LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

RAKKNIV GUIDEN

Många användare tycker att rakning med rakkniv eller shavette är en unik upplevelse som ingen rakhyvel kommer i närheten av. Med bara ett öppet blad kan en rakkniv ge dig den närmaste rakning som går att få.

Det tar tid att lära sig tekniken som krävs för att raka sig med rakkniv eller shavette, då det kräver både försiktighet, tålamod och en hel del träning. De som väl har lärt sig tekniken brukar dock tycka att det var väl värt besväret. Framför allt användare med extra kraftig skäggväxt, där vanliga rakhyvlar aldrig tycks ge en tillräckligt nära rakning brukar uppskatta den nära och lena rakning som rakkniven eller shavetten kan ge.

Oavsett om du vill ha en klassisk rakkniv eller shavette så kan du hitta det du letar efter hos Shavingroom.

Våtrakning rakkniv

Rakknivar och shavetter? Vad är vad?

Vad är skillnader mellan rakknivar och shavetter? Kort sammanfattat är det vilken typ av blad som den har som skiljer. 

Läs mer

Rakknivens delar

Rakkniven består framförallt av två delar, ett handtag och ett blad. 

Rakkniv guiden

Handtaget

Det finns flera olika material som används för tillverkning av handtag. Vilket material som handtaget är gjort av påverkar inte knivens användbarhet. Det påverkar dock upplevelsen och den känsla som kniven ger. Det är viktigt att den är ergonomisk och bekväm att hålla i, för att du ska få en riktigt bekväm och trygg upplevelse.

Läs mer

Handtag av trä

Trä är ett exklusivt, mycket hållbart material som gör ett väldigt vackert handtag.  

Läs mer

Handtag av plast

Handtag av plast är ett något billigare enklare material. Men som går att få i många olika fina färger och mönster. 

Läs mer
Att välja rakkniv i 5 steg

Bladet

Bladet görs oftast av kolstål eftersom det är lätt att få mycket skarpt och tunnt, något som krävs för ett blad till rakkniven. 

Läs mer

Bredden på bladet

Blad finns i olika bredder och anges i tum, en tum motsvarar 2,54 centimeter. Bredderna varierar mellan 3/8 och 7/8 tum, vanligast i Europa är 5/8 och 6/8 tum. Bredden på knivbladet påverkar mest knivens vikt och hur den ska hanteras.

Läs mer
Bladbredd 5/8 tum

En bladbredd på 5/8 tum passar både nybörjare och vana med rakkniv. 

Läs mer
Bladbredd 6/8 tum

Ett bra val för lite grövre skäggväxt 

Läs mer
Bladbredd 3/8 tum

Ett utmärkt val för precision och detaljer 

Läs mer
rakkniv rak spets rund spets fransk spets spansk spets

Bladets spets

En rakknivs blad har lite olika typer av spets där varje typ har sina speciella fördelar.

Läs mer
Rundad spets / Holländsk spets

Rundad spets (Kallas även Holländsk spets)

Läs mer
Konkav spets / Spansk spets

Spansk spets (Kallas även konkav spets)

Läs mer
Fransk spets

Fransk spets

Läs mer
Fyrkating / rak spets

Fyrkantig spets

Läs mer

Bladets slipning

Det finns tre olika typer av knivblad när det gäller slipning. Ju mer slipat knivbladet är, desto mer flexibilitet har det i spetsen. Det påverkar också precisionen av bladet och hur nära man kan raka.

Läs mer
Full hollow ground

Full hollow ground slipning av blad

Läs mer

Rakknivens underhåll

Underhåll av en rakkniv är nästan lika stor och viktig del som att raka sig med en rakkniv. Underhållet är framförallt tre delar, rengöring, strigling och slipning. 

Rengöring

Rengöringen av en rakkniv är en mycket viktig del och inget som bör åsidosättas eller hastas förbi på grund av tidsbrist. Om du upplever att du inte har tid att noggrant rengöra din rakkniv är ett råd att byta till en shavette där behovet av rengöring är något mindre. 

Läs mer

Strigling

Att strigla rakkniven är något som alltid ska göras innan varje rakning med rakkniven. Det har två syften. Att ta bort damm och andra små partiklar från knivbladet. Dessutom räta ut de mikroskopiska vågorna som blir i bladet vid rakningen. 

Läs mer

Slipning

Slipning av en rakkniv är en viktig men också en mycket svår process. 

Läs mer

Shavettens delar

Som tidigare nämnts är en shavette har en shavette en konstruktion liknande den som en rakkniv fast istället för ett fast knivblad som kräver en stor mängd underhåll kan shavettens blad bytas ut. Antingen används speciella shavetteblad, alternativt i en del fall kan dubbelrakblad som brutits på mitten användas. I en del fall monteras rakbladet direkt i shavetten, i andra fall används en bladhållare.  

Handtaget

Handtaget på de allra flesta shavetter skiljer sig inte särskilt mycket från handtaget på en rakkniv. Syftet är att kunna fälla in och skydda eggen på bladet när shavetten inte används.

Läs mer

Rakbladet

Rakbladet, bladhållaren eller rakhuvudet på en shavette består vanligtvis av rostfritt stål för att göra det enkelt vid rengöring och underhåll. Rakbladet består vanligtvis av en eller två delar. 

Läs mer

Shavettebladet

En shavette kan som sagt användas med speciella enkelslipade shavetteblad som har en sida. Men som är slipade på båda sidorna av bladet. Detta tillskillnad från ett dubbelrakblad som är slipade på båda sidorna på två kanter.

Läs mer
Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa