Loading cart contents...
Varukorg Kassa
Totalt:

Rakborstar används för att förbereda huden inför rakning, bland annat genom att lyfta liggande skäggstrån och mjuka upp dem. Förutom att applicera raklöddret ger den också en skön ansiktsmassage som stimulerar blodcirkulationen och tar bort döda hudceller.

Alla har olika ritualer och vanor, men att inleda med en rakborste av hög kvalitet och ett krämigt raklödder är det bästa sättet att påbörja en rakning, oavsett om du använder rakhyvel eller rakkniv. Att inleda rutinen med att använda en rakborste ger inte bara en mjuk och nära rakning, det förlänger också livstiden på dina rakblad.

Rakborsten blandar tvål, vatten och luft för att forma skummet som används för att förbereda huden för rakning. Den allra viktigaste ingrediensen i en bra rakning är vatten, så hur mycket vatten en rakborste kan hålla påverkar hur bra lödder och rakning den ger.

Oavsett om du vill ha en mjuk eller styv borste, eller ett litet eller större borsthuvud så kan du hitta det hos Shavingroom.se.

Rakborstens Hårkvalité

Rakborstarna med allra högst kvalitet är fyllda med grävlingshår, de finns i olika grovlek, fyllighet och prisklasser. Det allra mjukaste och lyxigaste håret kallas Silvertip. Det är också det som är mest flexibelt och kommer från det fina håret på grävlingens hals.

I mer än tvåhundra år har grävlingshår använts för att skapa rakborstar av allra högsta kvalitet. Precis som människohår absorberar det vatten, vilket skiljer det från päls från andra typer av djur. Det är det absorberande egenskapen som gör håret perfekt för att användas i rakborstar. Grävlingshåret formar ett mjukt och krämigt lödder som rengör huden och ger en behaglig massage.

Det finns många olika typer av borst i rakborstarna, några av de vanligaste är pure badger, best badger och fine badger.

Pure Badger

Pure Badger är det mest lättillgängliga håret på marknaden, vilket gör det till ett billigt alternativ av bra kvalitet. Hårstråna är något grövre än andra modeller, vilket inte bara gör att det krävs mindre hår för att fylla en borste utan också ger en masserande effekt på huden. Det är styvare än annat hår från grävling, men mer flexibelt än svinborst. Färgen på håret varierar från brungrått till svart.

Best Badger / Fine Badger

Best Badger och Fine Badger anses vanligtvis vara standardhåret för rakborstar och ger ett krämigt och lättarbetat raklödder. Det är ett medelmjukt grävlingshår som är något fastare än Silvertip och som kommer från grävlingens sida och ben. Färgen är ofta mörkt och kan variera från grått till brunt och svart. För att få den typiska formen så trimmas borsten där det behövs. Skillnaden mellan best badger och fine badger är att best badger bearbetas för hand, medan fine badger bearbetas mekaniskt.

Super Badger

Super badger är handfyllda kvalitetsborstar från England. Håret är längre, mjukare och tunnare, vilket gör att det krävs mer hår för att fylla varje borste. Det är ljust i topparna och mörkare längre ned. Håret är av hög kvalitet och kommer från grävlingens rygg.

Silvertip Badger

Silvertip badger är ett lyxigt alternativ med grävlingshår av den mjukaste och absolut bästa kvalitén som finns tillgänglig. Håret är det mest sällsynta på marknaden, det är extremt mjukt och flexibelt. Det är också extra fylligt och har en enastående förmåga att binda stora mängder vatten, vilket ger ett optimalt lödder för en perfekt rakning.

Håret kommer från grävlingens nacke och hals, utseendemässigt skiljer det sig från annat grävlingshår med sin skimrande silverfärg och de svarta band som går genom dess strån. Rakborstarna är handfyllda och garanterar många års perfekt rakning. De unika borstarna är hållbara och har en prestanda som få andra borstar kan mäta sig med. Håret är det dyraste på marknaden idag, men många livsnjutare tycker att den är väl värd sitt pris.

Silvertip Fibres

Silvertip fibres är ett perfekt alternativ för dig som önskar veganska fibrer med samma egenskaper som Silvertip badger. Det består av högkvalitativa syntetfibrer som torkar snabbare än naturligt hår och därför är mer slitstarkt. Silvertip fibres har hög kvalitet, är mycket mjukt och har en extremt lång livslängd.

Black Badger

Black badger är av samma kvalitet som best badger och fine badger, dock är den större delen av håret svart och något längre.

Syntetic Fibres

Syntetic Fibres är syntetiska borstar som tagits fram för våtrakning av dig som vill ha ett veganskt alternativ till grävlingshår. Egenskaperna är likt borstar med grävlingshår i både hårdhet och färg, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ.

Pure Bristle Hair

Pure Bristle Hair är borst gjord av svin- eller vildsvinshår, vilket är ett billigare alternativ än grävlingshår. Pure Bristle är ett bra alternativ för dig som vill prova på att raka sig med borste. Efter en tid kan den bytas ut mot en mjukare borste med grävlingshår och du kommer att känna skillnaden. Borsten är ofta ganska styva till en början, vilket gör att det kan ta en stund att arbeta upp ett bra raklödder. Styvheten avtar efter en tids användning, men en del användare tycker att den ger en uppiggande massage.

Rakborstens Handtag

Det finns en mängd olika material som används vid tillverkning av handtag till rakborstar, de vanligaste är plast, polyester eller nylon. De syntetiska handtagen har fördelen att de är mer motståndskraftig mot fukt än naturliga material, vilket gör dem mer hållbara och slitstarka. Flera handtag av polyester är handpolerade och har därför en vacker glansig yta.

Vilket material som handtagen är gjorda av påverkar sällan borstens egenskaper, men många användare tycker ändå att det påverkar rakupplevelsen. Entusiaster brukar därför föredra de naturliga materialen, till exempel exotiska sköldpaddsskal eller exklusiva träsorter. Vilket handtag som ska användas är därför en fråga om användarens personlighet och smak.

Skötsel

Rakborstar som är gjorda med grävlingshår är naturprodukter. Dessa ska, om de hanteras rätt, hålla i minst tio till femton år.

På nya borstar finns alltid korta strån som inte når ner till limmet och bindningen i botten. De lossnar vanligtvis under de första veckorna. Detta är alltså helt normalt och inget som du behöver oroa dig över.

Vårda din rakborste genom att alltid skölja igenom den under varmt rinnande vatten efter att du har använt den. Skaka ur vattnet och häng den att torka i ett ställ för rakborstar med borsten nedåt. Om fukten ligger kvar i botten kan limmet luckras upp, så genom att hänga den kan vatten och tvålrester rinna av borsten.

Om du inte har ett rakborstställ, ställ borsten upp så att den kan lufttorka helt. Undvik att lägga den ned.

Naturhår som inte torkar kan börja mögla, så undvik att stänga in borsten i små och lufttäta utrymmen. Borstar som förvaras i badrumsskåp måste ha tillräckligt mycket luft och cirkulation för att de ska kunna torka ut mellan användning.

Om rakborsten ska tas med på resor så bör den förvaras i en resetub. Tänk också på att låta den lufttorka ordentligt.

Om rakborsten får tvålavlagringar i basen eller angrips av mögel så bör du dränka den i en steriliserande och lösande vätska. De finns att köpa på apoteket.

Användning

Första gången du använder din borste kan du enkelt tvätta ur den med schampo eller tvål.

  1. Börja med att duscha eller tvätta ansiktet i varmt vatten för att mjuka upp skäggstråna och rengöra huden.
  2. Doppa borsten i rent och varmt vatten, skaka av överskottet.
  3. Använd en skål och massera med hjälp av borsten upp ett krämigt lödder av rakkräm eller tvål. Tänk på att produkterna ofta är dryga och att en liten mängd räcker. Tryck inte för hårt, det kan få stråna i borsten att börja spreta och förstör på sikt rakborsten. Använd istället lätta, gärna cirkulära rörelser.
  4. Applicera löddret på skägget. Det går att använda fingrarna, men applicering med rakborsten är att föredra eftersom skäggstråna då samtidigt lyfts upp, vilket förbättrar rakresultatet. Använd lätta cirkelrörelser för bästa applicering, som samtidigt kommer att ge din hy massage.

Lycka till! | Kontakta oss gärna om du har några övriga frågor och funderingar.