LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRAKTFRITT  700 KR   |  LAGERSHOP & RÅDGIVNING

Grävlingshår i rakborstar

Varför grävlingshår i rakborstar?

Det går knappt att kunna tala om rakbostar utan att tala om grävlingshår i samma mening. Men varför är grävlingshår i rakborstar populärt? Vad är det som gör att just grävlingshåret har fått en sådan stor framgång just i rakborstar? Det ska vi svara på den här veckan. 

Grävlingshår i rakborstar och andra hårtyper

Numera finns det framförallt tre typer av hår som används i rakborstar, alla med sina för och nackdelar. De tre typerna är grävling, vildsvin och syntetiskt hår eller borst. Vilken man väljer är i slutändan upp till en själv. 

Grävlingshår har många fördelar men också nackdelen att det kan vara något dyrare än de andra. Mycket eftersom det är den mest populära typen av hår eller borst i rakborstar. Det som uppskattas när det gäller grävlingshår i rakborstar är dess mjukhet, att de lätt böjs och har god absorptionsförmåga av vatten. 

Vildsvinsborst eller vildsvinshår är billigare men har inte samma kvalité och andra goda egenskaper som grävlingshår sägs ha. Dessa typer är också betydligt hårdare och styvare. Samtidigt något som kan uppskattas av vissa användare. 

Hästhår från hästens man eller svans förekommer också. Fördelen här är att håret klipps av från hästen och därför kan samma häst klippas flera gånger för att få mera hår. Nackdelen är att håret är mycket hårt och styvt. Dessutom inte alls lika god absorptionsförmåga som grävlingshår i rakborstar. 

Syntetiskt hår skiftar i kvalité, det finns allt från fullgoda alternativ till även det finaste grävlingshåret till enklare varianter. Det är både veganskt och eller passar dig som är känslig mot djurhår. 

Rakborstar, en kort historisk genomgång

Grävlingshår i rakborstar har använts någonstans 270 år och sägs ha sitt ursprung i Frankrike. Finare rakborstar använde redan då grävlingshår, enklare varianter använde istället vildsvin eller hästhår i sina borstar. Handtaget på rakborsten kunde anses som något av en statussymbol. Att ha ett fint utsmyckat handtag ansågs vara mycket förnämligt.

Designen och funktionen när det gäller rakborstar har sedan dess nästan sett likadan ut. Grävlingshår i rakborstar är fortfarande det som anses vara bäst och mest eftertraktat. 

Vart kom håret från?

Grävlingshår i rakborstar kommer vanligtvis från den europeiska grävlingen eller från en kinesisk typ av grävling. Det är också den kinesiska typen av grävling som det mesta av grävlingshår i rakborstar numera kommer från. Håret kommer då vanligtvis från grävlingar som är uppfödda. 

Därefter kommer håret från olika delar av grävlingen som magen, nacken, nosen och ryggen. Det är beroende på om det är pure badger, best badger / fine badger, Super badger eller silver tip badger. Olika delar av grävlingen har olika tjocka hårstrån som avgör vilken typ av hår det är.

Pure badger

Pure badger är den mest vanliga och enklaste typen av grävlingsborst i rakborstar. Borsten kommer från grävlingens undersida, magen som täcker den största delen av grävlingen. Därför är det den typen av borst som det finns mest av. 

Borstet och stråna kan skilja sig åt mycket i dess mjukhet, böjlighet, färg och förmåga att absorbera vatten. Dessa egenskaper är också det som särskiljer olika typer av rakborstar och kvalitén på borsten åt. Eftersom det kan skilja mycket i mjukhet, böjlighet, färg och förmåga att absorbera vatten mellan olika strån i en pure badger borste är det svårt att få ett resultat med hög och jämn kvalité än andra borstar av generellt sett högre kvalité. 

Samtidigt är pure badger borstar oftast något billigare än de övriga, men det är på inga sätt ett dåligt alternativ. En pure badger borste är en mycket bra borste.

Dessutom kan en grävlingshår i en rakborste av pure badger upplevas som något hårdare och strävare än andra rakborstar, en egenskap som kan vara efterfrågad av vissa. 

För den som vill köpa sin första rakborste är en pure badger ett mycket bra alternativ.  

Grävlingshår i rakborstar av pure badger kvalité finns från ett flertal olika märken. 

Ett bra exempel på detta är Nom som erbjuder pure badger rakborstar i ett flertal olika modeller till ett bra pris. Ett märke och en modell vi ofta rekommenderar om man vill köpa sin första grävlingsborste. Utöver pure badger erbjuder Nom även rakborstar i pure bristle eller svinborst samt black fibre som är ett syntetiskt alternativ till pure badger borstar. 

Ett annat fint märke med mycket lång och anrik historia när det gäller att göra rakborstar är Mühle. Rakborstarna från Mühle kännetecknas av mycket hög och god kvalité. Här finns utöver pure badger också fine badger, best badger och självklart också silvertip badger.

Simpson är ytterligare en favorit bland grävlingshår i rakborstar av pure badger kvalité. Deras rakborstar som tillverkas på Isle of man är mycket populära bland entusiaster inom våtrakning, något som är lätt att förstå. Rakborstarna är rejäla och av mycket hög kvalité. 

Fine Badger / Best Badger

Fine badger / Best badger är grävlingshår i rakborstar av en något finare kvalité än de i en pure badger borste. Vanligtvis är också håren eller borsten tunnare vilket samtidigt gör att en större mängd borst behövs. 

En borstknut, den delen som håller ihop borsthuvuden på rakborsten tillsammans med rakborsten är gjord av en knut. De finaste och mest dyrbara rakborstarna knyts för hand även numera. Detta för att kunna garantera en knut av hög kvalité. 

Grävlingshår i rakborstar är vanligtvis indelade i olika storlekar på rakknuten, exempelvis, small, medium och large. Något som innebär att antalet strån kan variera beroende på vilken storlek. 

En annan sak som skiljer grävlingshår i rakborstar av typen fine badger eller best badger mot pure badger är längden och färgen på håret. Det här håret är ofta något längre och mer ensidigt i färgen än pure badger rakborstar. Det kommer också exempelvis från ryggtavlan på grävlingen. 

Men den viktigaste skillnaden och varför fine badger eller pure badger används som grävlingshår i rakborstar är på grund av dess goda förmåga att absorbera vatten, att det är relativt mjukt och böjbart. Alla dessa faktorer gör att borsten lätt kan skapa ett bra raklödder. 

Även om D.R Harris Ltd. kanske mest är kända för sina raktvålar, rakkrämer och dofter har man ändå ett sortiment av mycket fina rakborstar och säkerhetshylar. Dessa rakborstar känns lika klassiskt brittiska som allt annat med den goda brittiska kvalitén passande en gentleman. 

Mühle har förstås rakborstar även i sortimentet fine badger och best badger i deras olika designserier. Något som gör att det finns minst en rakborste för alla från Mühle. 

 

Silver tip badger

När det gäller grävlingshår i rakborstar är silver tip badger utan tvekan det absolut finaste och bästa valet. Silver tip badger hår kommer från grävlingens nacke och nos.

Varför anses då silvertip badger vara den bästa kvalitén av grävlingshår i rakborstar? Av alla tre typerna är det den här typen som har högst absorptionsförmåga av vatten, är mjukast och böjligast. 

Varför är då mjuka och böjliga hårstrån något som man vill eftersträva i en rakborste? På grund av en av rakborstens syften, nämligen att lyfta upp skäggstråna och få bort dammpartiklar, döda hudceller och annat som fastnat på huden. Att använda en rakborste gör nämligen mera än bara skapar ett bra lödder som kan appliceras på ansiktet eller andra kroppsdelar. 

Silver tip badger rakborstar är därför generellt sett också den typ av grävlingsborst som är dyrast, detta beror på att tillgången är mycket mindre än andra hårtyper och att efterfrågan på dessa är hög. 

Mühle har också tagit fram ett syntetiskt alternativ till silver tip badger som helt enkelt kallas silver tip fibre. Silver tip fibre passar alltså utmärkt för den som av olika anledningar inte kan ha grävlingshår i rakborstar men som ändå vill ha en rakborste som är lika mjuk och har god absorptionsförmåga vad gäller vatten. 

Vilken vi rekommenderar?

Det är som alltid en fråga om eget tycke och smak, grävlingsborst i rakborstar ger alltid ett borsthuvud som är förhållandevis mjukt, böjbart och med god absorptionsförmåga. Det kommer att ge en mycket fin våtrakning och en härlig upplevelse varje gång du använder den, oavsett om du har en pure badger borste eller en silvertip badger borste. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 700kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa