...
Varukorg

LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  KUNDTJÄNST

STRIGEL GUIDEN

Varje gång en rakkniv används så utsätter skäggstråna eggen för hårt slitage. 

Om du använder en rakkniv bör du ha en strigel. Det finns olika modeller av striglar, handhållna och frihängande. 

En strigel slipar inte kniven, men används för att hålla eggen vass genom att göra ren den mellan rakningarna. Dessutom vässas knivens mikroskopiska tänder på eggen upp av läderremmen och förhindrar att kniven blir slö. En bra strigel och en god teknik kan få en rakkniv att hålla i många år.

En strigel kan användas ihop med strigelpasta, som ofta innehåller polermedel, om knivens egg blivit lite slö. Strigelpastorna finns av olika typer med olika grovlek och används genom att gnidas in i strigeln. Hur fin egg som kniven kan få och hur snabbt metallen i den avverkas beror på hur grovt och hur mycket polermedel som pastan innehåller.

Vad är en strigel gjord av?

En bra strigel är gjord i ett flexibelt och tåligt material, med en slät yta och rätt tjocklek. Det är främst två typer av skinn som används i striglar, varav striglar av koskinn är vanligast. Kalvskinn har högre kvalitet än koskinn, men det är också dyrare. Kalvskinn ger en mycket bra glidyta som specialister kan använda för att få bättre effekt på slipningen av knivens egg, men ”vanligt” koskinn är absolut tillräckligt för strigling.

Vilken modell ska jag välja?

Det finns två modeller av striglar, frihängande och handhållna.

Frihängande striglar är den vanligaste modellen, de har en metallkrok som gör att man kan hänga upp den vid användning, samt ett handtag som man använder för att hålla den sträckt. Det är viktigt att den hålls spänd, om den slackar så riskeras knivens egg att rundas av vid vässning.

Det finns två typer av frihängande striglar, ensidiga och dubbelsidiga. Dubbelsidiga frihängande striglar har, förutom den vanliga lädersidan, en tygbaksida i linne eller canvas. En sida av linnetyg används före strigling på läder och förbereder knivbladet genom att friktionen värmer upp metallen. Det ser dessutom till att korrosion och smuts inte hamnar på lädret.

Strigling på canvasduk används vanligtvis före strigling på lädersidan. Canvasduk ger en grov kantanpassning och en finslipning som polerar kniveggens skärpa. Den ger inte tillbaka skärpan till rakkniv som blivit slö, men förlänger tiden mellan vässningarna. Strigling på canvasduk kan göras med eller utan strigelpasta, om pasta ska användas så ska det vara den gråa, som fungerar på samma sätt som mjuk kalksten. Efter användningen av canvasduken används lädersidan för en slät yta och en finare kantanpassning.

Ensidiga frihängande striglar kan användas med eller utan strigelpasta och används dagligen före rakning för att vässa kniven.

Handhållna striglar är uppspända med ett handtag och har två lädersidor. De är mer stabila än frihängande striglar och passar därför bättre till att experimentera med olika strigelpastor, då de inte riskerar att runda av knivbladet om de inte hålls tillräckligt sträckta.

Av de två lädersidorna är den ena avsedd för daglig vässning, den andra är behandlad och avsedd att användas ihop med strigelpasta för grövre vässning. Tiden mellan knivslipning är möjlig att förlängas genom att använda den behandlade sidan när knivens egg blivit slö. Den behandlade sidan används ofta ihop med grön eller dubbel strigelpasta.

För att förlänga livstiden på din strigel bör du smörja den med fett som håller lädret mjukt och förhindrar att det torkar ut. Till exempel kan den gula strigelpastan användas. Använd handflatan för att gnugga in fettet i lädret. Förvaring av striglar måste göras på ett sådant sätt att de inte utsätts för smuts eller damm eller kan få repor och hack i lädret.

Behöver jag en strigel eller en slipsten?

En strigel har inte samma användningsområde som en slipsten. Strigeln används för att förnya skärpan på knivseggen före rakning, medan slipstenen, eller brynstenen, används för att slipa bladet och ge rakkniven en helt ny skärpa. Genom att använda en finkornig slipsten skärper du alltså knivbladet och med strigeln behåller du skärpan. Strigelpasta som innehåller slipmedel kan dock användas tillsammans med strigeln för att göra en lättare slipning av eggen.

Att slipa sin rakkniv är något som kräver mycket kunskap och för de allra flesta rekommenderar vi att lämna in sin rakkniv för slipning. Skulle det bli fel vid slipningen kan kniven skadas och bli obrukbar. Vi rekommenderar därför enbart att du skaffar en strigel själv och låter någon annan slipa kniven åt dig. 

Användning av frihängande striglar

Häng upp strigeln med lädersidan uppåt och håll den sträckt. Det gäller att vara lätt på handen som du håller kniven i, en bra tumregel är att det räcker med knivens egen tyngd. För hårt tryck kan få lädret att böja sig kring knivskaftet, vilket får eggen att rundas mot slutet och bli trubbig. Men tänk på att du, samtidigt som du är lätt på handen, också använder bestämda rörelser.

Håll kniven rakt mot lädret och låt hela bladet ha kontakt. Knivbladet får aldrig hållas lutande eftersom själva vässningen görs i en rak vinkel.

Kniven dras i riktning från eggen, det vill säga med knivens baksida före uppifrån och ned längs lädret. Börja med att dra den från kroppen, samtidigt som du håller strigeln spänd. Tänk på att vända rakkniven med ryggen mot lädret när du ändrar riktning. Om eggen hålls mot lädret så rundas den av och skärpan förloras.

Användning av strigelpasta

Strigelpasta används både för att förlänga strigelns livstid och för att vässa och underhålla knivbladet. Genom att smörja in lädret med fett så bevaras kvaliteten, samtidigt som det underlättar vid vässning av kniven. De finns med olika färger, som representerar olika grovlekar och som används för olika saker.

Första gången en strigel används, eller när lädret känns torrt, ska den användas tillsammans med den gula strigelpastan. Den hjälper till att hålla lädret mjukt och förlänga strigelns livstid, utan att innehålla någon slipeffekt. Den gula pastan kallas också för vit.

Pastorna används genom att försiktigt arbetas in i lädret, genom att använda handflatan eller en mjuk bomullsduk. Om du använder olika typer av pastor så är det viktigt att de används på olika sidor av strigeln eller på olika striglar. När du en gång har använt en strigel ihop med en pasta bör samma pasta användas i fortsättningen för att få den effekt som eftersträvas.

Den röda pastan innehåller små slipande partiklar och har medelgrov slipeffekt. Den ger kniven en dämpad skärpa.

Grön strigelpasta har hög slipeffekt, den innehåller mycket slipmedel med grova partiklar. Den används på riktigt slöa rakknivar och ska användas med försiktighet.

Grå strigelpasta används på canvasduk, som finns på vissa dubbelsidiga striglars baksida. Den används för att polera skärpan på eggen och fungerar som mjuk kalksten.

Dubbel strigelpasta innehåller både röd och svart pasta, som används på två olika striglar, alternativt på olika sidor av en dubbel handhållen strigel. Den röda pastan är grövre och används för att slipa fram en vass kant på kniven. Den svarta strigelpastan är finare och används för att polera kanten på bladet och avsluta jobbet.

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa

10% Rabatt
Bli medlem i vårt nyhetsbrev idag och erhåll 10% rabatt på ditt första köp!
    Bli medlem
    Jag godkänner Villkoren