...
Varukorg

LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  KUNDTJÄNST

RAKKNIV GUIDEN

Många användare tycker att rakning med rakkniv eller shavette är en unik upplevelse som ingen rakhyvel kommer i närheten av. Med bara ett öppet blad kan en rakkniv ge dig den närmaste rakning som går att få.

Det tar tid att lära sig tekniken som krävs för att raka sig med rakkniv eller shavette, då det kräver både försiktighet, tålamod och en hel del träning. De som väl har lärt sig tekniken brukar dock tycka att det var väl värt besväret. Framför allt användare med extra kraftig skäggväxt, där vanliga rakhyvlar aldrig tycks ge en tillräckligt nära rakning brukar uppskatta den nära och lena rakning som rakkniven eller shavetten kan ge.

Oavsett om du vill ha en klassisk rakkniv eller shavette så kan du hitta det du letar efter hos Shavingroom.

Rakkniv

Rakknivar och shavetter? Vad är vad?

Vad är skillnader mellan rakknivar och shavetter? Kort sammanfattat är det vilken typ av blad som den har som skiljer. 

Rakknivar har ett fast blad, vanligtvis av kolstål även om rostfritt stål förekommer också. Men kolstål är det mest klassiska och det som anses vara bäst lämpat för rakknivar. 

Shavetter har utbytbara blad av rostfritt stål. Antingen speciella enkelslipade blad alternativt dubbelblad som bryts på mitten. 

Rakknivens fördel sägs vara att det är den absolut närmaste och bästa våtrakningen man kan få. Det är också den typ av våtrakning som varit med längst och som är urtypen för all våtrakning som idag sker. Nackdelen är att med rakkniven kommer mycket underhåll. 

Shavettens fördel är att den används med utbytbara blad och därför är behovet av underhåll betydligt mindre. Samtidigt anser vissa att rakningen inte är lika bra. 

Här hittar du hela vårt utbud av rakknivar

Här hittar du hela vårt utbud av shavetter

 

 

Rakknivens delar

Rakkniven består framförallt av två delar, ett handtag och ett blad. 

Rakkniv guiden

Handtaget

Det finns flera olika material som används för tillverkning av handtag för rakknivar. Vilket material som handtaget är gjort av påverkar inte knivens användbarhet. Det påverkar dock upplevelsen och den känsla som kniven ger. Det är viktigt att den är ergonomisk och bekväm att hålla i, för att du ska få en riktigt bekväm och trygg upplevelse.

Vilken typ av handtag som du ska välja beror helt på personligt tycke och smak. Olika typer av material kan skilja en del i pris, vilket också måste tas med i beräkningen.

Handtag av syntetiska material som exempelvis hårdplast och liknande material eller metall är generellt sett något billigare. Själva funktionen på rakkniven har ingen betydelse när det gäller handtagets material. Det är bara en estetisk fråga. Andra dyrbarare material som trä, horn och liknande är något dyrare men kan ge en mer exklusiv känsla åt rakningen. Förr kunde en rakkniv med ett vackert utsmyckat handtag eller ett handtag i ett ädelt material ses som en statussymbol. 

Bladet

Bladet görs oftast av kolstål eftersom det är lätt att få mycket skarpt och tunnt, något som krävs för ett blad till rakkniven. 

Rakknivars blad görs för att ha den bästa balansen mellan elasticitet och hårdhet, med en hög motståndskraft mot slitage. De görs oftast av vanligt stål, med en lägsta kolhalt på 0,6 %. Materialet för att göra själva knivbladet består av en beskuren bit stål som är mellan 5 och 6 millimeter tjock och mellan 20 och 25 millimeter bred.

Stålbiten värms upp och varmvalsas innan den under extremt tryck smids med en fallhammare. Härdningen är mycket viktigt för knivbladet och temperaturgränserna är i många fall avgörande. Gradantalet beror på stålets kvalitet. Bladet hettas upp till över 1000 grader och kyls sedan ned i en speciell olja. Efter det hettas bladet upp igen, vilket ger det sin elasticitet och seghet.

Fördelen med kolstål är som sagt att det går att få ett mycket tunt blad med hög skärpa. Nackdelen är att det krävs mycket underhåll för att hålla skärpan på bladet vasst. Dessutom är kolstål känsligt för vatten och kan skadas om det utsätts för mycket under lång tid. 

Rostfritt stål förekommer också bland rakknivar. Kräver fortfarande mycket underhåll men är inte alls  lika känsligt för vatten som kolstål är. Däremot kan det vara svårt att få till samma tunnhet och skärpa som i ett blad av kolstål. 

Att välja rakkniv i 5 steg

Bredden på bladet

Rakknivars blad finns i olika bredder och anges i tum, en tum motsvarar 2,54 centimeter. Bredderna varierar mellan 3/8 och 7/8 tum, vanligast i Europa är 5/8 och 6/8 tum. Bredden på knivbladet påverkar mest knivens vikt och hur den ska hanteras.

När man använder rakkniven så är det viktigt att kunna se knivens blad tydligt i spegeln under tiden. Smalare blad är dock lättare att använda, så vilken storlek som passar dig bäst är en avvägning mellan vad du tycker är enklast att hantera och hur stora händer som du har.

Den allra vanligaste bredden är 5/8 tum. Smala blad, till exempel 4/8 tum, är lättare att styra än de bredare och används därför med fördel av nybörjare och användare med små händer. 

Ett blad som är 6/8 tum är i en perfekt storlek för användare med större händer, eftersom det då är mindre risk att kniven döljs bakom handen under användning.

I slutändan är det förstås upp till dig vad du känner passar för dig som är det avgörande. 

Bladets slipning

Det finns tre olika typer av knivblad när det gäller slipning. Ju mer slipat knivbladet är, desto mer flexibilitet har det i spetsen. Det påverkar också precisionen av bladet och hur nära man kan raka.

Hur hög flexibilitet knivbladet har spelar stor roll för rakupplevelsen. I takt med att du blir äldre tappar huden sin elasticitet och fasthet. Ju mindre fast huden är, desto mer flexibilitet krävs av knivens blad.

De tre huvudtyperna av utfräsning är plant blad (Full wedge), slipat blad (Full hollow) och halvt slipat blad (Half hollow). 

En rakkniv med plant oslipat knivblad kallas för ”flat ground eller full wedge”. Denna typ av blad används oftast inte för rakning längre, även om det så klart går. Nackdelen i jämförelse med andra typer av blad är att detta kan vara något svårare att få samma precision och närhet i rakningen med. 

Fullt  blad, så kallade ”full hollow ground”, har hög flexibilitet och kan användas för rakning av alla typer av hud. De är dock dyrare än det halvt ihåliga standardbladet. Eftersom de är tunna och därför väldigt lätta kan de vara något svårare också att få till precisionen om man inte är van. Samtidigt är det typen av blad som ger den absolut närmaste rakningen eftersom man kan gå väldigt nära huden.

Halvt slipade knivblad kallas ”Half hollow ground”. Detta blad innebär att man visserligen inte kan raka lika nära som med ett fullt slipat blad men man får samtidigt lite bättre möjlighet att styra bladet.  

Naturligtvis är det viktigaste när det gäller slipningen av bladet vad du föredrar och känner vad som passar dig. 

rakkniv rak spets rund spets fransk spets spansk spets

Bladets spets

En rakknivs blad har lite olika typer av spets där varje typ har sina speciella fördelar.

Fyrkantig spets

Ett knivblad med fyrkantig spets, eller skarp spets. Ett blad med fyrkantig spets har en vinkel på 90 grader från ovansidan på bladet mot kortsidan. Den här typen av spets är speciellt bra för precisionsrakning, men kan också lätt skada huden. Med precisionsrakning menas att den kan på ett snyggt sätt få till konturer och kanter i skägget på ett snyggt sätt med hög precision. Nackdelen är att den kan vara oförlåtande och svår att hantera om man inte är van och har en stadig hand.  

Barbers notch  

Ett knivblad med spets som kallas barbers notch har en mjuk rundning längst nere på bladet följt av en konkvav inbuktning i bladet och en mindre rundad topp. Tack varje den konkava inbuktningen blir det lättare att ta fram bladet.  

Rundad spets (Kallas även Holländsk spets)

Ett kniv med rundad spets har precis som det låter en mjuk rundad spets på bladet. Detta är spetstypen som rekommenderas till en nybörjare då den är väldigt förlåtande i jämförelse med andra. I jämförelse med en rak spets är precisionen inte lika god och det kan därför vara svårare att få till samma exakta kanter och konturer. Fördelen är som sagt att den här typen av spets är mycket mera förlåtande om man är ovan. 

Fransk spets 

En fransk spets har formen av en asymmetrisk fjärdedel av en cirkel med en skarp kurva högst upp på spetsen vid toppen. Fördelen med en fransk spets är att det är lättare att komma åt på platser där andra rakknivar kan ha svårt. Ett utmärkt val om man vill få till något snyggare kantlinjer och konturer än man kan få med en rund spets men inte känner att en rak spets är rätt. 

Spansk spets 

En spansk spets karaktäriseras av att den har en kraftig konkvav inåtbukning i bladet med en över och en undre spets. Denna typ av spets kan vara något svårare än de andra att underhålla då spetsarna lätt kan gå av. Men fördelen är att den har lätt att komma åt där andra rakknivar inte kan göra det. Dessutom kan den på ett snyggt sätt få till linjer och konturer.   

Du ska alltid välja den typen av spets du känner passar för dig. 

Rakknivens underhåll

Underhåll av en rakkniv är nästan lika stor och viktig del som att raka sig med en rakkniv. Underhållet är framförallt tre delar, rengöring, strigling och slipning. 

Rengöring

Rengöringen av en rakkniv är en mycket viktig del och inget som bör åsidosättas eller hastas förbi på grund av tidsbrist. Om du upplever att du inte har tid att noggrant rengöra din rakkniv är ett råd att byta till en shavette där behovet av rengöring är något mindre. 

Det viktigaste skälet till att vara noggrann med rengöringen av din rakkniv är att hindra spridningen av bakterier. När du rakar dig med rakkniv är det lätt att bakterier och virus hamnar på eggen. Om sedan olyckan är framme och du skär dig finns risken att dessa kommer in under huden i blodomloppet. Något som kan få allvarliga konsekvenser. 

Du bör därför alltid noggrant skölja av rakkniven efter användning. Tänk på att delar av rakkniven kan vara extra känsliga för fukt. Var därför mycket försiktig. Samtidigt är det viktigt att inte utsätta rakbladet för mera vatten än nödvändigt och att alltid försiktigt torka av rakbladet. Mycket viktigt att du använder en särskild speciell ren handduk för detta och inte din vanliga handduk. Återigen för att minska risken för korskontaminering. Se till att rakkniven är helt torr när du lägger den åt sidan och förvara rakkniven på en torr plats. 

Du bör helst undvika starka rengöringsmedel och liknande. Vanligt ljummet vatten räcker för det mesta. Vid behov kan du använda några droppar alkohol för att göra rent bladet. Men se till att använda en produkt avsedd för rengöring. 

Tänk på att rakbladet oftast inte är tåligt mot väta och fukt. Något som kan skada bladet. 

Strigling

Att strigla rakkniven är något som alltid ska göras innan varje rakning med rakkniven. Det har två syften. Att ta bort damm och andra små partiklar från knivbladet. Dessutom räta ut de mikroskopiska vågorna som blir i bladet vid rakningen. 

När du striglar din rakkniv använder du en strigel. Det mest traditionella är en hängande strigel som hålls fast i ena änden och sitter fast i andra med en krok. Det finns även helt handhållna striglar. 

En strigel har vanligtvis två sidor, en sida som är täckt med ett kraftigt tyg och en som är täckt med läder. 

Tygsidan används först för att rensa bort damm och andra små partiklar från knivbladet. 

Därefter används lädersidan för att räta ut de mikroskopiska vågorna som blir i rakbladet. Vågorna uppstår naturligt när knivbladet skär av skäggstråna. Om vågorna inte rätas ut finns risken att skärpan på bladet försämras. Något som kan leda till onödigt slitage och eller risken att skada sig. 

Slipning

Slipning av en rakkniv är en viktig men också en mycket svår process. Det kräver stor noggrannhet och kunskap för att göras rätt. Om du är nybörjare med rakkniv rekommenderas att låta någon mera van slipa rakkniven åt dig. Med tiden kan du förstås själv lära dig det. Börja gärna med någon annan rakkniv som du köpt billigt och inte tänker använda för rakning. Detta för att inte förstöra din fina rakkniv. 

Shavettens delar

Som tidigare nämnts är en shavette har en shavette en konstruktion liknande den som en rakkniv fast istället för ett fast knivblad som kräver en stor mängd underhåll kan shavettens blad bytas ut. Antingen används speciella shavetteblad, alternativt i en del fall kan dubbelrakblad som brutits på mitten användas. I en del fall monteras rakbladet direkt i shavetten, i andra fall används en bladhållare.  

Handtaget

Handtaget på de allra flesta shavetter skiljer sig inte särskilt mycket från handtaget på en rakkniv. Syftet är att kunna fälla in och skydda eggen på bladet när shavetten inte används.

Undantag finns däremot som en japansk kamasori. En Kamasori, som helt enkelt betyder rakkniv eller rakhyvel där handtaget och rakbladet är i en enda lång del.    

När det gäller shavetter generellt sett har de ofta handtag av enklare material som syntetiska material och metall. Men även mer exklusiva som ädla träslag förekommer. 

Rakbladet

Rakbladet, bladhållaren eller rakhuvudet på en shavette består vanligtvis av rostfritt stål för att göra det enkelt vid rengöring och underhåll. Rakbladet består vanligtvis av en eller två delar. 

En shavette som har ett rakblad, bladhållare eller rakhuvud som består endast av en del förs bladet försiktigt in i en skåra. Var försiktigt och undvik skador. Se också till att rakbladet sitter ordentligt. 

När det gäller exempelvis shavetter från Dovo kommer dessa med en bladhållare där rakbladet först placeras in i bladhållaren. Därefter förs bladhållaren in i skåran. 

Shavetter som har exempelvis två eller tre delar har oftast en låsningsmekanism som måste öppnas upp först. Då kan delarna tas isär. Sedan fästs rakbladet mellan de två delarna som sätts ihop igen och låses fast med låsmekanismen. Var noga och försiktig för att undvika skärskador men se till att rakbladet sitter fast ordentligt.  

Shavettebladet

En shavette kan som sagt användas med speciella enkelslipade shavetteblad som har en sida. Men som är slipade på båda sidorna av bladet. Detta tillskillnad från ett dubbelrakblad som är slipade på båda sidorna på två kanter.

Shavetter från en del tillverkare kan också användas med de flesta dubbelrakblad. Då bryts dubbelrakbladet av längs med långsidan för att få två blad med en vass sida. Detta bör göras mycket försiktigt för att undvika skador.  

I början när du rakar dig med en shavette istället för exempelvis säkerhetshyvel kan det vara bra att välja ett rakblad med något mjukare skärpa än vanligtvis eftersom rakningen är något annorlunda. När du känner dig mera van kan du sedan gå tillbaka till ett skarpare rakblad. 

Liksom när det gäller rakning med säkerhetshyvel är det alltid viktigt att aldrig raka sig med ett slött rakblad som kan öka risken för skärsår och andra skador. 

Shavettebladen är tillverkade i metall och kan återvinnas.

Alla våra shavetteblad 

Alla våra dubbelrakblad

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa