LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRAKTFRITT  700 KR   |  LAGERSHOP & RÅDGIVNING

Säkerhetshyvelguiden aggressiv säkerhetshyvel, rakhyvel

Välj rätt aggressiv säkerhetshyvel

Ett begrepp som det ofta talas om när det gäller säkerhetshyvlar är hur aggressiva de är. Ett annat sätt att definiera det är hur nära huden som bladet kommer. I detta blogginlägg ska vi försöka reda ut vad som menas med aggressivitet eller hårdhet när det gäller säkerhetshyvlar. 

Kort sammanfattningsvis kan säkerhetshyvlar delas in i fem olika steg på en skala av aggressivitet eller hårdhet. Skalan går från Mycket Mild till Mild, Medium, Aggressiv och Mycket aggressiv. 

Det är också viktigt att påpeka att den här skalan till den största delen ska ses som ungefärliga riktlinjer och inte någon absolut sanning. Men det är en vägledning för att hjälpa till dig ett bra val av säkerhetshyvel för dig och dina behov. 

Nybörjare våtrakning med säkerhetshyvel och rakborste, aggressiv säkerhetshyvel

Vad bestämmer en säkerhetshyvels aggressivitet?

Det är fyra saker som i de allra flesta fall avgör hur aggressiv en säkerhetshyvel är.

En av dem är hur högt eller långt avståndet är mellan rakbladet och den skyddande kanten eller piggarna på en säkerhetshyvel. Kort sagt hur mycket utrymme finns det mellan rakbladet och den skyddande kammen. Funktionen som kammen har är att skydda huden mot direktkontakt med rakbladet. Den ska också hjälpa till att höja upp skäggstråna för att de ska komma närmare rakbladet. 

Ytterligare en faktor som bestämmer hur aggressiv en säkerhetshyvel är beror på hur stor del av rakbladet som är exponerat. Ett dubbelrakblad sitter mellan den undre och den övre delen av ett rakhuvud. Den övre delen skyddar och täcker en stor del av rakbladet, men inte hela. Hur stor del av rakbladet som är exponerat kan göra en säkerhetshyvel mer eller mindre aggressiv. En säkerhetshyvel med mer exponerat blad är mer aggressiv. Den har också större möjlighet att skära av tjockare och grövre skäggstrån enklare.     

Vinkeln som säkerhetshyveln hålls i tillsammans med vinkeln på rakbladet är också en faktor som avgör hur aggressiv en säkerhetshyvel är. 

En säkerhetshyvel med stängd kam som bara har en vinkel på rakbladet är oftast något mindre aggressiv än en som har en öppen kam. 

Ytterligar en del att ta med är hur vasst eller mjukt rakblad man använder. Vassare rakblad har större möjlighet att enklare skära av kraftigare skäggstrån. Samtidigt är risken större för att skära sig. 

Olika dubbelrakblad har olika vass eller mjuk skärpa vilket kan påverka hur aggressiv rakningen blir oavsett rakhyvel. Dessutom är det enklare och billigare att byta först till ett vassare eller mjukare dubbelrakblad innan man byter säkerhetshyvel om den inte känns rätt. 

Säkerhetshyvelguiden rakhuvuden

Mycket mild säkerhetshyvel

En mycket mild säkerhetshyvel är den minst aggressiva av alla säkerhetshyvlar. Avståndet mellan rakbladet och kammen är mycket kort och en mycket liten del av rakbladet är exponerat. En sådan här säkerhetshyvel är mycket förlåtande och nästintill omöjlig att skära sig med. Det är några av de stora fördelarna med den här typen av säkerhetshyvel. 

Samtidigt eftersom avståbdet mellan rakbladet och kammen är kort, tillsammans med att mycket lite av rakbladet är exponerat innebär det att grövre och tjockare skäggstrån kan bli svåra att raka av på ett enkelt sätt utan att orsaka besvär, exempelvis genom att behöva raka flera gånger än nödvändigt. Bäst passar den här typen för att raka bort mjuka tunna skäggstrån som fjun och liknande. 

Av de säkerhetshyvlar vi säljer är det nästan enbart de med ett rakhuvud som kan ställas in i ett flertal olika steg som räknas in i den här kategorin av säkerhetshyvlar. 

En mild mild säkerhetshyvel tillsammans med ett mjukt rakblad blir väldigt förlåtande och skonsamt mot huden. Kan användas exempelvis för att raka bort fjun och liknande hårstrån. 

Exempelvis ett flertal säkerhetshyvlar från Rockwell och Merkur har har ett läge som kan betecknas som mycket milt.  

Mild säkerhetshyvel

En mild säkerhetshyvel är den lägre av de två stegen som räknas som en bra säkerhetshyvel att börja med. En mild säkerhetshyvel är ganska förlåtande samtidigt som den kan skära av tunnare mjukare skäggstrån i ett glesare skägg utan större problem. Även här är avståndet mellan kammen och rakbladet kort och en liten del av rakbladet är exponerat. Därför är den mycket bra att raka sig med särskilt om man har extra känslig hud. 

Något som kan orsaka besvär med den här typen av säkerhetshyvel är att man upplever att man måste raka samma ställe onödigt många gånger, något som kan leda till hudbesvär om huden utsätts för allt för mycket påfrestningar under våtrakningen. 

Det ska återigen sägas att skillnaden mellan en mycket mild, en mild och en medium säkerhetshyvel också är en fråga om personligt tycke och smak. En säkerhetshyvel som upplevs som mild av vissa kan upplevas som mycket mild av andra. I det fallet kan den vara allt för förlåtande. 

En bra start för många kan vara att välja en mild säkerhetshyvel tillsammans med ett vasst dubbelrakblad, skärpa 3 av 5. Då får man en säkerhetshyvel och ett dubbelrakblad som är både förlåtande men samtidigt kan klara av att raka utan allt för stor påfrestning på huden. Särskilt om man har lite känsligare hud. En mild säkerhetshyvel kan också användas för att raka bort fjun och andra hårstrån på kroppen.          

Rockwell, flera av Merkur och de flesta av Mühles modeller med stängd kam kan klassifieras som milda säkerhetshyvlar. 

Medium säkerhetshyvel

En säkerhetshyvel som ligger på medium aggressivitet är den nivån vi brukar rekommendera de allra flesta att börja när de ska köpa sin första säkerhetshyvel. Detta är också den nivån som många, nästan de flesta stannar på. 

En säkerhetshyvel med medium aggressivitet är både förlåtande samtidigt som den kan raka av även något kraftigare skäggstrån utan större problem. De allra flesta skäggen kan rakas med den här typen av säkerhetshyvel. Även om man ibland kanske måste raka sig två gånger för att bli helt renrakad. 

Medium är alltså kort och gott exakt vad det låter som. Någonstans i mitten. Tillsammans med ett vasst rakblad, skala 3 av 5 är detta en utmärkt början för den som vill prova på klassisk våtrakning med säkerhetshyvel.  

Många av Merkurs mest populära modeller, exempelvis deras Merkur 34C, Rockwell populära hyvel 2C (som också kan bli något mildare) och exempelvis D.R Harris är typiska säkerhetshyvlar på den här nivån. Även Rockwell kan ställas in för att passa den här nivån. 

Aggressiv säkerhetshyvel

En något mer aggressiv säkerhetshyvel passar dig som inte får den rakning du önskar med mildare säkerhetshyvlar. Kanske är ditt skägg ganska kraftigt. Det kan innebära att mildare säkerhetshyvlar behöver raka samma ställe och skäggstrån onödigt många gånger. Kanske vill du bara ha känslan av en något närmare rakning än den som en mildare säkerhetshyvel kan ge. 

En säkerhetshyvel som har en öppen kam istället för en stängd kam är oftast något mera aggressiv. Samtidigt finns det säkerhetshyvlar som har både stängd kam och är något mera aggressiva. Det är framförallt säkerhetshyvlar där rakbladets vinkel kan ställas in. När rakbladet ställs in kan exempelvis avståndet mellan kammen och bladet öka vilket gör att säkerhetshyveln kommer bli mycket mera aggressiv. 

Nackdelen med en mer aggressiv säkerhetshyvel är att det kan bli lättare att skära sig av misstag. Särskilt om man använder väldigt vassa rakblad. För att minska risken för skärsår kan man antingen välja ett något mindre vassare blad tillsammans med en aggressiv säkerhetshyvel. Eller helt enkelt göra tvärt om, använda en mildare hyvel med ett skarpare blad. 

Rockwell och Merkur har flera modeller där vinkeln på bladet kan ställas in för en mer aggressiv rakning. Även Fatip med öppen kam kan räknas in i den kategorin.  

Mycket aggressiv säkerhetshyvel

Detta är den mest aggressiva av de olika säkerhetshyvlarna. Dessa har nästan alltid en öppen kam. Något som passar kraftiga skägg med grova skäggstrån. På den här nivån är det nästintill lika nära rakning som man kan få med en shavette eller rakkniv. Fast med betydligt mindre underhåll och risken för skador är något mindre. 

En mycket aggressiv säkerhetshyvel är inget vi rekommenderar för en ny eller ovan inom våtrakning. Detta helt enkelt för att risken att skära sig är för stor. Något som kan leda till att våtrakningen inte känns inbjudande och rolig att göra. Då är det bättre att börja med en något mindre aggressiv säkerhetshyvel och tillsammans med vassa eller mycket vassa blad prova sig fram. Det är dessutom billigare och enklare. 

Vet du med dig att du har ett extra kraftigt skägg och vill börja med våtrakning rekommenderar vi en något mindre aggressiv rakhyvel tillsammans med ett mycket vasst eller väldigt vasst rakblad. Samt att förstås vara försiktig i början. 

Liksom med de andra nivåerna är det viktigt att påpeka att vad som kan upplevas som en mycket aggressiv säkerhetshyvel för vissa kan enbart upplevas som en mindre aggressiv för andra.  

Läs gärna vidare

I vår guide till säkerhetshyvlar går vi genom på djupet det du behöver veta för att kunna välja rätt säkerhetshyvel för dig och dina behov. 

Läs vår guide till säkerhetshyvel

Vi hjälper dig att välja rätt säkerhetshyvel första gången

Läs vårt inlägg om att köpa din första säkerhetshyvel

Nyfiken på historien bakom säkerhetshyveln? 

Läs vårt inlägg om säkerhetshyvelns historia

Behöver du ett bra skäl att välja en säkerhetshyvel? Vi har flera

Läs om varför du ska välja en säkerhetshyvel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 700kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa