...
Varukorg

LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  KUNDTJÄNST

RAKGUIDE

Föreställ dig din morgon, du står i badrummet framför spegeln, kanske känner du på huden i ansiktet? Hur känns den? Känns den torr? Kanske upplever du besvär med irriterad hud? Känns rakningen som något jobbigt du varken vill eller orkar hinna med? Vill du ha en lösning på allt detta? Då ska du kolla in klassisk våtrakning. 

Okej, klassisk våtrakning kanske inte kan lösa alla dina problem, men förhoppningsvis kan det hjälpa dig att få din hud att kännas bättre, mjukare och mer livfull. Din rakning kommer också bli något som du vill ägna dig åt. En stund av kontemplation på morgonen innan dagen tar vid. 

Rakguide - våtrakning - Hur kommer jag igång med våtrakning?

Med vår rakguide – våtrakning ska vi gå genom allt du behöver för en klassisk våtrakning. och förstås hur själva våtrakningen sedan går till. 

Rakguide - våtrakning Vad behöver jag skaffa för att börja med klassisk våtrakning?

I vår rakguide – våtrakning menar vi att du först och främst behöver detta för att komma igång. 

 • En Säkerhetshyvel 
 • Ett paket dubbelrakblad 
 • En rakborste 
 • En burk eller tub rakkräm eller raktvål
Rakguide - våtrakning - Säkerhetshyvel

Rakguide - våtrakning Säkerhetshyvel (safety razor)

En säkerhetshyvel eller safety razor

Du behöver först och främst en säkerhetshyvel. Namnet säkerhetshyvel kommer av att den har en liten list, en kam som finns mellan rakbladet och huden som ett skydd för huden. Till skillnad från engångshyvlar och det som kallas systemhyvlar, rakhyvlar med rakbladsystem är en säkerhetshyvel byggd att hålla länge, kanske hela livet.  

En säkerhetshetshyvel används tillsammans med dubbelrakblad. 

En säkerhetshyvel består vanligtvis av 2 till 3 delar, ett handtag som helt eller delvis är gjort av metall. 

Ett rakhuvud, antingen i en eller två delar helt i metall. Rakhuvudet kan ha en öppen eller stängd kam. Stängd kam är det vanligaste och det som rekommenderas för en nybörjare.

Hela vårt sortiment av säkerhetshyvlar (safety razor)

Mera information om säkerhetshyvel

Guide till säkerhetshyvel (safety razor)

Vår guide till säkerhetshyvel (safety razor) är ett utmärkt komplement till rakguide – våtrakning som mer på djupet går in på säkerhetshyveln i detalj. 

En modern safety razor – 260 år av design och utveckling

Ytterligare ett komplement till rakguide – våtrakning där vi går genom utvecklingen till en modern säkerhetshyvel (safety razor).

Vad du bör tänka på när du köper din första safety razor? 

En ytterligare djupdykning som passar utmärkt tillsammans med rakguide – våtrakning. Vad du ska tänka på när du köper din första safety razor.

Rakguide - våtrakning 4 bra säkerhetshyvlar för nybörjare

Rakguide - våtrakning

Rakguide - våtrakning Dubbelrakblad

Ett paket dubbelrakblad 

Alla dubbelrakblad vi säljer passar till alla säkerhetshyvlar vi säljer. 

Dubbelrakblad sorteras efter vilken skärpa de har i skala 1-5. Skärpa 1 innebär ett extra mjukt mycket förlåtande blad som passar dig med gles skäggväxt. Skräpa 5 innebär extra vasst blad vilket passar dig med extra grov och kraftig skäggväxt. För en nybörjare brukar Skärpa 3 vara lagom.

Dubbelrakblad tillverkas helt av metall och kan källsorteras som metall, gärna i en metallburk. 

Alla våra dubbelrakblad

Mera information om dubbelrakblad

För dig som utöver rakguide – våtrakning vill dyka ännu mera ner i detta med dubbelrakblad finns en guide som berättar mer om olika dubbelrakblad.

Rakbladsguide

Rakguide - våtrakning - Rakborstar

Rakguide - våtrakning Rakborste

En rakborste är en minst lika viktigt detalj som säkerhetshyveln och dubbelrakbladet. Därför har den sin givna plats i rakguide – våtrakning. Det blir helt enkelt inte riktig klassisk våtrakning utan en rakborste. 

Rakborstar har traditionellt sett tillverkats av grävlingshår som har en mycket hög absorptionsförmåga. Även vildsvinsborst förekommer. Numera finns det också syntetiska rakborstar. 

Alla våra rakborstar

Mer information

För dig som precis som med dubbelrakbladen och säkerhetshyveln som en del av vår rakguide – våtrakning vill lära dig mera om rakborstar finns en guide till dessa.

Rakborsteguiden

För dig som vill ha en lite mer utförligare guide utöver rakguide – våtrakning till hur du använder din rakborste 

Hur man använder en rakborste – 4 enkla steg

Undrar du varför du ska använda en rakborste? Inte bara för att det är en naturlig del av rakguide – våtrakning? Men det har även flera goda effekter. 

3 goda skäl till varför du ska använda en rakborste

Rakguide - våtrakning 4 bra rakborstar

Rakguide - våtrakning Rakkräm och raktvål

Rakguide - våtrakning Rakkräm / Raktvål

Rakkräm eller raktvål bör alltid användas vid våtrakning. Syftet är att skapa friktion mellan dubbelrakbladet och huden för att undvika skador och irritation. Rakkrämen eller raktvålen återfuktar också huden. 

Fördelen med en rakkräm är oftast att den kan appliceras utan rakborste som fast raktvål i skål oftast kräver. 

Rakkrämer liksom raktvålar finns i många olika dofter, naturligtvis även utan doft, vilket gör det enkelt för dig att hitta en eller flera favoriter. 

Medan en rakkräm är mer lös i sin konsistens är en raktvål oftast betydligt mera fast. Den kommer vanligtvis i en skål eller burk av trä, plast, porslin eller metall. Dessutom finns raktvål på stift vilket är praktiskt exempelvis vid resor. 

Fördelen med raktvål är att den är betydligt drygare än en rakkräm och håller därför längre. Derssutom finns refilltvål till raktvål i större utsträckning. När den nuvarande tvålen är slut kan den därför bytas ut mot samma eller en liknande med en annan doft utan att behållaren behöver bytas. 

Alla våra rakkrämer

Alla våra raktvålar

Mer information

Behöver du hjälp att välja raktvål eller rakkräm? Som ett komplement till rakguide – våtrakning har vi listat 7 favoriter bland raktvålar och rakkrämer som vi vet att du kommer älska. 

7 sorters raktvål

Något som vi inte tar upp i rakguide – våtrakning är talg i raktvål. Det gör vi däremot här där du gärna får läsa mer om talg i raktvål. 

Raktvål med talg ger skönt glid

Står du i valet och kvalet om du ska välja rakkräm eller raktvål? Vi ger några tips i detta blogginlägg som passar utmärkt tillsammans med rakguide – våtrakning

Ska jag välja rakkräm eller raktvål?

Rakguide - våtrakning rakkräm och raktvål som passar bra för nybörjare

Rakguide - våtrakning själva rakningen

Våtrakning

Rakguide - våtrakning förberedelser

Se till att ansiktet är rent, antingen genom en dusch eller att använda en varm fuktad handduk som hos barberaren. När du är klar med dina förberedelser är det dags att skapa ditt raklödder. 

Rakguide - våtrakning förberedelser med dusch

Ta gärna en varm dusch innan våtrakning, har du tillgång till en spegel i duschen kan du även raka dig i duschen. 

Använd gärna ett skäggschampo antingen på flaska eller i fast form. Ett skäggschampo har ingredienser speciellt framtagna för skäggvård och hudvård under skägget. Detta passar för alla skäggtyper.

När du är färdig är du klar att börja raka dig.

Hela vårt sortiment av skäggtvätt

Rakguide - våtrakning förberedelser med varm handduk

Att använda en varm fuktad handduk innan rakning är en klassisker som gjors av barberare i generationer. Det ger också den äkta barberarkänslan hemma. 

Fukta en ren handduk ordentligt, använd gärna en särskild skägghandduk för ändamålet. Se till att krama ur den ordentligt, den ska vara fuktig, inte blöt. Lägg den i mikrovågsugnen och kör i 30 sekunder. 

Vill du lyxa till det lite extra kan du använda en väldoftande rakolja. 

rakborsteguiden

Rakguide - våtrakning skapa ditt raklödder

När ansiktet är fuktat är det dags att skapa ditt raklödder. Att skapa sitt raklödder är en nästan meditativ process, en stund för eftertanke och kontemplation. Det finns några olika sätt att göra det på. Vilket du väljer är upp till dig.

 • Rakkräm med rakborste 
 • Raktvål med rakborste 

Rakguide - våtrakning raklödder från rakkräm

Skaka överflödigt vatten ur borsten, den ska vara fuktig men inte rinna. Tag en klick rakkräm, motsvarande en mandels storlek, på sidan av borsten eller i din rakskål, och vispa upp ett tjockt och luftigt skum. Du kan även skapa löddret direkt i ansiktet genom att mjukt föra borsten i cirkelformade rörelser.

Rakguide - våtrakning raklödder med raktvål

Skaka överflödigt vatten ur borsten, den ska vara fuktig men inte rinna. Vispa sedan borsten med ett lätt tryck över tvålen 10-15 sekunder. Se till att borsten är ”laddad” med det skum som skapas och den är redo för användning. Vispa sedan upp löddret i din rakskål eller massera upp det direkt i ansiktet med cirkelformade rörelser.

Undvik rakproblem

Rakguide - våtrakning Äntligen dags för själva våtrakningen

Rakguide - våtrakning - viktigt att tänka på under rakningen

Att tänka på innan du rakar dig 

 • Se till att ditt dubbelrakblad är tillräckligt vasst, byt vid behov
 • Raka aldrig ett ställe utan raklödder
 • Tryck inte hårt mot huden, låt hyvelns tyngd göra jobbet 
 • Stressa inte

Rakguide - våtrakning första och andra omgången

Första omgången

Beroende på hur grovt skägg du har och hur nära rakning du vill ha kan du behöva göra processen en, två eller i vissa fall tre gånger. 

Vart i ansiktet du börjar är helt och hållet upp till dig och vad du önskar raka. 

Raka med små korta tag, tryck inte rakborsten mot huden utan låt dess tyngd göra jobbet.

Raka i skäggets växtriktning, tänk på att olika delar av ditt ansikte har olika växtriktning på skägget. 

Skölj gärna av hyveln mellan varje drag för att skölja bort lödder och skäggstrån. 

Raka inte samma ställe två gånger utan att applicera nytt raklödder för att förhindra hudproblem och sår. 

Skulle olyckan vara framme, använd alunsten eller alunstift. Blödningen stoppas snart. 

Känner du att du får för mycket skador vid upprepade tillfällen kan du byta mot ett mjukare blad för att se om det hjälper. 

Andra omgången

Vid andra omgången upprepa processen från första omgången. 

Med undantaget att du nu bör raka diagonalt mot skäggets växtriktning. 

Känner du att du inte får önskat resultat efter andra omgången kan du byta till ett blad med högre skärpa för att se om det hjälper.

Rakguide - våtrakning Avsluta din våtrakning på bästa sätt.

När du är nöjd med din våtrakning

 • Använd gärna en after shave balm, lotion eller splash för den effekt du önskar
 • Skölj gärna ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna
 • Skölja av och rengöra dina rakverktyg

Har du besvär eller problem på grund av din rakning. Hjälp finns att få.

Våtrakning rakkniv

Rakguide - Våtrakning fortsättning

Kanske har du hållit på med våtrakning en stund och vill ta nästa steg, eller vill du gå in för fullt på en gång? Då kan du göra något av detta.  

Använda en rakkniv eller shavette för vad som sägs vara den närmaste rakning du kan få.

Att använda rakkniv eller shavette, en rakkniv med utbytbara blad är för en del steget efter en säkerhetshyvel om man känner att den inte ger den närhet i våtrakningen man önskar. Antingen kan man gå direkt till rakkniv från säkerhetshyveln eller ta steget via shavette som är ett mellanting. Liksom en säkerhetshyvel använder en shavette utbytbara blad men tekniken är liknande den som med rakkniv. 

Rakguide - våtrakning Våtrakning med rakkniv och shavette

Som nybörjare är det bra att börja försiktigt för att lära sig tekniken. Du kan till exempel börja med att raka dig med rakkniven eller shavetten på mindre delar av ansiktet och utöka dessa när du känner dig trygg. Tills vidare kan det vara en bra idé att fortsätta raka dig med hyvel i svårare vinklar. För varje gång du använder rakkniven eller shavetten kommer det att bli lättare och du kommer att kunna raka en större yta. Så småningom kommer du helt att kunna sluta använda hyveln.

Om du rakar dig med rakkniv

 • Rakkniv
 • Strigel (Handhållen eller hängande)
 • Strigelpasta

Om du rakar dig med shavette

 • Shavette
 • Shavetteblad eller dubbelrakblad (som delas på mitten)
Till detta tillkommer förstås rakborste och rakkräm eller raktvål. 

Rakguide - våtrakning med shavette och rakkniv mera information

Det kan vara svårt att välja rätt rakkniv som passar just dig och dina behov. Därför har vi gått genom de viktigaste sakerna du behöver för att välja rätt rakkniv.

Att välja rätt rakkniv

I vår guide till rakkniv, ett bra komplement till rakguide – våtrakning går vi också ännu mera in på djupet vad en rakkniv är för något. 

Rakknivs guiden

I vår strigel guide tar vi upp allt du kan behöva veta angående det viktigaste tillbehöret för att hålla skärpan på din rakkniv, en strigel. 

Strigel guiden 

 

Rakguide - våtrakning förberedelser våtrakning med shavette eller rakkniv

Förberedelser inför rakning med rakkniv eller shavette är samma som med säkerhetshyvel utöver en punkt. 

Du bör strigla rakkniven varje gång innan du använder den. När du striglar kniven rensar du bladet från damm och andra smutspartiklar som sitter där. Dessutom rätar du ut de mikroskopiska vågor som blir i bladet.

Du bör inte tvätta bladet efter att du har striglat det. 

När det gäller shavette kan du vid behov byta bladet.  

Du skapar och applicerar raklöddret från rakkräm eller rakborste på samma sätt som vid rakning med säkerhetshyvel. 

Rakguide - våtrakning under våtrakning med shavette eller rakkniv

Raka alltid i skäggstrånas växtriktning och håll rakkniven eller shavetten i 30 graders lutning. Använd inget tryck, utan låt den glida över huden med försiktiga, lätta rörelser. Börja med att raka polisongerna och arbeta dig ner mot hakan på båda sidorna av ansiktet. Överläppen rakar du åt sidan, samtidigt som du håller näsan uppåt med ett finger för att hålla huden sträckt. Under käklinjen kan skägget växa i flera olika riktningar, så för att ta reda på åt vilket håll du ska raka kan du blöta fingrarna och känna efter.

Att skägget rakas mothårs är den vanligaste anledningen till att huden blir irriterad, svider och får rakfinnar. En annan vanlig anledning är att kniven blivit slö, så tänk på att strigla den innan varje rakning.

Se till att alltid använda en ordentligt rengjord rakkniv eller shavette och skölj den regelbundet.

Rakguide - våtrakning efter våtrakning med shavette eller rakkniv

När du är klar se till att rengöra din rakkniv eller shavette. Om du sköljer din rakkniv, se till att den är helt torr innan du fäller ihop den igen. Bäst är att bara torka av rakkniven på en helt torr och ren handduk. 

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa