Varukorg

RAKBORSTS GUDEN

Tillsammans med säkerhetshyveln eller rakkniven och dubbelrakblad bildar rakborsten den ikoniska treenigheten inom klassisk våtrakning. Att se en skicklig barberare med fast stadig hand applicera ett raklödder med rakborste är vackert. 

Att förbereda och skapa ett härligt raklödder med en rakborste är mera än en enkel process, även om det är ganska enkelt. Det är ett tillfälle för avkoppling och kontemplation. Att begrunda dagens göromål. 

Varför ska jag använda en rakborste?

Rakborstar används för att förbereda huden inför rakning, bland annat genom att lyfta liggande skäggstrån och mjuka upp dem. Förutom att applicera raklöddret ger den också en skön ansiktsmassage som stimulerar blodcirkulationen och tar bort döda hudceller.

Alla har olika ritualer och vanor, men att inleda med en rakborste av hög kvalitet och ett krämigt raklödder är det bästa sättet att påbörja en rakning, oavsett om du använder rakhyvel eller rakkniv. Att inleda rutinen med att använda en rakborste ger inte bara en mjuk och nära rakning, det förlänger också livstiden på dina rakblad.

Rakborsten blandar tvål, vatten och luft för att forma skummet som används för att förbereda huden för rakning. Den allra viktigaste ingrediensen i en bra rakning är vatten, så hur mycket vatten en rakborste kan hålla påverkar hur bra lödder och rakning den ger.

Rakborstens delar

Handtagen i de rakborstar vi säljer finns av flera olika material. 

  • Hårt polerad och pressad harts, syntetiskt material
  • Trä av olika typer 
  • Metall 
  • Äkta horn 
  • Porslin 

Det finns en mängd olika material som används vid tillverkning av handtag till rakborstar, de vanligaste är plast, polyester eller nylon. De syntetiska handtagen har fördelen att de är mer motståndskraftig mot fukt än naturliga material, vilket gör dem mer hållbara och slitstarka. Flera handtag av polyester är handpolerade och har därför en vacker glansig yta.

Vilket material som handtagen är gjorda av påverkar sällan borstens egenskaper, men många användare tycker ändå att det påverkar rakupplevelsen. Entusiaster brukar därför föredra de naturliga materialen, till exempel exotiska sköldpaddsskal eller exklusiva träsorter. Vilket handtag som ska användas är därför en fråga om användarens personlighet och smak.

Handtag av hårt pressat och polerat harts, ofta av typen epoxy är ett hårt och hållbart syntetiskt material som är vanligt bland rakborstar. Detta eftersom det kan färgas till att se ut som olika ädlare material som elfenben, ebenholts, horn, sköldpaddskal med mera. 

Trä är ett underbart vackert levande material, perfekt till handtag. Finns i ett flertal olika typer som afrikansk blackwood, svartek, olivträ, plommonträ med flera. Träden är naturligtvis hållbart odlade.

För dig som vill ha något extra är trä verkligen ett bra val.

Metall, oftast kromad mässing är antagligen det mest hållbara av alla material för handtag. Det blir helt enkelt inte hårdare än detta. Tyngden gör också sitt för den som vill ha en något tyngre rakborste som verkligen känns i handen. 

Horn, oftast av hållbart uppfödd afrikansk buffel är ett utmärkt val för dig som vill ha något alldeles extra när det gäller handtag, som inte nöjer dig med substitut och konstgjorda material.

Handtag av porslin är ovanliga men förekommer. Liksom äkta horn är detta verkligen ett material för dig som vill ha något alldeles extra, som inte nöjer dig med substitut men som inte heller vill ha material från djur.

Mühle Rytmo rakborste
Handtag av plast
Muhle-Sophist Silver Tip Porslin rakborste White Large
Handtag av porslin
Mühle Vivo rakborste
Handtag av trä
Mühle Silver Tip Badger rakborste krom
Handtag av metall
Mühle Sophist Silver tip badger rakborste äkta horn
Handtag av äkta horn

Borsthuvudet i de rakborstar vi säljer finns av tre olika typer. 

  • Äkta grävlingshår av olika kvalité 
  • Syntetiskt hår av olika kvalité
  • Vildsvinsborst

Rakborstar med borsthuvud som anses ha allra högst kvalitet är fyllda med grävlingshår, de finns i olika grovlek, fyllighet och prisklasser. Det allra mjukaste och lyxigaste håret kallas Silvertip. Det är också det som är mest flexibelt och kommer från det fina håret på grävlingens hals.

I mer än tvåhundra år har grävlingshår använts för att skapa rakborstar av allra högsta kvalitet. Precis som människohår absorberar det vatten, vilket skiljer det från päls från andra typer av djur. Det är det absorberande egenskapen som gör håret perfekt för att användas i rakborstar. Grävlingshåret formar ett mjukt och krämigt lödder som rengör huden och ger en behaglig massage.

Det finns många olika typer av grävlingsborst i rakborstarna, några av de vanligaste är pure badger, fine badger, super badger och silvertip badger.

Det finns även syntetiska alternativ som black fibre och silvertip fibre. Dessa är likvärdiga med olika naturliga alternativ och kan göra en helt vegansk rakborste.

Pure Badger är det mest lättillgängliga håret på marknaden, vilket gör det till ett billigt alternativ av bra kvalitet. Håret kommer från axlarna, magen och ryggen på grävlingen. Hårstråna är något grövre än andra modeller, vilket inte bara gör att det krävs mindre hår för att fylla en borste utan också ger en masserande effekt på huden. Det är styvare än annat hår från grävling. Färgen på håret varierar från brungrått till svart.

Pure badger borstar är perfekt för dig som vill ha en något styvare borste och passar utmärkt som en första instegsborste. Den är väldigt lätt att skapa ett bra raklödder med på en hård raktvål.

Best Badger och Fine Badger anses vanligtvis vara standardhåret för rakborstar och ger ett krämigt och lättarbetat raklödder. Det är ett medelmjukt grävlingshår som är något fastare än Silvertip och som kommer från grävlingens sida och ben. Färgen är ofta mörkt och kan variera från grått till brunt och svart. För att få den typiska formen så trimmas borsten där det behövs. Skillnaden mellan best badger och fine badger är att best badger bearbetas för hand, medan fine badger bearbetas mekaniskt.

Liksom med Pure badger är detta utmärkta rakborstar om man vill pröva på en rakborste men inte riktigt vill betala vad en silvertip badger borste kostar. 

Super badger är handfyllda kvalitetsborstar från England. Håret är längre, mjukare och tunnare, vilket gör att det krävs mer hår för att fylla varje borste. Det är ljust i topparna och mörkare längre ned. Håret är av hög kvalitet och kommer från grävlingens rygg.

Detta är et mycket bra alternativ till Silvertip badger, nästan lika mjukt. 

Silvertip badger är ett lyxigt alternativ med grävlingshår av den mjukaste och absolut bästa kvalitén som finns tillgänglig. Håret är det mest sällsynta på marknaden, det är extremt mjukt och flexibelt. Det är också extra fylligt och har en enastående förmåga att binda stora mängder vatten, vilket ger ett optimalt lödder för en perfekt rakning.

Håret kommer från grävlingens nacke och hals, utseendemässigt skiljer det sig från annat grävlingshår med sin skimrande silverfärg och de svarta band som går genom dess strån. Rakborstarna är handfyllda och garanterar många års perfekt rakning. De unika borstarna är hållbara och har en prestanda som få andra borstar kan mäta sig med. Håret är det dyraste på marknaden idag, men många livsnjutare tycker att den är väl värd sitt pris.

Black badger är en syntetisk rakborste av samma kvalitet som best badger och fine badger, dock är den större delen av håret svart och något längre. Liksom Silvertip fibres är den syntetiska något mera hållbar men lika mjuk som det äkta grävlingshåret. 

Black fibre rakborstar finns bland annat från NOM i deras serie Lasse och Gustav. NOM Lasse och Gustav ägs och tillverkas av Mühle, en av de ledande tillverkarna inom rakborstar. Därför är det rakborstar av mycket hög kvalité. 

Silvertip fibres är ett perfekt alternativ för dig som önskar veganska fibrer med samma egenskaper som Silvertip badger. Det består av högkvalitativa syntetfibrer som torkar snabbare än naturligt hår och därför är mer slitstarkt. Silvertip fibres har hög kvalitet, är mycket mjukt och har en extremt lång livslängd.

Silvertip fibres rakborstar tillverkas av tyska Mühle och rakborstarna är av samma goda höga kvalité som alla Mühle rakborstar. Av de som har provat är det få som kan känna en större skillnad mellan en silvertip badger och en silvertip fibre borste. 

Rakborstar av pure bristle, vildsvinsborst. En enklare kvalité av rakborstar. Perfekt som första instegsborste eller för dig som vill ha en ännu hårdare grövre borste. 

Rakborste
Rakborste pure badger
Mühle Classic Silvertip fibres rakborste
Rakborste Silvertip fibre
Mühle Kosmo fine badger rakborste black
Rakborste Fine / Best badger
NOM Gustav rakborste black fibre
Rakborste black fibre
Rakborste Super badger
Rakborste pure bristle
Mühle Sophist rakborste silvertip badger
Rakborste silvertip badger

Skötsel av din rakborste

För att din rakborste ska hålla länge och ge dig glädje kräver den lite skötsel och kärlek. Det hela är ganska enkelt och görs i samband med användning. 

Skölj alltid av din rakborste efter användning för att tvålrester inte ska fastna i borsten och bli kvar där. Det kan leda till att borstknuten skadas. 

Lika viktigt som det är att skölja borsten efter användning är det att inte fingra för mycket på den, särskilt när den är blöt eftersom det också kan skada borsten. 

Genom att låta din rakborste hänga upp och ner i ett ställ exempelvis blir det lättare för vattnet att rinna ut och borsten att torka. Om den bara ligger ner eller står upp och ner kan det göra att vattnet inte kan lämna borstknuten och den skadas.  

Rakborstar som är gjorda med grävlingshår är naturprodukter. Dessa ska, om de hanteras rätt, hålla i minst tio till femton år.

På nya borstar finns alltid korta strån som inte når ner till limmet och bindningen i botten. De lossnar vanligtvis under de första veckorna. Detta är alltså helt normalt och inget som du behöver oroa dig över.

Naturhår som inte torkar kan börja mögla, så undvik att stänga in borsten i små och lufttäta utrymmen. Borstar som förvaras i badrumsskåp måste ha tillräckligt mycket luft och cirkulation för att de ska kunna torka ut mellan användning.

Om rakborsten ska tas med på resor så bör den förvaras i en resetub. Tänk också på att låta den lufttorka ordentligt.

Om rakborsten får tvålavlagringar i basen eller angrips av mögel så bör du dränka den i en steriliserande och lösande vätska. De finns att köpa på apoteket.

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa