla sätt bättre att byta dubbelrakbladet än att försöka slipa det på något sätt själv. Det rekommenderas inte.
Ett grövre skägg med grova skäggstrån kan slita mer på eggen än mjuka glesa skägg. Ju oftare du rakar dig samt hur hårt du rakar dig kan också slita på dubbelrakbladet.
I snitt brukar man säga att ungefär vid var femte rakning bör man byta, men det är också en smaksak. Mest för att man inte ska behöva ha koll på hur ofta man har bytt dubbelrakblad. Har man ett behov eller bara vilja att byta oftare eller mer sällan går det naturligtvis bra.
För dig som söker fler vanliga frågor och svar om våtrakning
Bland våra guider hittar du ännu fler vanliga frågor och svar om våtrakning. Här finns bland annat en generell guide till våtrakning samt guider till rakverktyg som säkerhetshyvlar, rakborstar, rakblad och rakknivar. Dessutom hittar du exempel på hur du undviker problem vid våtrakning och hur du tar hand om dina rakverktyg, med mera. Kort sagt här hittar du alla dina vanliga frågor och svar om våtrakning.