LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

Rakkräm eller Raktvål

Ska jag välja rakkräm eller raktvål?

Det korta svaret är att det är upp till dig, till vad du föredrar. Båda två fyller samma syfte. Men varför ska du då använda en rakkräm eller raktvål och vilken tycker vi att du ska välja? Läs vidare och få reda på svaret. 

Varför använda rakkräm eller raktvål?

Du har säkert frågat dig själv varför du behöver en rakkräm eller raktvål? Vad ska det vara bra för? Det finns tre goda skäl till varför.

 • Skyddande effekt 
 • Ökad friktion
 • Återfuktande effekt 

Båda skapar ett skyddande lager mellan huden och rakbladet i rakhyveln, shavetten eller rakkniven. Detta kan förhindra exempelvis skärskador, hudirritation eller hudbesvär som kan uppstå vid rakning. Det är viktigt att lagret av rakkräm eller raktvål är lagom tjockt, men inte för tjockt vilket kan göra det svårt för rakhyveln att komma fram eller för tunt och riskera skador.   

När rakkräm eller raktvål används ökas friktionen och det blir lättare för rakbladet eller rakkniven att glida över huden och minska risken för skärskador och eller annan hudirritation. Friktionen är det som gör att motståndet mellan de två ytorna, huden och rakbladet blir mindre än utan rakkräm eller raktvål. 

En rakkräm eller raktvål kan också ha en viss återfuktande effekt, något som är viktigt under våtrakningen.  Genom med rakkräm eller raktvål att tillföra fukt under rakningen gör det att huden mår bättre och risken för skador minskar. Använder du dessutom en pre-shave innan och eller en after shave efteråt får du ännu bättre återfuktning innan du använder rakkräm eller raktvål. 

Men det främsta skälet till att alltid använda en rakkräm eller raktvål är som sagt för att skydda huden under rakningen.  

Varför välja en rakkräm?

Vad är då en rakkräm? 

 • En utveckling från raktvålen
 • Har en lösare krämigare konsistens än raktvål
 • Enklare att applicera, kräver ingen rakborste 
 • Inte lika dryg och innebär något mera avfall

En rakkräm är en utveckling på ett sätt av en raktvål.

Den stora skillnaden är att en rakkräm har en betydligt lösare krämigare konsistens än raktvål och kan upplevas något lättare att skapa ett fint raklödder med som kan appliceras på ansiktet. Det krävs inte lika mycket vatten eller lika mycket arbete för att skapa ett perfekt raklödder som med raktvål.

Samtidigt kan en rakkräm vara något mindre dryg än en raktvål och det är svårare att få tag på refillförpackningar för en rakkräm än en raktvål.

En rakkräm appliceras visserligen med fördel tillsammans med en rakborste, något som nästan är ett krav med en raktvål, men kan också appliceras med hjälp av fingrarna.

Varför välja en raktvål?

 • Det mest ursprungliga alternativet vid våtrakning 
 • Är betydligt drygare och räcker längre än rakkräm
 • Kräver en rakborste för att appliceras 
 • Refillförpackningar finns för mindre avfall

En raktvål är det mest ursprungliga sättet att raka sig på av de två alternativen.

Medan rakkräm i sin nuvarande form har funnits sedan början av 1900-talet har den fasta raktvålen i sin nuvarande form en historia som är ungefär 100 år äldre, någon gång i början av 1800-talet började de första raktvålarna dyka upp. De användes då precis som nu framförallt tillsammans med en rakborste i någon form av rakmugg eller rakskål för att skapa lödder.

Att skapa ett raklödder med en raktvål kan kräva något mera vana och handlag än en rakkräm, men det går också att mer exakt få det raklödder man önskar med en raktvål.

En raktvål är också betydligt drygare än vad en rakkräm är och det finns i många fall möjlighet att köpa till refill och återvinna muggen eller skålen.

Vad ska jag då välja? Rakkräm eller raktvål?

I slutändan är det förstås upp till dig och vad du föredrar, känner du dig osäker?

Prova dig fram och se vad du tycker är bäst för dig.

Är du nybörjare inom våtrakning kanske en rakkräm är att föredra, de är oftast något billigare och dessutom enklare att hantera och applicera än en raktvål. Dessutom kräver de ingen rakborste.

Känner du däremot att du vill gå hela vägen på en gång, ta ett kliv framåt eller uppåt är raktvål det rätta för dig.

Fortfarande osäker?

Fråga oss gärna om rakkräm eller raktvål, vilken du bör välja och vad vi tror kommer passa dig och dina behov. Hör av dig på info@shavingroom.se eller våra sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa