LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

Bäst i test vinnare, rakning i duschen, engångshyvlar, flerbladsystem

Varför engångshyvlar och flerbladssystem är skadliga för miljön?

Engångshyvlar och flerbladssystem kan tyckas vara små i sammanhanget av alla miljöfrågor, men deras påverkan är faktiskt betydande. Låt oss utforska varför dessa hyvlar utgör en belastning för vår planet och vad vi kan göra åt det. Att byta till mer hållbara alternativ kan vara ett steg i rätt riktning för att minska vår miljöpåverkan. Upptäck hur du kan göra skillnad genom att välja smartare i badrummet.

Den omfattande miljöpåverkan av engångshyvlar

Varje år kastas enorma mängder engångshyvlar bort, bara i USA rör det sig om 2 miljarder stycken. Dessa hyvlar, tillsammans med flerbladssystem, är en del av det globala problemet med plastavfall, som uppgår till 40 miljoner ton varje år – vilket motsvarar vikten av 1 000 flygplan som staplats på varandra. Dessutom hamnar 32 procent av all denna plast i våra sjöar och hav. Det är som att föreställa sig en sopbil som släpper sin last rakt ner i vattnet varje minut, året runt. Det är en påminnelse om den betydande miljöpåverkan som engångshyvlar och flerbladssystem har.

Miljöutmaningen med plast i flerbladssystem

Plasten i dessa produkter är skapad för att vara hållbar och kostnadseffektiv att tillverka. Detta blir dock ett problem när det är dags för avfallet att brytas ned i naturen. När rakbladet blivit slött och hyveln inte längre används, påbörjas en långsam nedbrytningsprocess där plasten successivt bryts ner till mikroplaster. Dessa mikroplaster kan sedan spridas i ekosystemet, påverka djurlivet och på sikt även nå tillbaka till människan.

En utmanande återvinning

En av utmaningarna med att återvinna dessa hyvlar är deras komplexa sammansättning. De är tillverkade av plast, metall och gummi, vilket innebär att varje material kräver sin egen återvinningsprocess. Detta gör dem svåra att hantera för avfallsanläggningar. Dessutom används de vanligtvis endast 3-10 gånger innan de kasseras, vilket leder till snabb uppbyggnad av avfallsmängder.

Klimatpåverkan av engångshyvlar och flerbladssystem

Förutom det avfall som skapas, har tillverkningen av engångshyvlar och flerbladssystem även en påverkan på klimatet. Under tillverkningsprocessen släpps ungefär 1 kg koldioxid ut per hyvel. Detta resulterar i miljontals ton koldioxidutsläpp varje år globalt sett. Denna siffra visar på den stora miljöpåverkan som sträcker sig bortom bara avfallshantering.

Jämförelse mellan olika rakhyvlar

Nedan följer en jämnförelse mellan tre olika typer av rakhyvlar, engångsrakhyvlar, flerbladsystemhyvlar och säkerhetshyvlar. I jämnförelsen ingår utsläpp av Koldoxid och andra växthusgaser per produkt. Det inkluderar framställning, transport och återvinning/avfall av produkten.

Engångshyvel

En engångshyvel avger 0.1 till 0.2 kg koldioxid och andra växthusgaser per hyvel.

Om en person rakar sig dagligen med en engångshyvel och använder en engångshyvel upp till 6 gånger blir det 61 hyvlar per år, blir det upp till 12,2 kg koldioxid och andra växthusgaser per person och år.

Flerbladsystem

En flerbladsystemhyvel avger 0.05 till 0.02 kg utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser per hyvel. Dessutom avger refill till flerbladsystem 0.05 till 0.01 kg utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.  

Om en person rakar sig dagligen med en flerbladshyvel med refillförpackningar blir det ca 61 förpackningar per år eller 6,1 kg koldioxid och andra växthusgaser per person och år.

Säkerhetshyvel

En säkerhetshyvel avger 0.05 till 0.1 kg utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Medan dubbelrakbladen avger 0.01 till 0.03 kg utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser per blad. 

Om en person rakar sig dagligen med dubbelrakblad och säkerhetshyvel blir det ca 1,83 kg växthusgaser per person och år. 

Hållbara alternativ till för en renare planet

Det finns alternativ för de som vill minska sin påverkan på miljön. Återanvändbara rakhyvlar i metall, som säkerhetshyvlar, shavetter och rakknivar, är mer hållbara alternativ. Även om de kräver en initial investering, sparar de både miljön och pengar över tid. Att välja en sådan hyvel kan verka som en liten åtgärd, men varje litet bidrag räknas för att minska belastningen på miljön.

Även om valet av rakhyvel kan verka trivialt, kan det ha stora konsekvenser. Genom att välja bort engångshyvlar och flerbladssystem till förmån för mer hållbara alternativ, kan vi alla bidra till en renare och mer hållbar planet. Det är dags att göra miljövänliga val även i badrummet, för vår planets bästa.

Hållbarhet och effektivitet hos säkerhetshyvlar

Säkerhetshyvlar är designade för att vara hållbara jämfört med engångshyvlar och flerbladssystem. De är tillverkade av material som rostfritt stål och har en lång livslängd där endast bladen behöver bytas ut. Denna enkla men effektiva design minskar behovet av frekventa ersättningar och därmed den totala mängden avfall som produceras över tid.

Läs gärna mer här: Så väljer du rätt säkerhetshyvel 

Minimal avfallsgenerering med säkerhetshyvlar

Säkerhetshyvlar har en betydligt lägre miljöpåverkan jämfört med sina engångsmotsvarigheter. Medan engångshyvlar och flerbladssystem ökar den enorma mängden plastavfall och koldioxidutsläpp, representerar säkerhetshyvlar ett bra exempel på återanvändning och minimering av avfall. Dessutom är bladen till säkerhetshyvlar tillverkade av metall, vilket är lättare att återvinna än plast.

Läs gärna mer här: Varför du bör välja en säkerhetshyvel

Vanliga frågor

Kan engångshyvlar återvinnas? Trots insatser med återvinningsprogram är det svårt att återvinna engångshyvlar på grund av deras komplexa material.

Hur lång tid tar det för en plasthyvel att brytas ner? Plasthyvlar kan ta flera hundra år att brytas ned i naturen, och under den tiden kan de avge skadliga mikroplaster.

Finns det miljövänliga alternativ till engångshyvlar? Ja, återanvändbara rakhyvlar som säkerhetshyvlar i metall är ett hållbart och miljövänligt alternativ som minskar mängden avfall och plastföroreningar.

Vilken rakhyvel ska jag välja?

Om du letar efter en säkerhetshyvel som är både bekväm och helt i metall, så är Rockwell R1, Rockwell 6S och Mühle Traditional R89 definitivt värda att överväga. Dessa fyra modeller är tillverkade av högkvalitativt material och ger en nära och effektiv rakning varje gång du använder dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa