Varukorg

RAKKNIVS GUIDEN

Många användare tycker att rakning med rakkniv eller shavette är en unik upplevelse som ingen rakhyvel kommer i närheten av. Med bara ett öppet blad kan en rakkniv ge dig den närmaste rakning som går att få.

Det tar tid att lära sig tekniken som krävs för att raka sig med rakkniv eller shavette, då det kräver både försiktighet, tålamod och en hel del träning. De som väl har lärt sig tekniken brukar dock tycka att det var väl värt besväret. Framför allt användare med extra kraftig skäggväxt, där vanliga rakhyvlar aldrig tycks ge en tillräckligt nära rakning brukar uppskatta den nära och lena rakning som rakkniven eller shavetten kan ge.

Oavsett om du vill ha en klassisk rakkniv eller shavette så kan du hitta det du letar efter hos Shavingroom.

Vad ska jag välja, rakkniv eller shavette?

Rakkniv är det absolut mest klassiska sättet att raka sig på. Rakknivar av den typen som vi idag känner har använts i över 250 år för att raka sig. Det är ett hantverk som har gått i arv generation till generation och förstås utvecklats med tiden till det bättre. Vill du vara en del av hundraårig tradition och kultur ska du välja en rakkniv. 

Att lära sig rakning med rakkniv är ett hantverk, det kräver mod, teknik och tålamod för att lära sig. Men det är värt det, det säger alla som kan det. För ingen annan rakning ger en lika nära rakning, ingen upplevelse som är bättre. 

En rakkniv ska hålla ett helt liv, om den sköts rätt och den kräver också en hel del omvårdnad och skötsel. Innan varje rakning bör den striglas för att skärpan ska vara god. Med jämna mellanrum bör bladet och slipas. Skötsel och omvårdnad av rakkniven är nästan lika mycket hantverk som själva rakningen.

En shavette är en rakkniv som istället för ett fast blad använder sig av utbytbara rakblad, antingen speciella shavetteblad med en slipad sida eller dubbelrakblad som bryts längs mitten. 

Att raka sig med en shavette är ungefär samma upplevelse, samma känsla som en rakkniv men inte riktigt. 

Däremot är den stora fördelen att en shavette inte kräver det underhåll och omvårdnad som en rakkniv behöver. När bladet börjar kännas slött är det enkelt att byta mot ett nytt fräscht blad. 

Rakkniven: Komponenter

En rakkniv består framförallt av två delar, ett handtag och ett blad. 

Det finns flera olika material som används för tillverkning av handtag för rakknivar. Vilket material som handtaget är gjort av påverkar inte knivens användbarhet. Det påverkar dock upplevelsen och den känsla som kniven ger. Det är viktigt att den är ergonomisk och bekväm att hålla i, för att du ska få en riktigt bekväm och trygg upplevelse.

Vilken typ av handtag som du ska välja beror helt på personligt tycke och smak. Olika typer av material kan skilja en del i pris, vilket också måste tas med i beräkningen.

Bladet görs oftast av kolstål eftersom det är lätt att få mycket skarpt och tunnt, något som krävs för ett blad till rakkniven. Bladet har ofta olika typ av spets också.


Rakknivars blad görs för att ha den bästa balansen mellan elasticitet och hårdhet, med en hög motståndskraft mot slitage. De görs oftast av vanligt stål, med en lägsta kolhalt på 0,6 %. Materialet för att göra själva knivbladet består av en beskuren bit stål som är mellan 5 och 6 millimeter tjock och mellan 20 och 25 millimeter bred.

Stålbiten värms upp och varmvalsas innan den under extremt tryck smids med en fallhammare. Härdningen är mycket viktigt för knivbladet och temperaturgränserna är i många fall avgörande. Gradantalet beror på stålets kvalitet. Bladet hettas upp till över 1000 grader och kyls sedan ned i en speciell olja. Efter det hettas bladet upp igen, vilket ger det sin elasticitet och seghet.

Rakknivars blad finns i olika bredder och anges i tum, en tum motsvarar 2,54 centimeter. Bredderna varierar mellan 3/8 och 7/8 tum, vanligast i Europa är 5/8 och 6/8 tum. Bredden på knivbladet påverkar mest knivens vikt och hur den ska hanteras.

När man rakar sig med en rakkniv så är det viktigt att kunna se knivens blad tydligt i spegeln under tiden. Smalare blad är dock lättare att använda, så vilken storlek som passar dig bäst är en avvägning mellan vad du tycker är enklast att hantera och hur stora händer som du har.

Den allra vanligaste bredden är 5/8 tum. Smala blad, till exempel 4/8 tum, är lättare att styra än de bredare och används därför med fördel av nybörjare och användare med små händer. Ett blad som är 6/8 tum är i en perfekt storlek för användare med större händer, eftersom det då är mindre risk att kniven döljs bakom handen under användning.

Det finns tre olika typer av knivblad när det gäller ihålighet. Ju mer ihålig knivbladet är, desto mer flexibilitet har det i spetsen.

Hur hög flexibilitet knivbladet har spelar stor roll för rakupplevelsen. I takt med att du blir äldre tappar huden sin elasticitet och fasthet. Ju mindre fast huden är, desto mer flexibilitet krävs av knivens blad.

De tre huvudtyperna av håligheter är plant blad, ihåligt blad och halvt ihåligt blad. En rakkniv med plant knivblad kallas för ”flat ground”. Denna typ av blad används oftast inte för rakning längre, även om det så klart går. Ihåliga blad, så kallade ”full hollow ground”, har hög flexibilitet och kan användas för rakning av alla typer av hud. De är dock dyrare än det halvt ihåliga standardbladet. Halvt ihåliga knivblad kallas ”hollow ground”.

En rakknivs blad har lite olika typer av spets där varje typ har sina speciella fördelar.

Fyrkantig spets

Ett rakblad med fyrkantig spets, eller skarp spets. Ett blad med fyrkantig spets har en vinkel på 90 grader från ovansidan på bladet mot kortsidan. Den här typen av spets är speciellt bra för precisionsrakning, men kan också lätt skada huden. 

Barbers notch  

Ett rakblad med spets som kallas barbers notch har en mjuk rundning längst nere på bladet följt av en konkvav inbuktning i bladet och en mindre rundad topp. Tack varje den konkava inbuktningen blir det lättare att ta fram bladet.  

Rundad spets (Kallas även Holländsk spets)

Ett rakkniv med rundad spets har precis som det låter en mjuk rundad spets på bladet. Detta är spetstypen som rekommenderas till en nybörjare då den är väldigt förlåtande i jämförelse med andra. 

Fransk spets 

En fransk spets har formen av en asymmetrisk fjärdedel av en cirkel med en skarp kurva högst upp på spetsen vid toppen. Fördelen med en fransk spets är att det är lättare att komma åt på platser där andra rakknivar kan ha svårt. 

Spansk spets 

En spansk spets karaktäriseras av att den har en kraftig konkvav inåtbukning i bladet med en över och en undre spets. Denna typ av spets kan vara något svårare än de andra att underhålla då spetsarna lätt kan gå av.  

Rakkniven: Underhåll och omvårdnad

För att rakkniven ska hålla under lång tid så krävs ett visst mått av vård och underhåll.

Tänk på att alltid rengöra kniven noggrant för att bli av med alla skäggstrån och tvålrester efter rakning. Undvik om möjligt direkt kontakt med vatten då för mycket vatten kan skada bladet. Torka sedan kniven försiktig, utan att gnugga den mot papper eller en ren handduk.

 

Inför varje rakning ska knivbladets egg vässas med hjälp av en strigel. Tvätta aldrig kniven efter att du har striglat din rakkniv, utan endast efter rakning.

Du striglar din rakkniv med hjälp av en strigel. En strigel har en sida av kraftigt tyg och en av läder. 

Vi säljer två typer av striglar, handhållen och hängande.

Använd först sidan av kraftigt tyg för att ta bort sådant som kan fastnat på kniven.

Använd därefter sidan av läder vilket rätar ut de mikroskopiska små hack som bildas i bladet vid rakning. 

Rakknivar med flat ground-blad bör eggen vässas med en handhållen strigel, för att bladet ska kunna ”skjutas” längs med strigeln. Halvt ihåliga blad vässas lättast mot en frihängande strigel.

Rakkniven är redo att användas direkt när den kommer från fabriken, men genom att börja med att strigla kniven är det möjligt att förbättra slipningen något.

När kniven inte används ska den förvaras på en torr plats. Undvik att låta den ligga i badrummet, eftersom det ofta finns fukt i luften där. Om rakkniven inte har använts under en tid så bör knivbladet oljas in, för att skydda det mot den fukt som alltid finns i luften och som kan få metallen att börja rosta.

 

Slipa inte din rakkniv förrän det är absolut nödvändigt. Lämna då in den till en auktoriserad yrkesman.

Om du själv försöker slipa din rakkniv utan tillräcklig kunskap är det lätt att du skadar rakknivens blad och den blir obrukbar.

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa