Välj rätt rakkniv i fem steg? Kan det vara möjligt, Det finns åtminstone som vi ser det fem utmärkande drag hos rakknivar som skiljer dem åt och som kan vara viktiga när du väljer. Även om vi har valt en viss ordning här är det förstås upp till dig vad du prioriterar mest och sedan utifrån det väljer den som passar dig bäst.
Men låt oss inte göra något förhastat utan börja från början.
Vad är en rakkniv? Vad är en säkerhetshyvel? Vad är en shavette?
En kort sammanfattning av vad en rakkniv är. En rakkniv har vanligtvis ett vasst knivblaad tillverkat av kolstål. Bladet kan i de flesta fall fällas in i ett handtag som skyddar både bladet och omgivningen. Handtaget som bladet fälls in i kan vara tillverkat av ett flertal olika material. Metall, trä och syntetiska material är vanliga idag. Men även ädlare material förekommer.
Rakkniv för att raka sig är något som har använts i hundratals om inte tusentals år. De rakknivar vi idag använder har ungefär 250 år av utveckling. Även om den i stort sätt sett ut och fungerar på samma sätt då som nu. Ett fällbart knivblad av kolstål vars egg behöver skärpas av en strigel innan användning. Länge var rakkniven framförallt barberarens verktyg. En barberare var och är en mycket skicklig yrkesperson som kan hantera den vassa rakkniven med god hand. Det bör tilläggas att idag på grund av hygienska skäl används oftast shavette, en rakkniv med utbytbara blad istället för en faktisk rakkniv.
En säkerhetshyvel består av en eller flera delar. I vissa fall kan delarna vara löstagbara. Vanligen består en säkerhetshyvel då av två eller tre delar. En säkerhetshyvel använder vanligtvis ett dubbelrakblad, ett rakblad med två vassa långsidor. Numera tillverkas dubbelrakblad oftast av rostfritt stål. Den kräver mindre underhåll än en rakkniv.
För dig som vill läsa mera utförligt om säkerhetshyvlar: Vad är en safety razor? Vi ger dig svaret
För dig som är mera nyfiken på säkerhetshyvelns historia: En modern safety razor, 260 år av design och utveckling!
En shavette är som tidigare nämnts en kniv fast med ett utbytbart rakblad istället för den fasta kniven som finns på en rakkniv. Kort sagt är en shavette mellantinget mellan en säkerhetshyvel och en rakkniv. Dessutom en bra övergång om du rakar dig med säkerhetshyvel och vill pröva rakkniv men utan allt extraarbete det innebär. Shavetten används antingen tillsammans med särskilda shavetteblad som har en slipad kant alternativt dubbelrakblad som bryts längs med långsidan för att få två långa blad med en slipad kant.
Nu när vi har gått genom vad som skiljer en rakkniv, en säkerhetshyvel och shavette ska vi dyka djupare i delarna olika delar. Vi kommer att börja med bladet eftersom den delen är den med mest olika varianter. Olika typer av material för bladet, bladets bredd, dess spets och slipning är sådant vi går genom.
Rakknivens blad i detalj
En rakkniv kan vara en stor investering och något som ska räcka länge. Därför är det viktigt att du blir nöjd och vill använda den varje dag. För att du ska vilja det är det viktigt att du hittar den som passar dig bäst. Därför kan det vara bra att känna till de olika delarna som är viktiga för att hitta rätt kniv.
Där är förstås först och främst själva knivbladet en viktig del. Men det finns ett flertal olika faktorer som skiljer olika knivblad. Att hitta rätt knivblad kan vara en avgörande faktor för att du ska hitta rätt rakkniv för dig både nu och i framtiden.
Första valet, kolstål eller rostfritt stål, vad ska jag välja?
En första viktig fråga är bladets material.
Kolstål är det mest klassiska material och det som också anses vara bäst. Det beror helt enkelt på den skärpa det är möjligt att få fram på eggen som anses vara betydligt bättre än andra jämförbara material. En nackdel däremot med kolstål är att det är känsligt för vatten. Risken för erosion och rost är stor. Därför är det viktigt att alltid torka av bladet försiktigt mot en ren och torr handduk som används specifikt för ändamålet. Dessutom behöver eggen striglas innan varje rakning samt slipas emellanåt. Kolstål är också det material som är mest vanligt.
Rostfritt stål är ett alternativ till kolstål. Fördelen är att det inte är lika känsligt för vatten och därför mindre känsligt för erosion och rost. Behovet att underhålla med strigel finns också även om det inte är lika omfattande. Nackdelen är att skärpan i eggen inte blir lika vass som med kolstål. Dessutom ett mer ovanligt material för blad. Det förekommer men kolstål är ett vanligare och mer uppskattat alternativ. Mycket eftersom man anser att med kolstål kan rakningen bli både närmare och bättre.
Det material vi rekommenderar är kolstål. Det är mer underhåll visserligen men samtidigt är det en del av hantverket. Känner du att underhållet blir för mycket finns alltid shavetten.
När du kommit fram till vilket material bladet ska ha ska du sedan titta på dess bredd.
Andra valet, hur bred ska bladet vara?
Ett ytterligare sätt, eller ett av de mest vanliga sätten, ett av tre att klassificera en knivblad är att prata om dess bredd. Den bredd man talar om är avståndet mellan bladets övre del och eggens kant. Vanliga begrepp som nämns är oftast 3/8 ” (tum), 5/8″ eller 6/8″. Andra mått förekommer också. Det man i korthet menar på är som sagt bredden på bladet.
5/8″ anses vara den mest vanliga och den som passar de flesta. Kommer passa utmärkt för att göra en vanlig rakning av hela ansiktet och halsen med bra resultat. Bladets relativa stora storlek gör det lättare att raka med då inte mycket tryck behövs. Det svåra kan vara att komma åt på särskilt svåra ställen. Dessutom en bra bredd för en nybörjare inom våtrakning. Samtidigt handlar det också mycket om vad man tycker fungerar bäst för en själv.
6/8″ är en annan vanlig bredd och mycket uppskattad. Skillnaden är inte väldigt stor men kan bli något tyngre. Har man ett väldigt kraftigt skägg med kraftiga skäggstrån kan detta vara något att föredra.
3/8″ är ytterligare en vanlig bredd. Här är bladet smalare och kan vara något svårare att hantera då det kräver ännu mera precision och vana. Samtidigt kan det smalare bladet göra det lättare att komma åt där andra bredare blad inte kan komma åt. Exempelvis under näsan, vid öronen eller liknande. Eftersom det här bladet är något lättare kan en viss justering av tekniken krävas. Den ökade möjligheten till precision gör också att rakningen kan bli ännu mera precis.
Andra bredder förekommer också men dessa är de vanligaste. Vår rekommendation är att börja med en 5/8″. När du kommit fram till vilken bredd som passar dig är nästan steg att titta på vilken spets kniven ska ha. Det finns några olika val som alla har sina för och nackdelar.
Tredje valet, vilken spets ska bladet ha?
Nu när du vet vilket material kniven är av och hur bred den är ska du välja vilken spets kniven ska ha. Det finns nämligen ett antal olika att välja mellan. Precis som med materialet och bredden har de olika spetsarna sina för och nackdelar och passar olika personer. Som alltid är det förstås i slutändan upp till dig och vad du gillar.
Rak spets ger en kniv med hög precision och mycket god förmåga att få till konturer och linjer på ett bra sätt. Samtidigt som den kan vara svår att hantera eftersom det kräver en van och stadig hand. Inget som direkt rekommenderas för en ovan.
Rund spets är mycket mera förhållande än rak spets. Risken för skador minskar något och därför passar den här typen bättre för de flesta. Precisionen blir visserligen inte lika bra men du kommer fortfarande få en bra rakning. Särskilt för en nybörjare rekommenderas denna typ av spets.
Fransk spets, påminner om en något konvex form där botten är bredare än toppen. Ett bra mellanläge mellan rund och rak spets. Ger något bättre möjlighet till precision men utan att risken för skador blir stor. För dig som vill kunna få till något snyggare linjer och dessutom lite lättare att komma åt på svåråtkomliga ställen.
Spansk spets, en konkav spets och motpolen till fransk spets. Den typ av spets som ger kanske den absolut bästa möjligheten till precision och trimning. Gör det också enkelt att komma åt på svåra ställen. Nackdelen är däremot att denna anses vara den minst säkra spetsen att använda.
Fjärde valet, vilken slipning ska bladet ha?
En sista sak men lika viktig som de andra är slipningen av bladet. Något som det också talas mycket, framförallt nämns tre olika typer av slipning, flat grind, full hollow grind och half hollow.
Flat grind eller helt rak slipning innebär att det går en rät något vinklad linje från toppen till eggen av kniven. Detta var den mest ursprungliga typen av slipning men som idag är något mera ovanlig på grund av produktutveckling. Ger ett mycket stadig och motståndskraftigt knivblad. Utmärkt för precisionsrakning men för vanlig rakning används det inte lika mycket längre.
Full hollow grind menas att en större del av bladet är borttaget och eggens smala del är bredare än den tjockare delen som smalnar av strax under toppen av bladet. Detta ger ett knivblad som är något lättare att styra och som överlag ger en mycket bra och nära rakning. Den typen av slipning som sägs ge den bästa och mest nära rakningen av de tre alternativen. Mycket snäll mot huden och förlåtande.
Half hollow grind har en något längre bredare del än en full hollow grid. Ger ett något kraftigare och stabilare blad men som inte kommer raka lika nära huden som ett full hollow grind blad gör. Det är fortfarande ett mycket bra blad med ganska hög säkerhet. Dessutom snällt mot huden och inte lika aggressivt. Den här typen av slipning är den som rekommenderas för en nybörjare. Detta på grund av att man får ett blad med god hållbarhet men som ändå kan vara vasst nog för att ge en bra nära rakning.
Handtaget
Till skillnad från bladet är handtaget nästan alltid samma. Den stora skillnaden sitter i val av material. Ett val som nästan alltid är mer estetiskt än direkt funktionellt.
När det gäller material finns det allt från enklare syntetiska material som är gjorda för att hålla länge och ofta också efterlikna mer exklusiva material som exempelvis ebenholts, andra dyrbara träslag, elfenben och andra typer av horn. Olika typer av horn och dyrbara träslag finns även ibland som äkta material. Då till ett högre pris. Vilket material du än väljer är vi säkra på att du kommer hitta ett som passar dig.
Vilken rakkniv ska jag då välja?
Som tidigare nämnts när det gäller vilken rakkniv du väljer är till sist en fråga om ditt eget tycke och smak, vad som du tycker passar dig. Det finns inte något som är absolut rätt eller fel.
Men för en som ska köpa sin första kniv skulle vi rekommendera följande. Rekommendationen bygger på vad som antas åtminstone vara det som passar bäst för en nybörjare utifrån de olika egenskaperna.
Knivbladet bör ha en bredd av 5/8″ och av en längre modell. Bladet bör också ha en rundad spets och half hollow slipning. Dessutom vara tillverkat av kolstål. Det kommer innebära en rakkniv som passar de allra flesta.
Samtidigt om ditt skägg är väldigt kraftigt med tjocka skäggstrån kan det vara värt att titta på en med 6/8″ blad direkt. Du får då ett blad som är något tyngre och som kommer enklare kunna på ett nära sätt raka av dina kraftiga skäggstrån.