LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRAKTFRITT  700 KR   |  LAGERSHOP & RÅDGIVNING

RAKKNIVSGUIDEN

Många användare tycker att rakning med rakkniv eller shavette är en unik upplevelse som ingen rakhyvel kommer i närheten av. Med bara ett öppet blad kan en rakkniv ge dig den närmaste rakning som går att få.

Det tar tid att lära sig tekniken som krävs för att raka sig med rakkniv eller shavette, då det kräver både försiktighet, tålamod och en hel del träning. De som väl har lärt sig tekniken brukar dock tycka att det var väl värt besväret. Framför allt användare med extra kraftig skäggväxt, där vanliga rakhyvlar aldrig tycks ge en tillräckligt nära rakning brukar uppskatta den nära och lena rakning som rakkniven eller shavetten kan ge.

Oavsett om du vill ha en klassisk rakkniv eller shavette så kan du hitta det du letar efter hos Shavingroom.

Våtrakning rakkniv

Vilken rakkniv ska jag välja?

Det finns två saker som kan vara bra att tänka på när det gäller att välja rakkniv, bladets bredd och bladets spets. En rakkniv med en bladbredd på 5/8 tum och en rundad eller holländsk spets är vad vi rekommenderar. 

Bladbredd 5/8 tum

En bladbredd på 5/8 tum passar både nybörjare och vana med rakkniv. 5/8 innebär att knivbladet är fem åttondelar av en tum. 

Läs mer
Rundad spets / Holländsk spets

Rundad spets (Kallas även Holländsk spets)

Läs mer

Rakknivens delar

Rakkniven består framförallt av två delar, ett handtag och ett blad. 

Bladet

Bladet görs oftast av kolstål eftersom det är lätt att få mycket skarpt och tunnt, något som krävs för ett blad till rakkniven. 

Läs mer

Bladets bredd

Den allra vanligaste bredden är 5/8 tum. Det är också den som vi rekommenderar för en nybörjare. Men det finns även flera.

Läs mer

Bladets spets

En rakknivs blad har lite olika typer av spets där varje typ har sina speciella fördelar. Du ska alltid välja den typen av spets du känner passar för dig.

Läs mer

Bladets slipning

Det finns tre olika typer av knivblad när det gäller slipning. Ju mer slipat knivbladet är, desto mer flexibilitet har det i spetsen. Det påverkar också precisionen av bladet och hur nära man kan raka.

Läs mer

Handtaget

Det finns flera olika material som används för tillverkning av handtag. Vilket material som handtaget är gjort av påverkar inte knivens användbarhet. Det påverkar dock upplevelsen och den känsla som kniven ger. Det är viktigt att den är ergonomisk och bekväm att hålla i, för att du ska få en riktigt bekväm och trygg upplevelse.

Läs mer

Handtag av trä

Trä är ett exklusivt, mycket hållbart material som gör ett väldigt vackert handtag.  Vi erbjuder ett flertal olika träslag.

Läs mer

Handtag av plast

Handtag av plast är ett något billigare enklare material. Men som går att få i många olika fina färger och mönster. 

Läs mer

Shavette

En shavette är ett utmärkt alternativ till rakkniv för dig som inte orkar, har tid eller annan möjlighet för framförallt det underhåll som krävs för en rakkniv. Samtidigt ger shavetten i stort sätt samma nära rakning som du får med shavetten.

Shavettens delar

Som tidigare nämnts är en shavette har en shavette en konstruktion liknande den som en rakkniv fast istället för ett fast knivblad som kräver en stor mängd underhåll kan shavettens blad bytas ut. Antingen används speciella shavetteblad, alternativt i en del fall kan dubbelrakblad som brutits på mitten användas. I en del fall monteras rakbladet direkt i shavetten, i andra fall används en bladhållare.  

Handtaget

Handtaget på de allra flesta shavetter skiljer sig inte särskilt mycket från handtaget på en rakkniv. Syftet är att kunna fälla in och skydda eggen på bladet när shavetten inte används.

Läs mer

Bladhållaren

Bladhållaren eller rakhuvudet på en shavette består vanligtvis av rostfritt stål för att göra det enkelt vid rengöring och underhåll. Bladhållare består vanligtvis av en eller två delar. 

Läs mer

Shavettebladet

En shavette kan som sagt användas med speciella enkelslipade shavetteblad som har en sida. Men som är slipade på båda sidorna av bladet. Detta tillskillnad från ett dubbelrakblad som är slipade på båda sidorna på två kanter.

Läs mer

Frågor och svar om rakknivar och shavetter

I vår guide har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får. Om du har fler eller andra frågor kontakta oss gärna. 

Kontaktinformation

Underhåll av en rakkniv är nästan lika stor och viktig del som att raka sig med en rakkniv. Underhållet är framförallt tre delar, rengöring, strigling och slipning. 

Att strigla rakkniven är något som alltid ska göras innan varje rakning med rakkniven. Det har två syften. Att ta bort damm och andra små partiklar från knivbladet. Dessutom räta ut de mikroskopiska vågorna som blir i bladet vid rakningen. 

När du striglar din rakkniv använder du en strigel. Det mest traditionella är en hängande strigel som hålls fast i ena änden och sitter fast i andra med en krok. Det finns även helt handhållna striglar. 

En strigel har vanligtvis två sidor, en sida som är täckt med ett kraftigt tyg och en som är täckt med läder. 

Tygsidan används först för att rensa bort damm och andra små partiklar från knivbladet. 

Därefter används lädersidan för att räta ut de mikroskopiska vågorna som blir i rakbladet. Vågorna uppstår naturligt när knivbladet skär av skäggstråna. Om vågorna inte rätas ut finns risken att skärpan på bladet försämras. Något som kan leda till onödigt slitage och eller risken att skada sig. 

Rengöringen av en rakkniv är en mycket viktig del och inget som bör åsidosättas eller hastas förbi på grund av tidsbrist. Om du upplever att du inte har tid att noggrant rengöra din rakkniv är ett råd att byta till en shavette där behovet av rengöring är något mindre. 

Det viktigaste skälet till att vara noggrann med rengöringen av din rakkniv är att hindra spridningen av bakterier. När du rakar dig med rakkniv är det lätt att bakterier och virus hamnar på eggen. Om sedan olyckan är framme och du skär dig finns risken att dessa kommer in under huden i blodomloppet. Något som kan få allvarliga konsekvenser. 

Du bör därför alltid noggrant skölja av rakkniven efter användning. Tänk på att delar av rakkniven kan vara extra känsliga för fukt. Var därför mycket försiktig. Samtidigt är det viktigt att inte utsätta rakbladet för mera vatten än nödvändigt och att alltid försiktigt torka av rakbladet. Mycket viktigt att du använder en särskild speciell ren handduk för detta och inte din vanliga handduk. Återigen för att minska risken för korskontaminering. Se till att rakkniven är helt torr när du lägger den åt sidan och förvara rakkniven på en torr plats. 

Du bör helst undvika starka rengöringsmedel och liknande. Vanligt ljummet vatten räcker för det mesta. Vid behov kan du använda några droppar alkohol för att göra rent bladet. Men se till att använda en produkt avsedd för rengöring. 

Tänk på att rakbladet oftast inte är tåligt mot väta och fukt. Något som kan skada bladet. 

Slipning av en rakkniv är en viktig men också en mycket svår process. 

Det kräver stor noggrannhet och kunskap för att göras rätt. Om du är nybörjare med rakkniv rekommenderas att låta någon mera van slipa rakkniven åt dig. Med tiden kan du förstås själv lära dig det. Börja gärna med någon annan rakkniv som du köpt billigt och inte tänker använda för rakning. Detta för att inte förstöra din fina rakkniv. 

En mjuk borste, till exempel en tandborste, kan användas för att få bort alla hår och eventuella tvålrester på en shavette

Tänk på att inte använda samma tandborste som du använder för att borsta tänderna till att rengöra din hyvel. Det kan orsaka spridning av bakterier och virus.

En bra regel är att varje gång du byter rakblad också skruva isär alla hyvelns delar och rengöra dem.

Starka rengöringsmedel och liknande kan ha en frätande effekt på metallen och bör därför undvikas. Använd enbart ett milt rengöringsmedel vid behov. I de allra flesta fall räcker vatten utmärkt.

Nej, inte riktigt alla, men de flesta shavetteblad kan användas för alla shavetter. Framförallt är shavetter och shavetteblad från Feather undantaget som bara kan användas med varandra. 

Utöver det kan också nästan alla dubbelrakblad användas med alla shavetter.

Kanske den vanligaste frågan av dem alla.

Normalt behöver man byta shavettebladet i en shavette efter cirka 3-7 rakningar. Det är viktigt att poängtera att en del behöver eller vill byta betydligt oftare medan andra klarar sig längre.

Detta kan variera beroende på faktorer som skäggväxt, hårdhet på hårstrån, och hur mycket man rakar sig åt gången. Man kan också känna på bladet för att avgöra om det fortfarande är skarpt eller om det har blivit slött och bör bytas ut.

Det är viktigt att byta blad regelbundet för att undvika irritation och få en nära och behaglig rakning. Dessutom ökar risken för skärsår om man använder ett slött blad. Genom att ha flera blad till hands och byta ut dem regelbundet kan man upprätthålla en konsekvent hög kvalitet på rakningen.

Vi rekommenderar att du förvarar din shavette lutandes i ett ställ. Detta för att vattnet lätt ska kunna rinna av. Om vattnet samlas i en ömtålig del av shavetten och blir kvar där kan det leda till onödiga skador på säkerhetshyveln. I förlängningen kan det leda till att shavetten går sönder och inte kan brukas längre. 

Vi har ett flertal blogginlägg för dig som vill veta mer om rakknivar och shavetter. 

En guide som hjälper dig att välja rätt rakkniv i fem steg

Läs mer: Att välja rakkniv i 5 steg

I vår rakguide går vi genom hur du rakar dig med rakkniv eller shavette.

Läs mer: Guide till våtrakning med rakkniv och shavette

Fri Frakt

På alla ordrar över 700kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa