...
Varukorg

LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  KUNDTJÄNST

UNDVIK RAKPROBLEMEN

Män upplever idag sin rakning som något besvärligt och jobbigt. Vi kan hjälpa dig att istället få en skön och behaglig rakning! Här ger vi lite tips på hur du kan undvika de vanligaste rakproblemen. Det går även bra att ställa frågor direkt till oss genom vårt kontaktformulär.

Undvik rakproblem

Byt till en säkerhetshyvel

Om du vill undvika rakproblem finns det en enkel sak att göra, byta till en säkerhetshyvel. Särskilt om du idag rakar dig med en flerblads/systemhyvel eller engångshyvel i plast. Varför ska du då göra det? Kan det verkligen hjälpa att undvika rakproblem?

En rakhyvel med flerbladsystem rakar av skäggstrået flera gånger. Dessutom finns det risk för att skäggstrået slits upp ur hårsäcken under rakningen. När sedan huden lugnar ner sig efter rakningen kan en del av skäggstrået vara rakat även under huden. Sedan täcks hårsäcken över med nya hudceller. När sedan skäggstrået vill växa igen kan problem uppstå. 

Med en säkerhetshyvel som enbart skär av skäggstrået en gång och har mindre risk att slita upp skäggstrået är detta en mindre risk när du vill undvika rakproblem. 

Detta gäller förstås också om du rakar dig med rakkniv eller shavette. 

För dig som vill läsa mera om säkerhetshyvlar 

Guide till säkerhetshyvel | safety razor 

Det kan vara svårt att välja rätt säkerhetshyvel för att undvika rakproblem. Därför hjälper vi dig gärna. 

Välj rätt säkerhetshyvel

Vill du ha fler skäl att undvika rakproblem genom att välja en säkerhetshyvel? 

4 skäl till varför du ska välja en säkerhetshyvel

För dig som vill läsa mer om rakknivar 

Guide till rakknivar

Liksom med säkerhetshyvel, eller kanske ännu mera komplicerat kan det vara att hitta rätt rakkniv för att undvika rakproblem. Därför har hjälper vi dig gärna där med. 

Hitta rätt rakkniv i fem steg

Tänk på att alltid vara noggrann med skötsel och rengöring av dina rakverktyg

Skötsel och rengöring av rakverktyg

Undvik rakproblem med skärsår

Skärsår kan uppstå vid speciella “problemområden”, t.ex. vid födelsemärken, såväl som på slät hud. Ofta beror de på för högt tryck med hyveln på huden. Undvik skärsår genom att låta hyvelns vikt göra jobbet. Du ska inte trycka den mot huden! Var noga med att alltid inte ha mera tryck än nödvändigt på din säkerhetshyvel, shavette eller rakkniv, låt istället ditt rakverktyg göra jobbet åt dig och undvik rakproblem. Der är också viktigt att hålla säkerhetshyveln, shavetten eller rakkniven i rätt vinkel mot huden. 

Vill du veta mer generellt om våtrakning för att undvika rakproblem? 

Läs gärna vår generella rakguide till våtrakning

Ytterligare en orsak till skärsår är att du använder ett rakblad som är för vasst eller för mjukt för din hud, det vill säga har för hög eller för låg skärpa. Olika rakblad har olika skärpa och passar för olika skäggtyper. Rakblad med högre och skarpare skärpa passar bättre för grövre tjockare skäggstrån medan blad med mjukare skärpa passar för glesare tunnare skäggstrån. Byt också blad ofta. Rakblad slits när du rakar dig och du ska alltid raka dig med ett tillräckligt vasst blad för att undvika rakproblem med exempelvis skärsår.

Vill du undvika rakproblem om och när du går över från att raka dig med säkerhetshyvel till shavette kan du pröva till en början att använda ett något mera mjukare och förlåtande blad än du tidigare använt. Tekniken att raka sig med shavette och säkerhetshyvel skiljer sig åt. Vinkeln och tryck är olika. Därför kan ett allt för skarpt blad orsaka onödiga skärsår. 

Tänk också på att alltid raka dig med ett rent rakblad. Var noga med att skölja av rakbladet och byt ut det även om det inte är slött. Särskilt viktigt är det att göra det i samband med sjukdom, både om du själv är sjuk eller någon i hemmet är sjuk. Detta för att undvika korskontaminering.  

Vill du veta mera om rakblad för att undvika rakproblem? 

Läs gärna vår guide till rakblad

Om olyckan ändå skulle vara framme så finns det snabb hjälp att få, t.ex. med ett alunstift eller en antiseptisk gel!

Alunstift är ett utmärkt hjälpmedel för att undvika skärsår. Alun är en naturlig produkt vars syfte är att täppa till porerna som öppnas upp vid små skärsår och liknande skador. På ett effektivt sätt kan därför såret sedan läkas.  

Vårt sortiment av alunstift och alunsten

Populära produkter för att undvika rakproblem med skärsår

Ytterligare saker du kan göra för att undvika rakproblem med skärsår före rakningen

En annan sak du kan göra för att undvika rakproblem med skärsår är att använda en pre-shave produkt. Pre-shave finns som olja, kallas då pre-shave oil eller rakolja. Vilken pre-shave du väljer är upp till dig. Den finns också som lotion eller kräm samt som fast tvål. Vilken du väljer är upp till dig. En del är parfymfria medan andra innehåller en parfym. Ett flertal kan också matchas tillsammans med en raktvål, rakkräm och eller en after shave. 

Varför ska du då använda en pre-shave? En pre-shave återfuktar huden innan rakningen, hjälper till att göra den mjuk och smidig igen genom att ge huden viktiga fetter och oljor som sköljts bort när du tvättar ansiktet. Dessutom hjälper pre-shave produkten till att öka friktionen mellan rakbladet eller rakkniven och huden under rakningen. 

En pre-shave appliceras innan rakkrämen eller raktvålen och ska inte sköljas av. Behöver du applicera ytterligare rakkräm eller raktvål behöver du inte applicera mera pre-shave.

Läs gärna mera om pre-shaves

I vårt sortiment av pre-shave produkter hittar du ett flertal olika typer både med och utan parfym. Ett enkelt och trevligt sätt att undvika rakproblem.

Hela vårt sortiment av pre-shave produkter

Irriterad hud under och efter rakning

För den som vill undvika rakproblem som irriterad hud efter rakning finns flera sätt att linda eller förhindra detta. 

Många personer upplever att huden kan kännas irriterad eller öm efter rakning. Det kan även yttra sig som små “brännmärken”, utslag eller röda prickar. Var noga med att använda en bra rakkräm eller raktvål som innehåller glycerin. Det räcker med ett tunt lager lödder för att skapa en bra glidyta. Raka aldrig direkt på huden! Vill du ha en riktigt nära rakning tar du nytt lödder i ansiktet och rakar med hyveln igen. 

Men använd inte raklödder som kommer från en sprayburk. Detta innehåller ämnen som kan vara skadliga för din hud. Använd istället en raktvål på burk eller rakkräm på burk eller tub. 

Talg är animaliskt fett och en produkt som länge använts för att undvika rakproblem. Detta eftersom talg har goda egenskaper att återfukta och skydda huden vid exempelvis rakning. 

Läs gärna mera om varför talg är bra att ha i raktvål

Talg är en animalisk produkt. Det finns också gott om naturliga vegetabiliska alternativ till talg som har visat sig vara lika effektiva om inte mer än talgbaserade produkter. Ett utmärkt sätt att undvika rakproblem. 

Trollhassel är en vegetabilisk ingrediens i många produkter som också används för att undvika rakproblem. Har framförallt en naturlig antiseptisk effekt men är inte uttorkande på huden som alkohol kan vara. 

Om du vill undvika rakproblem och använda produkter med enbart vegetabiliska och eller veganska ingredienser finns ett flertal alternativ att välja på. 

Phoenix Artisan Accoutrements har tagit fram en egen bas för raktvål som är otroligt uppskattad av både entusiaster och nybörjare inom klassisk våtrakning. Dessutom en doft som är helt otrolig och bara måste upplevas. 

Hela vårt sortiment av produkter från Phonenix Artisan Accoutrements

Fitjar Island är ett annat exempel på ett företag som nästan enbart arbetar med veganska och vegetabiliska ingredienser i sina produkter. Även dessa är mycket populära. 

Hela vårt sortiment av produkter från Fitjar 

 

Raktvål och rakkräm med talg och eller andra animaliska produkter

Raktvål och rakkräm utan animaliska produkter

Undvik torr hud

All rakning med hyvel sliter på huden. Faktum är att varje gång du rakar dig tar hyveln med sig ett tunt lager av huden. Skölj ansiktet i kallt vatten efter rakningen så lugnar du huden efter lödder och hyvel. Badda försiktigt med en ren och torr handduk (gnugga inte – då tar du bort hudens egna återfuktande oljor). Efter rakningen är det skönt med en bra after shave. Vilken sort beror lite på hudtyp och årstid. 

I nästan alla fall passar en after shave balm bäst. Särskilt om du har en känslig hud eller behöver en after shave som har en hög återfuktande effekt. Vill du ha en after shave med en något mera antiseptisk effekt kan du använda en after shave lotion. Ytterligare ett bra sätt att undvika rakproblem vid våtrakning. De flesta after shave balms är tillverkade av helt veganska ingredienser. 

Har du normal hud kan du också använda dig av en after shave splash. Tänk bara på att den kan innehålla en stor mängd alkohol som kan torka ut huden, särskilt om det är väldigt varmt eller väldigt kallt. 

Tips på produkter för att undvika rakproblem med torr hud

Det viktigaste att tänka på för att undvika rakproblem

Om du inte redan rakar dig med säkerhetshyvel och dubbelrakblad är det något vi rekommenderar dig att göra redan idag. Dessutom är klassisk våtrakning med säkerhetshyvel både billigare och bättre för klimatet än rakning med exempelvis flerbladsystem. 

En bra säkerhetshyvel att börja med har en stängd kam som skyddar mellan rakbladet och huden. Den stängda kammen hjälper också till att lyfta upp skäggstråna inför rakningen.

Alla våra säkerhetshyvlar

Använd ett för dig lagom vasst med god skärpa dubbelrakblad. Om du är osäker på vilken skärpa som passar dig kan det vara bra att prova sig fram. För att underlätta har vi därför tagit fram ett prova på paket med fem olika typer av dubbelrakblad. Dessa har fem olika grader av skärpa för att du enkelt ska kunna jämföra.

Rakbladspaket dubbelrakblad 

Använd gärna en pre-shave innan rakningen, det kan vara en pre-shave oil, lotion eller tvål exempelvis. Den har som syfte att återfukta huden mer och skapa ytterligare ett skyddande lager mellan huden och rakbladet. Behöver bara appliceras en gång och ska inte sköljas av. 

Använd en bra raktvål eller rakkräm utan för mycket kemiska tillsatser och ingredienser som kan skada din hud och dessutom vara dålig för klimatet. Raka dig aldrig utan raktvål eller rakkräm. Behöver du raka mer än en gång. Applicera ny raktvål eller rakkräm. Syftet med raktvålen eller rakkrämen är att skydda din hud först och främst. Dessutom hjälpa till att mjuka upp och resa skäggstråna. 

Avsluta alltid med en bra after shave för att återfukta huden och kan även ha en viss antiseptisk effekt. 

Ha alltid alunsten eller alunstift hemma. 

Var noggrann med att rengöra dina rakverktyg ordentligt efter varje användning och rengör dem inte med exempelvis en tandborste eller handduk som du har använt till annat. Det kan orsaka korskontaminering.  

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa