Loading cart contents...
Varukorg Kassa
Totalt:

Är du ute efter den ultimata rakningen? Många användare tycker att rakning med kniv är en unik upplevelse som ingen rakhyvel kommer i närheten av. Med bara ett öppet blad kan en rakkniv ge dig den närmaste rakning som går att få.

Det tar tid att lära sig tekniken som krävs för att raka sig med kniv, då det kräver både försiktighet, tålamod och en hel del träning. De som väl har lärt sig tekniken brukar dock tycka att det var väl värt besväret. Framför allt användare med extra kraftig skäggväxt, där vanliga rakhyvlar aldrig tycks ge en tillräckligt nära rakning brukar uppskatta den nära och lena rakning som rakkniven kan ge.

Oavsett om du vill ha en klassisk rakkniv eller en modern shavette så kan du hitta det du letar efter hos Shavingroom.


Rakknivens handtag

Det finns flera olika material som används för tillverkning av handtag för rakknivar. Vilket material som handtaget är gjort av påverkar inte knivens användbarhet. Det påverkar dock upplevelsen och den känsla som kniven ger. Det är viktigt att den är ergonomisk och bekväm att hålla i, för att du ska få en riktigt bekväm och trygg upplevelse.

Vilken typ av handtag som du ska välja beror helt på personligt tycke och smak. Olika typer av material kan skilja en del i pris, vilket också måste tas med i beräkningen.


Knivbladets material

Rakknivars blad görs för att ha den bästa balansen mellan elasticitet och hårdhet, med en hög motståndskraft mot slitage. De görs oftast av vanligt stål, med en lägsta kolhalt på 0,6 %. Materialet för att göra själva knivbladet består av en beskuren bit stål som är mellan 5 och 6 millimeter tjock och mellan 20 och 25 millimeter bred.

Stålbiten värms upp och varmvalsas innan den under extremt tryck smids med en fallhammare. Härdningen är mycket viktigt för knivbladet och temperaturgränserna är i många fall avgörande. Gradantalet beror på stålets kvalitet. Bladet hettas upp till över 1000 grader och kyls sedan ned i en speciell olja. Efter det hettas bladet upp igen, vilket ger det sin elasticitet och seghet.


Bredd och ihålighet för knivbladet

Rakknivars blad finns i olika bredder och anges i tum, en tum motsvarar 2,54 centimeter. Bredderna varierar mellan 3/8 och 7/8 tum, vanligast i Europa är 5/8 och 6/8 tum. Bredden på knivbladet påverkar mest knivens vikt och hur den ska hanteras.

När man rakar sig med en rakkniv så är det viktigt att kunna se knivens blad tydligt i spegeln under tiden. Smalare blad är dock lättare att använda, så vilken storlek som passar dig bäst är en avvägning mellan vad du tycker är enklast att hantera och hur stora händer som du har.

Den allra vanligaste bredden är 5/8 tum. Smala blad, till exempel 4/8 tum, är lättare att styra än de bredare och används därför med fördel av nybörjare och användare med små händer. Ett blad som är 6/8 tum är i en perfekt storlek för användare med större händer, eftersom det då är mindre risk att kniven döljs bakom handen under användning.

Det finns tre olika typer av knivblad när det gäller ihålighet. Ju mer ihålig knivbladet är, desto mer flexibilitet har det i spetsen.

Hur hög flexibilitet knivbladet har spelar stor roll för rakupplevelsen. I takt med att du blir äldre tappar huden sin elasticitet och fasthet. Ju mindre fast huden är, desto mer flexibilitet krävs av knivens blad.

De tre huvudtyperna av håligheter är plant blad, ihåligt blad och halvt ihåligt blad. En rakkniv med plant knivblad kallas för ”flat ground”. Denna typ av blad används oftast inte för rakning längre, även om det så klart går. Ihåliga blad, så kallade ”full hollow ground”, har hög flexibilitet och kan användas för rakning av alla typer av hud. De är dock dyrare än det halvt ihåliga standardbladet. Halvt ihåliga knivblad kallas ”hollow ground”.

På rakknivar med flat ground-blad bör eggen vässas med en handhållen strigel, för att bladet ska kunna ”skjutas” längs med strigeln. Halvt ihåliga blad vässas lättast mot en frihängande strigel.


Förvaring och underhåll

För att rakkniven ska hålla under lång tid så krävs ett visst mått av vård och underhåll. Tänk på att alltid rengöra kniven noggrant för att bli av med alla skäggstrån och tvålrester efter rakning. Torka sedan kniven försiktig, utan att gnugga den mot papper eller handduk.

Inför varje rakning ska knivbladets egg vässas med hjälp av en strigel. Tvätta aldrig kniven efter strigling, utan endast efter rakning. När kniven inte används ska den förvaras på en torr plats. Undvik att låta den ligga i badrummet, eftersom det ofta finns fukt i luften där. Om rakkniven inte har använts under en tid så bör knivbladet oljas in, för att skydda det mot den fukt som alltid finns i luften och som kan få metallen att börja rosta.

Slipa inte din rakkniv förrän det är absolut nödvändigt. Lämna då in den till en auktoriserad yrkesman.

Rakkniven är redo att användas direkt när den kommer från fabriken, men genom att börja med att strigla kniven är det möjligt att förbättra slipningen något.

Som nybörjare är det bra att börja försiktigt för att lära sig tekniken. Du kan till exempel börja med att raka dig med kniven på mindre delar av ansiktet och utöka dessa när du känner dig trygg. Tills vidare kan det vara en bra idé att fortsätta raka dig med hyvel i svårare vinklar. För varje gång du använder kniven kommer det att bli lättare och du kommer att kunna raka en större yta. Så småningom kommer du helt att kunna sluta använda hyveln.


Användning

När det gäller rakning med kniv så kommer en stor del av resultatet att bero på hur mycket tid du lägger på förberedelserna. Rakningen ska helst göras efter en varm dusch, eftersom fukten och värmen då öppnar porerna i ansiktet, får musklerna att slappna av och mjukar upp dina skäggstrån. Med andra ord så förbereder duschen huden för rakning och ger de perfekta förutsättningarna för en riktigt nära rakning.

Om det inte är möjligt att ta en dusch innan rakningen så kan du prova att lägga en varm och fuktig handduk över ansiktet i några minuter.

En rakolja skapar en bättre glidyta och skyddar huden från rakbladet. Dessutom dämpar den irritationer i huden och minskar risken för inåtväxande hårstrån. Rakolja kallas också för pre-shave oil och används genom att du arbetar in en mindre mängd i ansiktet och låta den verka i ett par minuter innan rakningen påbörjas.

Beroende på om du använder rakkräm eller raktvål så arbetar du upp ett lödder på olika sätt, i handen, i en rakskål eller direkt på tvålen. Börja med att blöta din rakborste i hett, rinnande vatten. Om du använder en raktvål så skapas löddret direkt på tvålen genom att använda rakborsten för att vispa upp skummet. Om du använder rakkräm så applicerar du den istället direkt på borsten och jobbar upp ett lödder i handflatan eller i en rakskål.

Använd borsten för att applicera löddret på huden i ansiktet. Löddret skapar inte bara en bättre glidyta för rakkniven, den rengör och återfuktar också huden. Använd lätta och cirkulerande rörelser och skapa ett rikligt lager med lödder för att underlätta rakningen. Kläm ihop borsten mellan tummen och pekfingret för att enkelt löddra in huden ovanför överläppen.

Raka alltid i skäggstrånas växtriktning och håll kniven i 30 graders lutning. Använd inget tryck, utan låt den glida över huden med försiktiga, lätta rörelser. Börja med att raka polisongerna och arbeta dig ner mot hakan på båda sidorna av ansiktet. Överläppen rakar du åt sidan, samtidigt som du håller näsan uppåt med ett finger för att hålla huden sträckt. Under käklinjen kan skägget växa i flera olika riktningar, så för att ta reda på åt vilket håll du ska raka kan du blöta fingrarna och känna efter.

Att skägget rakas mothårs är den allra vanligaste anledningen till att huden blir irriterad, svider och får rakfinnar. En annan vanlig anledning är att kniven blivit slö, så tänk på att strigla den innan varje rakning.

Se till att alltid använda en ordentligt rengjord rakkniv och skölj den regelbundet.

Efter rakningen så ska du skölja ansiktet i kallt vatten för att stänga porerna och klappa huden torr med en handduk. Använd en återfuktande after shave för att lugna huden och återställa fuktbalansen. Det motverkar också irritation och rakutslag. Eventuell doft bör bara användas på sidan av halsen, nacken och bröstet.


Lycka till! | Kontakta oss gärna om du har några övriga frågor och funderingar.