LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRAKTFRITT  700 KR   |  LAGERSHOP & RÅDGIVNING

Höstens dofter, naturliga ingredienser

Naturliga ingredienser för våtrakning och skäggvård

Inom både våtrakning och skäggvård finns ett ett par naturliga ingredienser som ständigt tycks återkomma. Till dessa hör bland annat arganolja, talg, trollhassel och sheasmör. Men vad innebär egentligen dessa olika naturliga ingredienser? Det ska vi försöka reda ut i dagens bloggpost. 

Liksom allt annat ska dessa naturliga ingredienser och andra användas efter eget behov och i den mån de hjälper. 

Arganolja, naturligt bra för skägget

En av de mest använda naturliga ingredienserna. Arganolja är en naturlig vegetabilisk olja som utvinns från arganträdet frön. Oljan kommer ursprungligen från Marocko där arganträden växer naturligt. Oljan har länge använts inom hudvårdsprodukter och kom till Europa på 1700-talet. Men har i Marocko använts betydligt längre. Särskilt inom naturmedicin har arganolja använts länge som naturlig ingrediens.  

Arganoljan innehåller en stor mängd vitamin E, antioxidanter och essentiella fettsyror. Vitamin E och antioxidanter har en god naturlig återfuktande effekt eftersom den innehåller mycket fett. På grund av dessa egenskaper kan arganoljan ha en återfuktande effekt på huden och förhindra uttorkning och hudens åldrande. Dessutom får skägg- och hårstrån styrka, mjukhet och lyster tack vare oljan. Därför är arganoljan en av de vanligaste naturliga ingredienserna inom hudvårdsprodukter som exempelvis skäggolja.

Arganolja förekommer både som ren produkt och som ingrediens i ett flertal produkter för skägg- och hudvård. Den kan användas exempelvis som rakolja innan rakningen, då återfuktar den huden och skapar ytterligare ett skyddande lager mellan rakbladet och huden. Ett annat populärt användningsområde är som skäggolja. Detta är en produkt och olja vi rekommenderar att använda dagligen eller vid behov. Kort sagt en naturlig ingrediens med många möjligheter.  

 

Mandelolja ger naturlig ingrediens

Mandelolja är en av de mest använda naturliga ingredienserna inom hudvårdsprodukter. Den finns i både ren form och som ingrediens i ett flertal olika produkter för våtrakning och skäggvård. Mandeloljan utvinns från kärnorna i mandelfrukten.

Som naturlig ingrediens har mandelolja länge och traditionellt använts för sina goda egenskaper att motverka olika hudbesvär. Kan användas dagligen eller vid behov på de allra flesta hudtyper. Mandelolja har också goda antibakteriella och antiseptiska egenskaper vilket gör den till om ännu bättre naturlig ingrediens. 

Finns antingen som ren mandelolja eller som en av flera naturliga ingredienser i olika typer av hudvårdsprodukter som exempelvis skäggolja, rakolja, rakkräm eller raktvål. En favorit bland naturliga ingredienser som förekommer i olika hudvårdsprodukter.

Talg skyddar och återfuktar

Talg (tallow på engelska) är en naturlig animalisk produkt som utvinns av talgolja som utvinns från talgkörtlarna. Den talg som används i hudvårdsprodukter som exempelvis raktvål kommer vanligtvis från nötboskap eller får. Även människor har talgkörtlar i läderhuden. Syftet med talg är att hjälpa till att skydda den känsliga huden från uttorkning eller andra åkommor som kan skada huden. När huden utsätts för stora mängder vatten sköljer det bort den naturliga talgen som finns i huden. För att motverka torr hud och hudbesvär kan det därför vara bra att tillföra exempelvis talg.   

Talg innehåller flera fördelaktiga ämnen för huden som Vitamin A, D, K, E, B12 samt omega-9 fettsyror. Dessa ämnen sägs ha en god återfuktande och läkande effekt på huden. Därför är talg en av de vanligaste naturliga ingredienserna inom raktvål. 

Användningen av talg som en naturlig ingrediens i raktvål är något som går långt tillbaka i tiden.    

Läs gärna mera om fördelarna med talg

Trollhassel

Trollhassel (witch-hazel) kommer den essens som utvinns genom destillering av av barken och bladen från Trollhasselträden. Träden finns bland annat i Nordamerikan, Japan och Kina.

Det har inom naturmedicin använts mycket länge för att motverka och lindra olika hudsjukdomar och besvär. Bland annat sägs trollhassel ha en naturlig antiseptisk eller antibakteriell effekt. Det vill säga den förhindrar spridning av bakterier och virus i exempelvis sår som kan komma upp i huden i samband med våtrakning. Därför kan trollhassel vara ett alternativ till exempelvis alkohol som används för liknande syften. Men trollhassel har inte samma uttorkande effekt på huden som alkohol kan ha.    

Trollhassel är därför en av de uppskattade naturliga ingredienserna i exempelvis aftershave balm på grund av sin naturliga antiseptiska eller antibakteriella effekt. 

Sheasmör

Sheasmör är en vegetabilisk produkt som utvinns ur nötterna från Sheaträdet som återfinns på den afrikanska kontinenten. Beståndsdelarna är ett flertal olika fettsyror. 

Sheasmör används i exempelvis raktvål för sina mycket goda återfuktande egenskaper för att motverka torr hud. Dessutom sägs sheasmör ha hudläkande effekter som att förhindra spridning av bakterier och virus. 

Doften av sheasmör påminner om kakao. Vanligt förekommande i raktvål och rakkräm som en av flera naturliga ingredienser.

Alun

Alun är tycker vi en av de absolut bästa naturliga ingredienserna som finns. Den är mycket lätt att applicera och verkar mer eller mindre på en gång. Alun utvinns genom utvinning och förädling av berg- och jordarter. 

Den främsta effekten har alun som blodstoppande effekt. När alun appliceras sluter det porerna runt såret vilket gör att såret läker mycket fort. Vilket minskar risken för spridning av virus och bakterier i såret. När alun används kan det svida något men det går fort över.

Alun används framförallt efter våtrakningen om skärsår har uppstått. Då kan dessa snabbt och enkelt motverkas genom att alun appliceras, antingen med hjälp av en alunsten eller ett alunstift. Att använda alun är också något mindre uttorkande för huden än att använda exempelvis en aftershave splash som har liknande syfte.  

Kort sagt är alun en produkt med naturliga ingredienser vi tycker att du alltid ska ha hemma. 

Läs gärna vidare

Användandet av naturliga ingredienser i samband med våtrakning och skäggvård är ett bra sätt att minska risken för hudbesvär. Skulle du få något besvär av någon ingrediens ska du alltid sluta använda den produkten. 

Läs gärna mera om att minska risken för undvika rakproblem

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 700kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa