...
Varukorg

LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  KUNDTJÄNST

RAKBORSTE GUIDEN

I rakborste guiden vill vi guida dig genom det mesta som har med rakborstar att göra. Varför du ska använda en rakborste? Vilka delar en rakborste har, vad du bör tänka på när du ska köpa din första rakborste och skötsel av din rakborste. 

Tillsammans med säkerhetshyveln eller rakkniven och dubbelrakblad bildar rakborsten den ikoniska treenigheten inom klassisk våtrakning. Att se en skicklig barberare med fast stadig hand applicera ett raklödder med rakborste är vackert. 

Att förbereda och skapa ett härligt raklödder med en rakborste är mera än en enkel process, även om det är ganska enkelt. Det är ett tillfälle för avkoppling och kontemplation. Att begrunda dagens göromål. 

rakborsteguiden

Varför ska jag använda en rakborste?

I rakborste guiden är förstås ingen fråga mer central än varför ska jag använda en rakborste? Svaret är egentligen enkelt, för att det är skönt och roligt. Men det finns fler svar. 

Rakborstar används för att förbereda huden inför rakning, bland annat genom att lyfta liggande skäggstrån och mjuka upp dem. Förutom att applicera raklöddret ger den också en skön ansiktsmassage som stimulerar blodcirkulationen och tar bort döda hudceller.

Alla har olika ritualer och vanor, men att inleda med en rakborste av hög kvalitet och ett krämigt raklödder är det bästa sättet att påbörja en rakning, oavsett om du använder rakhyvel eller rakkniv. Att inleda rutinen med att använda en rakborste ger inte bara en mjuk och nära rakning, det förlänger också livstiden på dina rakblad.

Rakborsten blandar tvål, vatten och luft för att forma skummet som används för att förbereda huden för rakning. Den allra viktigaste ingrediensen i en bra rakning är vatten, så hur mycket vatten en rakborste kan hålla påverkar hur bra lödder och rakning den ger.

Rakborstens delar

I den här delen av rakborste guiden ska vi nu gå genom rakborstens delar. I korthet består en rakborste av två delar, ett handtag och ett borsthuvud. 

Rakborste handtag

Den ena av de två viktigaste delarna i rakborste guiden. 

Det finns en mängd olika material som används vid tillverkning av handtag till rakborstar, de vanligaste är plast, polyester eller nylon. De syntetiska handtagen har fördelen att de är mer motståndskraftig mot fukt än naturliga material, vilket gör dem mer hållbara och slitstarka. Flera handtag av polyester är handpolerade och har därför en vacker glansig yta.

Handtag av metall gör att rakborsten får en extra tyngd i sig och kan kännas skönare i handen än ett handtag av ett syntetiskt material som känns lättare oftast. 

Handtag av exempelvis trä eller andra ädla material har naturligtvis sin egen speciella känsla. 

Vilket material som handtagen är gjorda av påverkar sällan borstens egenskaper, men många användare tycker ändå att det påverkar rakupplevelsen. Entusiaster brukar därför föredra de naturliga materialen, till exempel exotiska sköldpaddsskal eller exklusiva träsorter. Vilket handtag som ska användas är därför en fråga om användarens personlighet och smak.

Rakborste guiden rekommendation är att välja ett handtag som passar dig och dina behov bäst. Tänk gärna på att välja ett handtag som känns bra i din hand. Som du enkelt kan greppa.

Rakborste guiden handtag syntet

Syntetiskt material

Handtag av hårt pressat och polerat harts, ofta av typen epoxy är ett hårt och hållbart syntetiskt material som är vanligt bland rakborstar. Detta eftersom det kan färgas till att se ut som olika ädlare material som elfenben, ebenholts, horn, sköldpaddskal med mera. 

Ett handtag av syntetiskt material är oftast det som är billigast att ta fram. Det är också det material som har störst möjligheter att skapa ett handtag som passar dig och din smak. När det gäller handtag av syntetiska material är möjligheterna nästan oändliga vad gäller färger, former och mönster. Allt från svarta eller vita enkelt formade handtag till handtag i fin mer avancerad design eller med olika mönster, allt från olika färger till exempelvis sköldpaddsskal. 

Syntetiskt material rekommenderas av rakborste guiden för dig som vill ha stor valmöjlighet när det gäller färg och mönster på ditt handtag. Dessutom till ett lågt pris. Syntetiska material rekommenderas också av rakborste guiden eftersom de kan göra helt veganska rakborstar tillsammans med syntetiskt borst. 

Rakborste guide handtag trä metall

Trä och metall

Trä är ett underbart vackert levande material, perfekt till handtag. Finns i ett flertal olika typer som afrikansk blackwood, svartek, olivträ, plommonträ med flera. Träden är naturligtvis hållbart odlade. För dig som vill ha något extra är trä verkligen ett bra val. Till i stort sätt alla rakborstar med trähandtag finns en matchande säkerhetshyvel. 

Metall, oftast kromad mässing är antagligen det mest hållbara av alla material för handtag. Det blir helt enkelt inte hårdare än detta. Tyngden gör också sitt för den som vill ha en något tyngre rakborste som verkligen känns i handen. Metallen är oftast silverfärgad men även roséguld och andra guldblandningar förekommer också.  

Handtag av trä rekommenderas av rakborste guiden till dig som vill ha ett äkta och naturligt material till din rakborste. Som kanske vill matcha din rakborste tillsammans med en säkerhetshyvel med trähandtag. 

Handtag av metall rekommenderas av rakborste guiden till dig som vill ha ett något tyngre material med hög hållfasthet. För dig som vill känna en ordentlig tyngd i handen när du rakar dig. 

Övriga material Horn, porslin med mera

Horn, oftast av hållbart uppfödd afrikansk buffel är ett utmärkt val för dig som vill ha något alldeles extra när det gäller handtag, som inte nöjer dig med substitut och konstgjorda material. 

Handtag av porslin är ovanliga men förekommer. Liksom äkta horn är detta verkligen ett material för dig som vill ha något alldeles extra, som inte nöjer dig med substitut men som inte heller vill ha material från djur.

Handtag av horn och porslin rekommenderas av rakborste guiden till dig som vill ha något alldeles extra. Dessutom ett klassiskt exklusivt material som använts till rakborstar i många hundra år.  

rakborste guide rakhuvuden

Borsthuvud

Den andra av de två viktigaste delarna i rakborste guiden. Borsthuvudet i de rakborstar vi säljer finns av tre olika typer. 

  • Äkta grävlingshår av olika kvalité 
  • Syntetiskt hår av olika kvalité
  • Vildsvinsborst

Grävlingshår

Rakborstar med borsthuvud som anses ha allra högst kvalitet är fyllda med grävlingshår, de finns i olika grovlek, fyllighet och prisklasser. Det allra mjukaste och lyxigaste håret kallas Silvertip. Det är också det som är mest flexibelt och kommer från det fina håret på grävlingens hals.

I mer än tvåhundra år har grävlingshår använts för att skapa rakborstar av allra högsta kvalitet. Precis som människohår absorberar det vatten, vilket skiljer det från päls från andra typer av djur. Det är det absorberande egenskapen som gör håret perfekt för att användas i rakborstar. Grävlingshåret formar ett mjukt och krämigt lödder som rengör huden och ger en behaglig massage.

Det finns många olika typer av grävlingsborst i rakborstarna, några av de vanligaste är pure badger, fine badger, super badger och silvertip badger.

Det finns även syntetiska alternativ som black fibre och silvertip fibre. Dessa är likvärdiga med olika naturliga alternativ och kan göra en helt vegansk rakborste. 

Grävlingshår rekommenderas av rakborste guiden till dig som vill ha ett borsthuvud av mycket hög och god kvalité men som vill samtidigt kunna välja på ett flertal olika typer av borst. 

Pure badger

Pure Badger är det mest lättillgängliga håret på marknaden, vilket gör det till ett billigt alternativ av bra kvalitet. Håret kommer från axlarna, magen och ryggen på grävlingen. Hårstråna är något grövre än andra modeller, vilket inte bara gör att det krävs mindre hår för att fylla en borste utan också ger en masserande effekt på huden. Det är styvare än annat hår från grävling. Färgen på håret varierar från brungrått till svart.

Pure badger rekommenderas av rakborste guiden för dig som vill ha en något styvare borste och passar utmärkt som en första instegsborste. Den är väldigt lätt att skapa ett bra raklödder med på en hård raktvål.

Best Badger / Finest Badger

Best Badger och Fine Badger anses vanligtvis vara standardhåret för rakborstar och ger ett krämigt och lättarbetat raklödder. Det är ett medelmjukt grävlingshår som är något fastare än Silvertip och som kommer från grävlingens sida och ben. Färgen är ofta mörkt och kan variera från grått till brunt och svart. För att få den typiska formen så trimmas borsten där det behövs. Skillnaden mellan best badger och fine badger är att best badger bearbetas för hand, medan fine badger bearbetas mekaniskt.

Liksom med Pure badger rekommenderas detta av rakborste guiden om man vill pröva på en rakborste men inte riktigt vill betala vad en silvertip badger borste kostar. 

Super badger

Super badger är handfyllda kvalitetsborstar från England. Håret är längre, mjukare och tunnare, vilket gör att det krävs mer hår för att fylla varje borste. Det är ljust i topparna och mörkare längre ned. Håret är av hög kvalitet och kommer från grävlingens rygg.

Detta är enligt rakborste guiden ett mycket bra alternativ till Silvertip badger, nästan lika mjukt. 

Silver tip badger

Silvertip badger är ett lyxigt alternativ med grävlingshår av den mjukaste och absolut bästa kvalitén som finns tillgänglig. Håret är det mest sällsynta på marknaden, det är extremt mjukt och flexibelt. Det är också extra fylligt och har en enastående förmåga att binda stora mängder vatten, vilket ger ett optimalt lödder för en perfekt rakning.

Håret kommer från grävlingens nacke och hals, utseendemässigt skiljer det sig från annat grävlingshår med sin skimrande silverfärg och de svarta band som går genom dess strån. Rakborstarna är handfyllda och garanterar många års perfekt rakning. De unika borstarna är hållbara och har en prestanda som få andra borstar kan mäta sig med. Håret är det dyraste på marknaden idag, men många livsnjutare tycker att den är väl värd sitt pris.

Silver tip badger rakborstar rekommenderas av rakborste guiden för dig som vill ha det absolut bästa och finaste inom borsthuvuden till din rakborste. 

Syntetiskt borst

En syntetisk rakborste är ett utmärkt alternativ om man av olika orsaker inte vill eller kan välja en produkt med animaliskt hår. Syntetiska borstar finns precis som rakborstar med grävlingshår i några olika kvalitéer. 

Black fibre hår brukar jämställas med Pure badger hår, ett något styvare kraftigare borst för dig som vill ha en styvare kraftigare borst. 

Silver tip fibre är motsvarande Silver tip badger hår. Borsten är minst lika mjuk och behaglig, dessutom något mera hållbar. 

Syntetiskt borst rekommenderas av rakborste guiden för dig som inte vill eller kan använda borst av animaliskt ursprung. 

Silver tip fibre

Silver tip fibres är ett perfekt alternativ för dig som önskar veganska fibrer med samma egenskaper som Silvertip badger. Det består av högkvalitativa syntetfibrer som torkar snabbare än naturligt hår och därför är mer slitstarkt. Silvertip fibres har hög kvalitet, är mycket mjukt och har en extremt lång livslängd.

Silver tip fibres rakborstar tillverkas av tyska Mühle och rakborstarna är av samma goda höga kvalité som alla Mühle rakborstar. Av de som har provat är det få som kan känna en större skillnad mellan en silvertip badger och en silvertip fibre borste. 

Silver tip fibres rekommenderas av rakborste guiden till dig som vill ha ett premium alternativ till hår av animaliskt ursprung. 

Black fibre

Black badger är en syntetisk rakborste av samma kvalitet som best badger och fine badger, dock är den större delen av håret svart och något längre. Liksom Silvertip fibres är den syntetiska något mera hållbar men lika mjuk som det äkta grävlingshåret. 

Black fibre rakborstar finns bland annat från NOM i deras serie Lasse och Gustav. NOM Lasse och Gustav ägs och tillverkas av Mühle, en av de ledande tillverkarna inom rakborstar. Därför är det rakborstar av mycket hög kvalité. 

Black fibre rekommenderas av rakborste guiden till dig som söker ett något styvare syntetiskt borst. Samtidigt ett borst av mycket hög kvalité. 

Grävlingsborst / Pure bristle

Rakborstar av pure bristle, vildsvinsborst. En enklare kvalité av rakborstar. Perfekt som första instegsborste eller för dig som vill ha en ännu hårdare grövre borste. 

Pure bristle, borsthuvuden av grävlingsborst rekommenderas av rakborste guiden till dig som kanske vill pröva på rakborste utan att behöva betala en större summa pengar på en gång. 

Vilken rakborste ska jag då välja?

Det finns lika många olika preferenser när det gäller val av rakborste som det finns de som ska välja dem. Alla har alltid sitt eget tycke och smak. Vi vet att bland alla våra rakborstar finns det minst en som kommer passa dig. 

Alla våra rakborstar

Men för att hjälpa dig lite i ditt val har vi tagit fram några olika förslag som vi tror att utifrån olika urval kommer passa dig utmärkt. 

Jag vill köpa min första rakborste för att prova på känslan

Att välja sin första rakborste kan verka svårt. Hitta rätt bland alla typer av borsthuvuden och handtag. Det tycks finnas en nästan oändlig mängd att välja på. 

Vi tänker att för en första rakborste rekommenderar vi antingen pure badger, pure bristle eller black fibre om du vill ha ett syntetiskt alternativ som inte är gjort på djurhår. Dessa tre är både mycket prisvärda och bra.

Pure badger är något mjukare och skönare än pure birstle. Samtidigt passar pure bristle dig som vill ha en något styvare kraftigare borste. Black fibre är ett utmärkt alternativ för dig som söker en första rakborste med syntetiskt hår. 

Till en del av dessa rakborstar finns en matchande rakhyvel att köpa till samt ett ställ som passar för antingen borsten eller för både borste och hyvel.  

Pure badger rakborstar

Black fibre rakborstar

Pure Bristle rakborstar

Jag vill köpa en mycket mjuk och skonsam rakborste

Det allra mest mjuka och finaste håret är det som heter Silver tip badger. Detta är verkligen en rakborste av yttersta klass vad gäller absorptionsförmåga och att skapa ett bra raklödder. 

För dig som vill ha ett syntetiskt alternativ finns bland annat silver tip fibre. Skapat för att vara mer eller mindre identiskt med silver tip badger och enligt en del faktiskt ännu mera hållbart som alternativ. Görs framförallt av det tyska företaget Mühle som är en av världens ledande producenter bland rakborstar. Dessutom finns andra syntetiska alternativ som är lika mjuka. 

Silvertip badger

Silvertip fibre

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa