Varukorg

RAKGUIDE

Föreställ dig din morgon, du står i badrummet framför spegeln, kanske känner du på huden i ansiktet? Hur känns den? Känns den torr? Kanske upplever du besvär med irriterad hud? Känns rakningen som något jobbigt du varken vill eller orkar hinna med? Vill du ha en lösning på allt detta? Då ska du kolla in klassisk våtrakning. 

Okej, klassisk våtrakning kanske inte kan lösa alla dina problem, men förhoppningsvis kan det hjälpa dig att få din hud att kännas bättre, mjukare och mer livfull. Din rakning kommer också bli något som du vill ägna dig åt. En stund av kontemplation på morgonen innan dagen tar vid. 

Hur kommer jag igång med våtrakning?

Att komma igång med våtrakning kräver inte mycket, du behöver en eller ett par rakverktyg, lite tålamod, en stund av tid och lite vilja. Vad säger du? Är du redo att börja?

Vad behöver jag skaffa för att börja med klassisk våtrakning?

Du behöver först och främst en säkerhetshyvel. Namnet säkerhetshyvel kommer av att den har en liten list, en kam som finns mellan rakbladet och huden som ett skydd för huden. Till skillnad från engångshyvlar och det som kallas systemhyvlar, rakhyvlar med rakbladsystem är en säkerhetshyvel byggd att hålla länge, kanske hela livet.  

En säkerhetshetshyvel används tillsammans med dubbelrakblad. 

En säkerhetshyvel består vanligtvis av 2 till 3 delar, ett handtag som helt eller delvis är gjort av metall. 

Ett rakhuvud, antingen i en eller två delar helt i metall. Rakhuvudet kan ha en öppen eller stängd kam. Stängd kam är det vanligaste och det som rekommenderas för en nybörjare.

Ett paket dubbelrakblad 

Alla dubbelrakblad vi säljer passar till alla säkerhetshyvlar vi säljer. 

Dubbelrakblad sorteras efter vilken skärpa de har i skala 1-5. Skärpa 1 innebär ett extra mjukt mycket förlåtande blad som passar dig med gles skäggväxt. Skräpa 5 innebär extra vasst blad vilket passar dig med extra grov och kraftig skäggväxt. För en nybörjare brukar Skärpa 3 vara lagom.

Dubbelrakblad tillverkas helt av metall och kan källsorteras som metall, gärna i en metallburk. 

Rakkräm eller raktvål bör alltid användas vid våtrakning. Syftet är att skapa friktion mellan dubbelrakbladet och huden för att undvika skador och irritation. Rakkrämen eller raktvålen återfuktar också huden. 

Fördelen med en rakkräm är oftast att den kan appliceras utan rakborste som fast raktvål i skål oftast kräver. 

Rakkrämer liksom raktvålar finns i många olika dofter, naturligtvis även utan doft, vilket gör det enkelt för dig att hitta en eller flera favoriter. 

Medan en rakkräm är mer lös i sin konsistens är en raktvål oftast betydligt mera fast. Den kommer vanligtvis i en skål eller burk av trä, plast, porslin eller metall. Dessutom finns raktvål på stift vilket är praktiskt exempelvis vid resor. 

Fördelen med raktvål är att den är betydligt drygare än en rakkräm och håller därför längre. Derssutom finns refilltvål till raktvål i större utsträckning. När den nuvarande tvålen är slut kan den därför bytas ut mot samma eller en liknande med en annan doft utan att behållaren behöver bytas. 

Är det allt jag behöver för klassisk våtrakning?

En after shave balm, lotion eller splash används efter rakningen för att återfukta huden och eller ha en antiseptisk effekt, det vill säga motverka småsår och andra hudproblem som kan uppstå under rakningen. 

En after shave balm är generellt sett den med bäst effekt när det gäller återfuktning av huden. Den innehåller ofta ingen alkohol till skillnad från de andra och passar de flesta hudtyper. En after shave balm kan även ha en mindre antiseptisk effekt. 

En after shave lotion är ett mellanting mellan en balm och en splash, den har egenskaper från bägge. Den är dels återfuktande dels kan den ha en viss antiseptisk effekt. Passar också de flesta hudtyper. 

En after shave splash innehåller generellt sett en större mängd alkohol och har därför en god antiseptisk effekt. Däremot kan den vara lite uttorkande mot huden i jämförelse med de andra. Även den med tydligast doft. 

Alunstift och Alunsten är traditionellt sett använt på grund av sin höga antiseptiska effekt men utan att innehålla alkohol. Används för att stoppa små skärsår framförallt men även andra hudproblem som kan uppkomma. Stiftet eller stenen hjälper till att dra igen porerna och stoppa blödningen. Passar de flesta hudtyper.

Vad gör jag nu före våtrakningen?

Se till att ansiktet är rent, antingen genom en dusch eller att använda en varm fuktad handduk som hos barberaren. När du är klar med dina förberedelser är det dags att skapa ditt raklödder. 

Ta gärna en varm dusch innan våtrakning, har du tillgång till en spegel i duschen kan du även raka dig i duschen. 

Använd gärna ett skäggschampo antingen på flaska eller i fast form. Ett skäggschampo har ingredienser speciellt framtagna för skäggvård och hudvård under skägget. Detta passar för alla skäggtyper.

När du är färdig är du klar att börja raka dig.

Att använda en varm fuktad handduk innan rakning är en klassisker som gjors av barberare i generationer. Det ger också den äkta barberarkänslan hemma. 

Fukta en ren handduk ordentligt, använd gärna en särskild skägghandduk för ändamålet. Se till att krama ur den ordentligt, den ska vara fuktig, inte blöt. Lägg den i mikrovågsugnen och kör i 30 sekunder. 

Vill du lyxa till det lite extra kan du använda en väldoftande rakolja. 

När ansiktet är fuktat är det dags att skapa ditt raklödder. Att skapa sitt raklödder är en nästan meditativ process, en stund för eftertanke och kontemplation. Det finns några olika sätt att göra det på. Vilket du väljer är upp till dig.

 • Rakkräm med fingrarna
 • Rakkräm med rakborste 
 • Raktvål med rakborste 
 • Rakstift

Ta upp en liten mängd rakkräm med fingrarna, du behöver inte mycket, men känner du att du vill ha mera är det bara att fylla på, massera det mellan händerna som gärna får vara lite fuktiga och applicera sedan i ansiktet. 

Skaka överflödigt vatten ur borsten, den ska vara fuktig men inte rinna. Tag en klick rakkräm, motsvarande en mandels storlek, på sidan av borsten eller i din rakskål, och vispa upp ett tjockt och luftigt skum. Du kan även skapa löddret direkt i ansiktet genom att mjukt föra borsten i cirkelformade rörelser.

Skaka överflödigt vatten ur borsten, den ska vara fuktig men inte rinna. Vispa sedan borsten med ett lätt tryck över tvålen 10-15 sekunder. Se till att borsten är ”laddad” med det skum som skapas och den är redo för användning. Vispa sedan upp löddret i din rakskål eller massera upp det direkt i ansiktet med cirkelformade rörelser.

Raktvål på stift kan appliceras direkt i ansiktet, se gärna till att stiftet är lite fuktigt innan du börjar. Detta är ett alternativ om du inte har en rakborste till hands. 

Löddret är färdigt när det inte längre har några stora bubblor, då är du redo för börja din rakning. Se till att löddret täcker ansiktet med ett jämt – men inte för tjockt – lager.

Äntligen dags för själva våtrakningen

Att tänka på innan du rakar dig 

 • Se till att ditt dubbelrakblad är tillräckligt vasst, byt vid behov
 • Raka aldrig ett ställe utan raklödder
 • Tryck inte hårt mot huden, låt hyvelns tyngd göra jobbet 
 • Stressa inte

Beroende på hur grovt skägg du har och hur nära rakning du vill ha kan du behöva göra processen en, två eller i vissa fall tre gånger. 

Vart i ansiktet du börjar är helt och hållet upp till dig och vad du önskar raka. 

Raka med små korta tag, tryck inte rakborsten mot huden utan låt dess tyngd göra jobbet.

Raka i skäggets växtriktning, tänk på att olika delar av ditt ansikte har olika växtriktning på skägget. 

Skölj gärna av hyveln mellan varje drag för att skölja bort lödder och skäggstrån. 

Raka inte samma ställe två gånger utan att applicera nytt raklödder för att förhindra hudproblem och sår. 

Skulle olyckan vara framme, använd alunsten eller alunstift. Blödningen stoppas snart. 

Känner du att du får för mycket skador vid upprepade tillfällen kan du byta mot ett mjukare blad för att se om det hjälper. 

Vid andra omgången upprepa processen från första omgången. 

Med undantaget att du nu bör raka diagonalt mot skäggets växtriktning. 

Känner du att du inte får önskat resultat efter andra omgången kan du byta till ett blad med högre skärpa för att se om det hjälper.

Avsluta din våtrakning på bästa sätt.

När du är nöjd med din våtrakning

 • Använd gärna en after shave balm, lotion eller splash för den effekt du önskar
 • Skölj gärna ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna
 • Skölja av och rengöra dina rakverktyg

Se dig själv i spegeln och tänk, det där var ju roligt! När får jag får göra det igen?

Rakguide - Våtrakning fortsättning

Kanske har du hållit på med våtrakning en stund och vill ta nästa steg, eller vill du gå in för fullt på en gång? Då kan du göra något av detta.  

Använda en rakkniv eller shavette för vad som sägs vara den närmaste rakning du kan få.

Använda en rakolja eller pre-lotion innan för att återfukta huden och motverka hudproblem. 

Använda ett rakställ för att hålla koll på och underhålla dina rakverktyg. 

Använda en lös rakskål eller rakmugg för att skapa ditt lödder. 

Att använda rakkniv eller shavette, en rakkniv med utbytbara blad är för en del steget efter en säkerhetshyvel om man känner att den inte ger den närhet i våtrakningen man önskar. Antingen kan man gå direkt till rakkniv från säkerhetshyveln eller ta steget via shavette som är ett mellanting. Liksom en säkerhetshyvel använder en shavette utbytbara blad men tekniken är liknande den som med rakkniv. 

Genom att använda en rakolja eller pre-lotion innan du applicerar rakkräm eller rakolja har ett flertal fördelar. Dels ökar du friktionen under våtrakningen och du återfuktar också huden ytterligare innan våtrakningen. Har du bekymmer med exempelvis irriterad hud, inåtväxande skäggstrån och rakfinnar kan detta hjälpa till att motverka dessa bekymmer. 

Vi rekommenderar att du skaffar ett ställ åtminstone till din rakborste men gärna ett ställ även till din säkerhetshyvel. Genom att hänga din rakborste upp och ner i ett ställ blir det lättare för vattnet att rinna undan och inte stanna kvar i borsten, särskilt i knuten där den på sikt kan påverka knuten. Dessutom hänger den snyggt. 

Fast raktvål idag kommer oftast i en egen skål eller mugg av olika material som porslin, trä, metall eller plast. Men vill du lyxa till det ytterligare kan du gärna skaffa en separat rakskål. Den är utmärkt för att skapa ditt raklödder i antingen med raktvål eller rakkräm. Dessutom är den en fin klassisk detalj i ditt badrum.

Våtrakning med rakkniv och shavette

Som nybörjare är det bra att börja försiktigt för att lära sig tekniken. Du kan till exempel börja med att raka dig med rakkniven eller shavetten på mindre delar av ansiktet och utöka dessa när du känner dig trygg. Tills vidare kan det vara en bra idé att fortsätta raka dig med hyvel i svårare vinklar. För varje gång du använder rakkniven eller shavetten kommer det att bli lättare och du kommer att kunna raka en större yta. Så småningom kommer du helt att kunna sluta använda hyveln.

Om du rakar dig med rakkniv

 • Rakkniv
 • Strigel (Handhållen eller hängande)
 • Strigelpasta

Om du rakar dig med shavette

 • Shavette
 • Shavetteblad eller dubbelrakblad (som delas på mitten)

Förberedelser inför rakning med rakkniv eller shavette är samma som med säkerhetshyvel utöver en punkt. 

Du bör strigla rakkniven varje gång innan du använder den. När du striglar kniven rensar du bladet från damm och andra smutspartiklar som sitter där. Dessutom rätar du ut de mikroskopiska vågor som blir i bladet.

Du bör inte tvätta bladet efter att du har striglat det. 

När det gäller shavette kan du vid behov byta bladet.  

Ta gärna en varm dusch alt använd en ren handduk för att värma upp huden och öppna porerna. 

Att använda en handduk är förstås det mest klassiska. Vill du ha hela den mest klassiska upplevelsen ska du använda detta sätt. Men båda sätten fungerar lika bra. 

Beroende på om du använder rakkräm eller raktvål så arbetar du upp ett lödder på olika sätt, i handen, i en rakskål eller direkt på tvålen. Börja med att blöta din rakborste i hett, rinnande vatten. Om du använder en raktvål så skapas löddret direkt på tvålen genom att använda rakborsten för att vispa upp skummet. Om du använder rakkräm så applicerar du den istället direkt på borsten och jobbar upp ett lödder i handflatan eller i en rakskål.

Använd borsten för att applicera löddret på huden i ansiktet. Löddret skapar inte bara en bättre glidyta för rakkniven, den rengör och återfuktar också huden. Använd lätta och cirkulerande rörelser och skapa ett rikligt lager med lödder för att underlätta rakningen. Kläm ihop borsten mellan tummen och pekfingret för att enkelt löddra in huden ovanför överläppen.

Raka alltid i skäggstrånas växtriktning och håll rakkniven eller shavetten i 30 graders lutning. Använd inget tryck, utan låt den glida över huden med försiktiga, lätta rörelser. Börja med att raka polisongerna och arbeta dig ner mot hakan på båda sidorna av ansiktet. Överläppen rakar du åt sidan, samtidigt som du håller näsan uppåt med ett finger för att hålla huden sträckt. Under käklinjen kan skägget växa i flera olika riktningar, så för att ta reda på åt vilket håll du ska raka kan du blöta fingrarna och känna efter.

Att skägget rakas mothårs är den vanligaste anledningen till att huden blir irriterad, svider och får rakfinnar. En annan vanlig anledning är att kniven blivit slö, så tänk på att strigla den innan varje rakning.

Se till att alltid använda en ordentligt rengjord rakkniv eller shavette och skölj den regelbundet.

När du är klar se till att rengöra din rakkniv eller shavette. Om du sköljer din rakkniv, se till att den är helt torr innan du fäller ihop den igen. 

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa