...
Varukorg

LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  KUNDTJÄNST

AFTERSHAVE GUIDEN

Är det bara att fortsätta med samma aftershave eller rakvatten som du alltid har använt? Ja självklart är det bara att fortsätta, eller? Kanske finns det en som passar dig och din hud bättre? Som faktiskt skulle göra att de där problemen du faktiskt har med din hud skulle försvinna. I After shave guiden hjälper vi dig att hitta en after shave som passar dig och din hud. 

Har du eller får du  allvarliga hudbesvär eller liknande ska du alltid rådfråga medicinsk expertis först! 

Aftershave

Vad är en aftershave?

En aftershave är en produkt för hudvård som används efter rakning. Produktens syfte kan variera beroende på vilken typ av produkt det är. En del typer av är mer återfuktande medan andra är mer antiseptiska eller antibakteriella. Dessutom finns det produkter som ligger någonstans däremellan, som både har återfuktande och antibakteriella effekter. 

Anledningen till att man började använda en aftershave var på grund av dess antibakteriella eller antiseptiska effekter. Dessa kom och kommer fortfarande vanligtvis från alkohol även om andra alternativ finns. Den typen av alkohol som användes och användes har en mycket hög alkoholhalt. Ett alternativ till alkohol med antiseptisk effekt är trollhassel.  

Att använda en aftershave är som sagt en naturlig del av rakningen oavsett om du rakar dig på klassiskt sätt med hyvel eller använder en trimmer kan du alltid avsluta med en after shave för att återfukta din hud och minska risken för hudbesvär. Vilken typ av aftershave och vilken doft du väljer är självklart i slutändan upp till dig själv. Samtidigt vill vi i den här guiden gå genom de olika typerna som finns och vilken som kan passa dig utifrån dig och dina behov. 

Kan du använda en aftershave även efter att du har rakat dig med trimmer? Absolut! Det är till och med rekommenderat.  

Vilka typer av aftershave finns?

Vanligtvis brukar man dela typerna i aftershaves i tre olika typer, aftershave balm, aftershave lotion och aftershave splash. Dessutom finns också Aftershave gel som är en gelbaserad variant. Den brukar däremot vanligtvis räknas in antingen som en balm eller lotion.  Det finns också det som kallas aftershave powder.  Som är ett puder som appliceras på samma sätt som annan aftershave. 

Aftershave balm

Aftershave balm är en av tre typer av aftershave. Kallas även ibland för aftershave moisturiser, post shave balm eller aftershave serum.

Det som framförallt utmärker en balm är att den har en tjockare fastare konsistens än de andra varianterna.En annan utmärkande egenskap hos en balm är att den innehåller mindre eller ingen alkohol i jämförelse med de andra. Därför passar en balm generellt sett bra för känslig hud bättre än de varianter som innehåller alkohol. Däremot kan den innehålla trollhassel vilket också har en antiseptisk effekt men utan alkohol. Det gör också att den inte har samma svidande effekt på huden som det som kallas rakvatten eller after shave splash kan ha. 

En aftershave balm innehåller i många fall en mindre mängd parfym eller liknande doftämnen även om parfym- och doftfria varianter förekommer också. 

Aftershave balm används framförallt för att återfukta och reparera huden efter våtrakningen. I samband med våtrakning utsätts huden för en stor mängd fukt som också gör att viktiga oljor och andra skyddande ämnen i huden sköljs bort. Något som kan leda till torr hud och eller andra hudbesvär. Genom att använda en after shave balm kan man återfukta huden efter rakningen. 

Ariana & Evans och Depot är två företag som utöver balm också erbjuder splash eller lotion som aftershave. Även Fitjar har en mycket fin balm eller gel som är ett utmärkt alternativ. Detta gäller även för Mühle. Stirling Soap Company erbjuder också både balm och splash. Alla kan förstås köpas med matchande raktvål eller rakkräm i vissa fall till till rabatterat pris. 

Vilken balm ska jag välja om jag har extra känslig hud?

Ariana & Evans Aftershave serum unscented (finns även med två olika dofter) är en balm av topklass. Innehåller nyponolja och hibiskusextract. Innehåller även Omega 3 och 6, C,A och B3-vitaminer, Provitamin B5  och även ett flertal andra organiska oljor och vegetabiliska ämnen. Innehåller även risvatten. Finns även med en matchande vegansk raktvål. 

Depot No.408 Moisturizing after shave balm, antingen classic cologne eller fresh black pepper är en mycket härlig balm. Innehåller svarta teblad som är naturligt fuktgivande och har antioxidantisk effekt. Dessutom havreextrakt som även det är mjukgörande. Glycerin som är fukthetsbevarande och ser till att huden alltid är mjuk och smidig. 

Fitjar Slåtterøy after shave moisturiser är en fantastisk härlig balm från det norska Fitjar. Produkten innehåller en lång rad hudvårdande vegetabiliska och är helt och hållet vegansk. Fri från parabener och artificiella färgämnen. Innehåller både ljunghonung och kamomillextrakt, båda har traditionellt använts för sina mycket goda hudvårdande egenskaper. Har en härlig doft av exotiska kryddor och citron. Utöver Slåtterøy finns den i serierna Havn, Folgefonn, Holme och Fjellheim.

Mühle Organic after shave balm är en mycket populär balm för dig med extra känslig hud. Den innehåller både arganolja och aloe vera, båda kända och traditionellt använda för sina goda naturliga organiska hudvårdande egenskaper. Den innehåller också ringblomma som har en vegetabilisk naturlig antiseptisk effekt. Produkten är helt och hållet vegansk, innehåller inga syntetiska konserveringsmedel, aromatiska substanser eller färgämnen. Har en mycket lätt mild doft av lime, mynta och vetiver. 

Aftershave lotion

En aftershave lotion är vanligtvis en produkt som är en blandning av aftershave balm och en aftershave splash eller det som också kallas rakvatten. Den stora skillnaden är att en lotion har en något lösare konsistens än en balm men inte lika vattnig som en splash. En lotion innehåller inte heller vanligtvis lika mycket alkohol som en balm gör. Men den kan innehålla en större mängd alkohol än vad en balm gör och därför ha en något högre antiseptisk eller antibakteriell effekt. 

Fördelen med en lotion över en balm är som sagt att den antibakteriella eller antiseptiska effekten kan vara något bättre samtidigt som den fortfarande har mycket goda återfuktande egenskaper. Därför passar den mycket bra för nästan alla hudtyper på samma sätt som en balmn gör. 

För dig som söker en aftershave med en något mer tydlig doft är vanligtvis också en lotion mer doftrik än en balm. Även om en splash är den som doftar mest av de tre i de flesta fall. 

Om du hellre vill ha en balm eller splash istället för en lotion erbjuder Fitjar Island ett flertal olika matchande balms och D.R Harris har liknande balms och splash.

Vilken lotion passar mig med extra känslig hud?

Cella Bio after shave lotion är en naturlig organisk lotion som älskats av män i generationer. Innehåller organisk aloe vera som länge använts för sina goda naturliga hudvårdande egenskaper.  Har en mild härlig doft av fruktiga toner tillsammans med rosa peppar, rosor, jasmin och bokträd.  Cella Bio erbjuder ett komplett sortiment som innehåller allt du behöver för en klassisk våtrakning med naturliga organiska produkter. 

Fitjar Fjellheim är precis som alla andra produkter för våtrakning och skäggvård en fantastisk produkt tillverkad av naturliga ingredienser på den norska västkusten. Har en mycket lätt mild doft av ceder och enris. Passar de flesta hudtyper från normal till fet hud. Innehåller ingen alkohol som kan torka ut huden. En utmärkt after shave lotion som passar året om.

Proraso Sensitive skäggbalsam är en lotion där den allra största delen är naturliga ingredienser och allt är vegetabiliskt, det vill säga det är en helt vegansk produkt. Fri från parabener, ftalater, mineraloljor, silikon och artificiella färgämnen. Innehåller också havre och grönt te som båda har mycket lugnande och hudvårdande egenskaper. Kort sagt perfekt efter våtrakningen. Har en mycket mild lätt doft av lime och gröna äpplen. Proraso erbjuder även ett flertal olika after shave balms med andra dofter. Även dessa har en mycket hög andel naturliga ingredienser. Dessutom finns ett flertal after shave splash.

D.R Harris after shave milk är en mycket populär produkt och det är inte svårt att förstå varför. Den innehåller en mild naturlig antiseptisk ingrediens men är fri från alkohol, det gör att den inte svider till vid användningen. D.R Harris erbjuder även flera andra produkter inom både after shave lotion och after shave splash. Produkterna från D.R Harris är alla mycket typiskt brittiska och har levererats till det brittiska hovet under lång tid.

Vilken lotion passar mig som vill ha en med en härlig doft?

Från Westman shaving kommer ett flertal härligt väldoftande lotions. Bland annat Ribalta som blandar härligt fruktiga toner av citrus och lime tillsammans med kryddiga dofter av kardemumma och peppar. En after shave lotion som helt enkelt gör sig lika bra året om. Utopia är precis som namnet antyder närmast en utopi, här finns klassiska maskulina dofter av tobak och trä blandat med vanilj. Även de andra dofterna i serien är mycket väldoftande. När du köper en Westman Shaving lotion kan du också köpa en raktvål till rabatterat pris. 

Läs gärna mera om Westman Shaving

Meissner Tremonia har också skapat ett antal väldigt väldoftande och härliga lotions. Ett exempel på detta är doften Strong n’ Scottish som givetvis innehåller doft av rökig skotsk whisky med dofter av bränd ek, kan inte bli mer klassiskt maskulint än det. Dessutom innehåller den ett flertal naturliga organiska ingredienser som trollhassel som har en naturlig antiseptisk effekt och eukalyptusolja som även den har mycket goda hudvårdande egenskaper. Här finns också exempelvis Mint Ice Menthol som har en härligt kylande doft och effekt. Här finns också doft av rosmarin. Alla Meissner Tremonia dofter kan köpas med matchande raktvål till rabatterat pris.

After shave splash

After shave splash är det som också i vanligt tal kallas för rakvatten. Det har traditionellt använts främst för sina antiseptiska och eller antibakteriella egenskaper. Att med hjälp av ren alkohol döda eventuella bakterier och annat som kan komma in i huden under och efter våtrakningen om man råkat skära sig. Att använda en splash rekommenderas framförallt för de som har normal hud under milt väder, varken för varmt eller för kallt. Detta eftersom alkoholen kan torka ut huden. En splash är också den som har den högsta andel parfymämnen av de olika typerna av aftershave. 

Naturligtvis går det att använda en aftershave på andra hudtyper men man bör vara försiktig och sluta om man får hudbesvär. Splash ska inte heller blandas ihop med parfym som exempelvis Eau de Cologne. Även om en splash har en god doft sitter den inte i lika länge som en Eau de Cologne eller annan typ av parfym. Fördelen är att den oftast är något billigare. 

Ett flertal av varumärken som erbjuder en splash erbjuder en splash som exempelvis Stirling Soap Company, D.R Harris och Proraso erbjuder även antingen en balm eller lotion för dig som vill ha en produkt med mindre eller ingen alkohol. 

Vilken splash passar mig som vill ha en med härlig doft?

WhollyKaws splash innehåller drakblod, kåda från drakblodsträdet som ger dess naturligt röda färg. Drakblodet sägs också ha både antiinflammatoriska och andra hudvårdande effekter. I WhollyKaw Vor V finns minst sagt en explosion av härliga dofter som hallon, saffran, oud, svart te, läder och vanilj. Detta är en både tidlös klassisk men också otroligt modern doft. WhollyKaws övriga dofter är alla lika väldoftande på olika sätt och kan givetvis köpas tillsammans med en matchande raktvål till ett rabatterat pris. 

Läs gärna mera om WhollyKaw

Ariana & Evans splash tillhör några av våra absolut mest sålda och populära och det är inte svårt att förstå varför. Här finns både härligt klassiskt tidlösa dofter som uppdaterats för att passa den moderna användaren. Som exempelvis London Gin Club som likt namnet antyder doftar som en nattklubb i London på det glada 20-talet. Här finns enbärsdoftande gin, Här finns också brandy, svartpeppar, kardemumma och läder. Men det tar givetvis inte slut där när det gäller Ariana & Evans härliga doftvärld. Givetvis kan de köpas med en matchande raktvål till rabatterat pris. Ariana & Evans erbjuder även ett flertal after shave balms och veganska tvålar. 

Läs gärna mera om Ariana & Evans

När man känner doften av Phoenix Artisans Accoutrements splash eller för den delen raktvål förstår man på en gång att det här är produkter av mycket hög kvalité. Doften är helt enkelt fantastisk och sitter i länge även för en splash. I John Frum exempelvis är de klassiska träiga tonerna av ceder och sandelträ tydliga, tillsammans med saltstänk och svartpeppar. Återigen möts de traditionella klassiska maskulina dofterna med nya och tillsammans gör de en förstklassig splash oavsett vilken doft du än väljer. Phoenix Artisans Accoutrements är älskade av både nybörjare och konnässörer och vi förstår varför, för vi gör det med. 

Läs gärna mer om Phoenix Artisans Accoutrements

Stirling Soap Company splash är liksom alla andra produkter från företaget två saker, otroligt välgjorda och otroligt populära. Här finns ett brett sortiment av klassiska maskulina dofter som passar alla män året om. Som ett utmärkt alternativ till splash finns också de flesta av dofterna i serien som balm vilket passar utmärkt för dig med känslig hud men som ändå vill ha dofterna från Stirling Soap Company. Givetvis kan du köpa både Splash och Balm tillsammans med en matchande raktvål. I Mountain man exempelvis är det dofterna av bergamot, apelsin, grönt te och svarta vinbär som är i centrum. Men här finns mycket mera.

Läs gärna mer om Stirling Soap Company

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa