LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

After shave guide

After shave, mer än bara doft

Använder du after shave varje gång du rakar dig? Utmärkt! Då gör du antagligen rätt. Använder du inte det varje gång du rakar dig? Då är det hög tid att du börjar. 

Noterade du att vi sade att du antagligen gör rätt? Kan man använda den fel? Ja det kan man. Låt oss berätta mera. 

Men först, vad är en after shave för något?

After shave är det engelska ordet för rakvatten. En hudvårdsprodukt som används efter rakningen. 

Från början, och något som finns kvar än idag hade en after shave egentligen ett syfte, att vara antiseptiskt, det vill säga bakteriedödande. Syftet var helt enkelt att döda bakterier och annat som riskerade att komma in i de små sår som kunde bildas vid rakningen. Produkten kunde också ha en viss doft. Men det var framförallt den antiseptiska effekten man ville åt. Effekten skapades av att produkten innehöll en stor mängd alkohol. 

Eftersom produkten innehöll en stor mängd alkohol kunde den på ett effektivt sätt döda bakterierna. Samtidigt har alkohol en uttorkande effekt på huden. Huden blir torr och olika hudbesvär och irritationer kan uppstå. För att kunna motverka detta blandade man i andra olika ingredienser. Med tiden skulle detta utvecklas och tre olika typer skulle komma fram, after shave splash, lotion och balm.  Alla tre med sina olika egenskaper, för och nackdelar. 

Men vem var det som började då?

Användandet av after shaves började hos barberare någon gång i mitten och mot slutet av 1800-talet. Det var på modet att vara renrakad och därför fanns det gott om barberare. Efter rakningen applicerade de en mindre mängd rakvatten i ansiktet för att ta död på bakterier och annat. Dessa riskerade nämligen att komma in i de små hål och sår som blivit efter rakningen. 

Är det någon skillnad på olika typer?

En splash är det som är närmast det som också kallas rakvatten. Oftast en klar, ibland lätt färgad men ändå genomskinlig vätska som används efter rakningen med en antiseptisk effekt. Utmärker sig ofta genom att innehålla en hög mängd alkohol. Har något mindre återfuktande och hudvårdande egenskaper.    

Passar bäst för dig med normal hud och som inte har besvär av parfym eller dofter. Har du normal hud passar förstås de andra bra också. Detta är också den mest traditionella typen av de tre. Är du i behov av eller vill ha en produkt med hög antiseptisk effekt är detta ett utmärkt val för dig.  

Lotion har en mindre mängd alkohol än en after shave splash och något bättre hudvårdande och återfuktande egenskaper. Fortfarande en mycket lös vätska, kallas även ibland after shave milk på grund av den vita färgen. Kan precis som en after shave splash ha en god mängd parfym i sig eller vara parfymfri. 

Den här varianten är utmärkt för dig som vill ha lite alkohol men också goda hudvårdande och återfuktande egenskaper. Det vill säga lite av allt. Kanske är en splash allt för aggressiv mot din hud. Men du vill ändå ha en produkt med antiseptisk effekt. Då är detta ett utmärkt alternativ. 

Balm är den variant med minst mängd alkohol i sig av de tre, generellt sett. Kan även kallas exempelvis after shave moisturizer eller gel. Innehåller i många fall ingen alkohol alls eller bara lite. Innehåller däremot betydligt mer hudvårdande och återfuktande ämnen än de övriga. Finns både med och utan parfym. 

Den här typen av rekommenderas speciellt för dig med torr hud eftersom alkohol kan torka ut huden. Se också till att välja en med naturliga oljor och gärna en som är oparfymerad. Produkter som exempelvis innehåller troll hassel och aloe vera har en bra effekt för känslig hud. Om det är kallt ute är detta också ett bra val. Många balms innehåller exempelvis troll hassel eller andra ämnen som kan ha en naturlig antiseptisk effekt.

Ett annat naturligt sätt att döda bakterier på är att använda exempelvis ett alunstift eller en alun sten. 

Vårt sortiment av alunstift och alun sten

Men hur använder jag den då?

Oavsett vilken du använder är det förstås bäst att använda den efter rakningen. Om ansiktet är lite fuktigt gör det inget. Ta en liten mängd i händerna först. Massera in något och applicera in i ansiktet. Det behövs inte mycket men känner du att du vill eller behöver lite mera kan du förstås applicera lite till. Den behöver inte sköljas av efteråt.  

Märker du att din hud blir irriterad eller på annat sätt skadas när du använder after shave ska du givetvis sluta. Det kan bero på flera orsaker. Är du osäker ska du alltid konsultera medicinsk expertis. 

Vilka ingredienser är då bra?

Men om då en större mängd alkohol kan vara dåligt för huden? Finns det då inga bra ingredienser i en after shave? Självklart finns det massor av bra ingredienser. Märker man av någon typ av reaktion mot ämnet ska man förstås sluta använda det. 

Extrakt från trollhassel, witch hazel på engelska har traditionellt använts för att motverka och lindra olika typer av hudbesvär och irritationer. Trollhassel kan också ha en viss antiseptisk effekt vilket gör den till ett bra alternativ till alkohol. 

Ett annat liknande ämne är aloe vera som också sägs ha läkande och återfuktande effekt på huden.  

Shea smöt, eller shea butter är en annan bra ingredienser. Utvinns av sheanötter från sheaträdet. Sägs ha mycket goda återfuktande egenskaper. 

Jojoba olja och kokosnötsolja har också länge använts som hudvårdande och återfuktande ingredienser. 

De allra flesta produkterna är helt veganska och de flesta består också av helt organiska naturliga ingredienser. Naturligtvis är inget testat på djur.

 

Några vanliga dofter

Sandelträ är en mycket vanligt förekommande doft. Den har förstås en träig, jordig mycket naturlig doft. En riktig klassisker bland dofter för män. Förekommer antingen på egen hand eller tillsammans med andra dofter. Passar året om men kanske gör den sig allra bäst på hösten och vintern. Utöver träig och jordig har den även beskrivits som varm och djup, kryddig och söt. Kort sagt en fantastisk doft. 

Citron och eller citrusfrukter är ytterligare en populär doft. Förstås på grund av dess friska och fräscha doft. Kan ha en väldigt tydlig skarp doft som både gör sig bra på egen hand eller tillsammans med andra. En doft som passar året om, framförallt på våren och sommaren däremot. 

Vetiver är en annan mycket vanlig doft i sammanhanget. Doftar likande som citrongräs, alltså någonstans mellan citronens tydliga fräscha doft och gräsets jordiga lite lugnare doft. Sägs ha en lugnande och avkopplande effekt. Oljan utvinns av vetivergräs från italien. Ytterligare en riktig klassiker i sammanhanget som passar året om. 

Patchouli är ytterligare en växt där oljan utvinns och blir till doften. Har en doft liknande den som sandelträ har, träig, jordig, med doft av musk. Sägs också ha en ganska skarp markerad doft.  

 

After shave, mer än bara doft

Utvalda splash

I vårt utbud av olika splashes hittar du upp till 50 olika sorter att välja på. Vi har valt ut några av våra favoriter. 

Söker du en annan? 

När du någon av de flesta av de splash vi säljer kan du köpa en matchande raktvål eller i vissa fall rakkräm till ett rabatterat pris.

Hela vårt sortiment av splash

Utvalda lotions

I vårt sortiment hittar du över 20 olika lotions. För att göra det lite lättare för dig att välja. 

Söker du en annan lotion?

Om du köper en lotion har du möjlighet att till ett rabatterat pris köpa antingen en raktvål eller en rakkräm.  

Hela vårt sortiment av lotion

Utvalda balms

Eftersom Balms är en väldigt bra och populär produkt hittar du ett 40-tal olika balms i vårt sortiment. Vi har precis som med de andra valt ut några av våra personliga favoriter för att göra det lättare för dig att välja. 

Söker du en annan balm? 

Om du samtidigt som du köper en balm också köper en matchande raktvål eller rakkräm kan du köpa den till ett visst rabatterat pris. 

Hela vårt sortiment av balm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa