LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

Våtrakning, hudbesvär

Hudbesvär vid rakning? Det går att slippa

Hudbesvär vid rakning kan lätt uppstå, särskilt om huden i ditt ansikte är känsligt. Men hjälp finns att få. Vi har samlat ihop ett flertal olika tips som kan hjälpa dig att minska dina hudbesvär i ansiktet och på halsen vid rakning. 

Fuska inte med underarbetet!

När de flesta tänker rakning tänker de antagligen på att med något rakverktyg, en rakhyvel, rakkniv eller rakapparat raka bort skäggstrån från ansiktet. Men vi vill hävda att rakning är mycket mera än det. Rakning är en del av en ansiktsvårdrutin att göra dagligen eller vid behov. Ansiktsvård säger du, det låter jobbigt och svårt. Inte alls säger vi. 

Använd en ansiktskräm, gärna två gånger om dagen, morgon och kväll istället för handtvål eller duschtvål. Då har du kommit väldigt långt att minska risken för hudbesvär. Till skillnad från tvål torkar inte en ansiktskräm ut ansiktet på samma sätt. Ett uttorkat ansikte kan leda till hudbesvär som sprickor och liknande. På morgonen kan du göra det när du duschar. Det tar bara någon minut extra om ens det. På kvällen kan du göra det innan du går och lägger dig. Att gå och lägga sig med ett rentvättat ansikte är också skönt och kan göra att du sover bättre. Vill du gå ytterligare ett steg längre? Använd en scrub en till två gånger i veckan. Den verkar ordentligt på djupet, rengör porerna och återfuktar huden. 

Har du skägg? Vill du minska risken för hudbesvär? Då ska du använda ett skäggschampo. Ett skäggschampo är speciellt framtaget för skäggstråna och huden under dem. Det återfuktar och stärker skägget. Du kan använda det dagligen eller vid behov när du duschar. Tillsammans med ansiktskrämen är det kanske en eller två minuter extra. Inte alls mycket tid. Resultatet blir ett mer välmånende, snyggare och härligare skägg. 

Sammanfattningsvis, ansiktskräm för ansiktet en eller två gånger dagligen, gärna en scrub en gång i veckan, skäggschampo vid behov upp till varje dag. Svårare är det inte med underarbetet för god ansiktsvård vid rakning. Allt för att minska risken för hudbesvär. 

När du sedan är klar med underarbetet är det dags för nästa steg för att undvika hudbesvär vid våtrakning och skäggvård. Förarbetet för att få en bra start. 

Förstklassig våtrakning och skäggvård hemma

Få en bra start och minska hudbesvären

Oavsett om det handlar om våtrakning eller skäggvård är en bra start en lika viktig del som allt annat för att få ett bra resultat. Ett bra resultat som leder till mindre hudbesvär. Hur du ska göra? 

Första steget är att börja med ett bra underarbete och ha ett rent ansikte och skägg när du börjar. Det gäller förstås oavsett om du ska ägna dig åt våtrakning eller skäggvård. Enklast är att raka dig eller ägna dig åt skäggvård i samband med att du har duschat varmt. Det öppnar upp porerna i ansiktet och gör det lättare att tvätta rent ansiktet ordentligt. 

Du kan också använda dig av en varm handduk, som hos barberaren. Syftet är detsamma, mjuka upp ansiktet och öppna upp porerna.  

När det gäller våtrakning rekommenderar vi att använda en pre-shave av något slag. Pre-shave finns både med och utan doft. En pre-shave har två funktioner. Dels att återfukta ansiktet innan våtrakningen och dels skydda huden mot det vassa rakbladet eller kniven. Vatten sköljer bort viktiga fetter och oljor i huden. Därför kan det vara bra att tillföra dessa igen för att minska risken för hudbesvär. Vilken pre-shave du väljer är upp till dig. 

En bra början på bra skäggvård innebär ett rent och torrt skägg. Det gör det lättare för produkterna du kan applicera att verka. Börja gärna med en borste borsta genom skägget. Det kan du göra oavsett om du bara har stubb till långt helskägg. Har du ett längre skägg kan du gärna använda en kam också. Syftet är att få bort damm, smuts och annat som ändå fastnat i skägget och kan skada det. 

Unna dig en lyxig våtrakning som hos barberaren hemma

Sammanfattningsvis, se till att ha ett rent och torrt skägg. Vid våtrakning är det bra att använda en pre-shave av något slag för att återfukta och skydda huden. Genom att kamma och eller borsta skägget kan du få bort smuts och damm. 

Nybörjare våtrakning med säkerhetshyvel och rakborste, aggressiv säkerhetshyvel

Välj rätt verktyg för arbetet

En säkerhetshyvel med stängd kam tillsammans med ett dubbelrakblad som passar dig och dina behov är skulle vi säga det verktyg som kommer passa de flesta när det gäller våtrakning. Bästa verktyget för skäggvård? Skäggolja och en skäggborste. Med dessa verktyg är du rätt rustad för att minska risken för hudbesvär.  

Varför då välja en säkerhetshyvel med stängd kam? Till skillnad från en rakhyvel med flerblad skär säkerhetshyveln av skäggstrået en gång. Något som minskar risken för inåtväxande skäggstrån och hudbesvär. Använder du dessutom en stängd kam minskas risken för hudbesvär också. Den stängda kammen hjälper till att lyfta upp skäggstråna. Något som gör det lättare för rakbladet att raka av dem utan att komma för nära huden.  

Läs gärna mera om varför du ska välja en säkerhetshyvel

En rakborste är en lika naturlig del som en säkerhetshyvel eller rakkniv när det gäller klassisk våtrakning. Dessutom kan rakborsten hjälpa till att minska risken för hudbesvär. Rakborstens borst lyfter upp skäggstråna vilket för det lättare för hyvelns rakblad eller rakknivens egg att komma åt dem. Dessutom rensar borsten upp i porer och annat där smuts och dammpartiklar lätt samlas. 

Läs gärna mera om varför du ska använda en rakborste

Att välja rätt dubbelrakblad kan vara väldigt svårt. Men om du behöver raka dig mer än tre gånger för att raka dig rent använder du antagligen ett blad som är för mjukt. Något som kan leda till hudbesvär och irritation vid rakningen. Använder du ett rakblad som ger dig skärsår nästan bara genom att se på det använder du ett för vasst rakblad. Tänk också på att byta rakblad med jämna mellanrum. Ungefär en gång i veckan är en god tumregel. Använder du ett rakblad för länge kan eggen bli slö vilket gör att rakningen försämras. Något som kan leda till ytterligare besvär och irritation.

Läs gärna mer i vår rakbladsguide

Ytterligare en viktig del när det gäller våtrakning är att aldrig raka sig utan raktvål, rakkräm eller rakgel. Syftet med tvål, kräm eller gel är att skapa ett skyddande lager som ökar friktionen mellan huden och rakbladet eller rakkniven. Dessutom har den en viss återfuktande effekt både under och efter våtrakningen. Vilken produkt du ska välja är upp till dig.

Rakkräm eller raktvål, vad ska du välja?     

Skäggolja är för många den mest grundläggande och egentligen enda produkt du behöver för att minska hudbesvär vid skäggvård. Skäggoljan återfuktar både skägget och huden. Det gör också skägget starkare, ger det mera lyster och liv. Med en skäggborste är det enkelt att finfördela oljan i skägget. 

Som ett komplement till skäggoljan kan du också använda ett skäggbalsam. Det rekommenderas särskilt om du har ett något längre kraftigare skägg. Du kan också använda en skäggkam vilket ytterligare hjälper till att reda ut skägget och finfördela produkterna. 

Varför du ska använda skäggolja?

Välj ett bra rakverktyg som passar dig och dina behov. Gärna en säkerhetshyvel med stängd kam och en rakborste. Använd ett lagom vasst rakblad. Komplettera skäggoljan med ett skäggbalsam vid behov.

Efter själva våtrakningen är det dags för det viktiga efterarbetet. Kanske det viktigaste steget för att minska risken för hudbesvär.

Aftershave Skäggvård, hudbesvär, behandling

Avsluta på rätt sätt

Även efter själva våtrakningen är det viktigt att på olika sätt undvika hudbesvär. Dessutom är efter själva våtrakningen ett av de viktigaste och kanske enklaste sätten att göra det på också. Därför är det viktigt att avsluta på rätt sätt för att undvika hudbesvären som kan uppstå vid våtrakning. 

Ett vanligt besvär som kan uppstå efter våtrakning är små skärsår i huden. Detta är lätt hänt och kan motverkas och ordnas snabbt och enkelt. Det vanligaste och enklaste sättet är att använda ett alunstift eller alunsten. Alun är ett naturligt material som drar ihop porerna. Det innebär att såret stängs på ett ögonblick. Vilket förstås minskar risken för att virus och bakterier kan ta sig in i huden och orsaka problem. 

Läs gärna mer om alunstift

Ytterligare ett klassiskt sätt att motverka spridning av bakterier och virus i små skärsår är att använda en aftershave splash, eller rakvatten efter rakning. Aftershave splash innehåller i många fall alkohol vilket effektivt dödar bakterier och virus på grund av att den har en antiseptisk eller antibakteriell effekt. Därför hindrar de spridningen av dessa. Nackdelen är däremot att alkohol också kan ha en uttorkande effekt på huden och riskera att skada den. 

Trollhassel är ett naturligt alternativ till alkohol som också har en god antiseptisk eller antibakteriell effekt. Men den är inte lika uttorkande för huden som alkohol kan vara och rekommenderas därför om man exempelvis har känslig hud. 

En aftershave balm har en god återfuktande effekt även om den antiseptiska eller antibakteriella effekten inte är lika god som en aftershave splash. Fördelen är att en balm är betydligt mer skonsam mot huden och har en bättre återfuktande effekt. Rekommenderas oavsett vilken typ av rakverktyg du använder. Aftershave balm finns både med och utan doft. I många fall kan du också köpa en aftershave balm i matchande doft tillsammans med en raktvål eller rakkräm till rabatterat pris hos oss. 

Läs gärna mera om aftershave

Läs gärna vidare

I vår rakguide går vi djupare in på hur du får en härlig våtrakning varje gång, något som kan hjälpa till att minska besvären vid klassisk våtrakning. 

Läs vår rakguide

Vi har också en längre guide till hudbesvär 

Läs vår guide till att slippa hudbesvär i samband med våtrakning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa