LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRAKTFRITT  700 KR   |  LAGERSHOP & RÅDGIVNING

Dubbelrakblad Astra Derby Feather Merkur rakbladsguide

Ny vecka, nytt dubbelrakblad

Behövs det många drag med rakhyveln när du rakar dig? Mer än fyra-fem för att få det resultat du önskar, även om du trycker hårt och får skärsår. Får du skärsår bara genom att se på dubbelrakbladet? Då ska du vända blad och pröva ett nytt dubbelrakblad. 

Detta är enbart rekommendationer och riktlinjer. I slutändan är det alltid upp till dig, vad du föredrar och känner dig bekväm med. Är du osäker rekommenderar vi att prova dig eller höra av dig till oss så hjälper vi dig.

Vad är egentligen ett dubbelrakblad?

I grunden är alla dubbelrakblad lika, de består av en tunn metallskiva med två slipande kanter som är lika vassa på båda kanter och sidor. Därför spelar det ingen roll vilken sida eller vilken kant du väljer att raka dig med. Dubbelrakblad görs idag nästan uteslutande av rostfritt stål till skillnad från kolstål som användes tidigare och som fortfarande används i rakknivar och andra vassa knivar. Fördelen med kolstål mot rostfritt stål är att det går att få en vassare egg med kolstål men är inte lika beständigt mot vatten.

Dubbelrakblad idag har också en legering, ett överdrag av exempelvis platinum. Detta görs för att rakbladet ska hålla sin skärpa längre men också vara något mera skonsamt mot huden. När du rakar dig är det en bit hård vass metall du sätter mot huden och skäggstråna. Är du inte försiktig kan huden skadas.

Vad skiljer olika dubbelrakblad?

Det som skiljer dubbelrakblad åt är skärpan som delas in i en skala på 1-5. Ett rakblad med skärpa 1 är mycket förlåtande och mjukt rakblad. Ett rakblad med skärpa 5 är ett extra vasst rakblad. 

Extra mjuka rakblad

Extra mjuka rakblad har skärpa 1. Det ska sägas på en gång att dessa rakblad inte på något sätt är slöa eller inte vassa. Liksom alla andra rakblad kommer de skära av skäggstråna. 

Dessa rakblad passar framförallt dig med gles skäggväxt eller om du har en väldigt känslig hud. Skapare blad kan utsätta din hud för onödiga risker. Dessa blad är mycket förlåtande och hudvänliga. Samtidigt kan dessa blad upplevas som svåra att raka sig med. Detta eftersom de är mjuka och kräver rätt mängd tyngd för att göra ett effektivt jobb med att raka av skäggstråna. Om man trycker för hårt är risken att man skadar sig. 

Mjuka rakblad

Mjuka rakblad har skärpa 2. Dessa passar utmärkt exempelvis om du har grova skäggstrån men något glesare skäggväxt. Har du känslig hud som lätt kan skadas kan dessa också vara ett alternativ för dig. 

Liksom med de extra mjuka rakbladen är det viktigt att tänka på att lägga rätt mängd tryck på rakhyveln när du rakar dig. Annars finns det risk för att du rakar dig för aggressivt cvilket kan leda till skador i förlängningen. 

Vassa rakblad

Vassa rakblad med skärpa 3 är det som är ungefär i mitten av skalan. Detta är också ett utmärkt blad att börja med, att utgå ifrån om man är ny inom våtrakning. Passar för många olika skägg- och hudtyper. Allt från något glesare till något kraftigare skägg, från något känsligare till normal hud. 

När vi rekommenderar rakblad för en nybörjare inom våtrakning rekommenderar vi alltid rakblad från den här skärpan. Då får man ett rakblad med god skärpa utan att vara varken för vasst eller för mjukt. Sedan kan man välja om man vill använda ett vassare eller ett mjukare rakblad. Många väljer också att stanna här och fortsätta med samma typ av rakblad.  

Väldigt vassa rakblad

Rakblad med skärpa 4 som tycker att skärpa 3 är kanske lite för mjukt. Kanske känner du att rakbladen inte rakar på ett tillfredställande sätt. Det kan bero exempelvis på lite kraftigare skäggväxt och eller att skäggstråna är tjockare än vanligt. 

Oftast inget rakblad man börjar med men som man efter ett tag kan gå över till om man känner att andra rakblad inte gör det jobb som förväntas av rakbladet. En mycket vanlig skärpa som många väljer. Men det är viktigt att komma ihåg att dessa är något skarpare än normalt. 

Extra vassa rakblad

Rakblad med skärpa 5. Passar dig som vill ha den absolut närmaste och vassaste rakningen med säkerhetshyvel som du kan tänka dig. Dessa rakblad rekommenderas nästan aldrig för nybörjare då det kan vara mycket lätt att skära sig på dem. Har du ett kraftigt skägg med kraftiga skäggstrån är detta vad du behöver använda. 

Vi rekommenderar alltid att man är mycket försiktig i hanteringen av dessa blad. 

Vilket dubbelrakblad passar mig?

Det första du bör göra är att försöka avgöra hur pass grovt du antar att ditt skägg är. Enklast är att bara känna på skägget och försöka gissa. Börjar med ett rakblad som har skärpa 3 och provar några gånger för att utvärdera. Därifrån kan du sedan välja om du vill fortsätta med liknande blad eller ha skarpare eller mjukare.

En väldigt grov förenkling och generalisering kan vara att om du behöver raka dig mer än tre gånger och fortfarande har ganska mycket skäggväxt kvar har du antagligen ett blad som är för mjukt för dig. Har du skurit dig upprepade gånger redan innan första omgången har du antagligen ett blad som är för vasst för dig.

Detta är inte någon exakt vetenskap och det som sägs här inte någon absolut sanning. Utgå alltid från dig själv och vad du tror passar dig. Det finns ett flertal andra faktorer än just rakbladet som kan påverka resultatet av din rakning även om dubbelrakbladet är en av dem. Eftersom det också är något vasst som möter din mjuka hud kan dess påverkan vara ganska stor i jämförelse med andra. Ytterligare faktorer som kan påverka är exempelvis den teknik du använder för att raka dig, om du har ett bra raklödder och hur känslig din hud är.

Byt ut och återvinn dina dubbelrakblad

Precis som tandborstar, disktrasor och annat ska dubbelrakblad bytas med jämna mellanrum. Med tiden förlorar eggen sin skärpa. Något som kan leda till en sämre rakning och större risk för skador. Hur ofta du bör byta är upp till dig, vissa byter mellan varje rakning, andra mer sällan. Rakar man sig varje dag kan en gång i veckan till varannan vecka vara en rekommendation.

Dubbelrakblad tillverkas helt och hållet av metall och kan återvinnas som metall. Det bästa är att samla alla dubbelrakbladen i en liten metallburk och sedan återvinna hela metallburken när den är full. Det sparar på miljön.

Ytterligare frågor eller funderingar om dubbelrakblad?

Fråga oss gärna på info@shavingroom.se

I vår guide till rakblad hittar du mera information om våra olika rakblad: Rakbladsguide

Här hittar du alla våra dubbelrakblad: Dubbelrakblad hos Shavingroom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 700kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa