...
Varukorg

LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  KUNDTJÄNST

SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL

Här finns allt du behöver veta om skötsel och underhåll av dina rakverktyg som säkerhetshyvel, rakborstar, rakkniv och strigel.

SKötsel och underhåll

Med rätt skötsel och underhåll kommer dina rakprodukter att ge dig många års härlig rakning!

Skötsel och underhåll - Säkerhetshyvel

Skölj säkerhetshyveln i rent vatten ljummet vatten efter rakningen.

Detta är viktigt både för din egen hälsa och för att din säkerhetshyvel ska hålla längre. 

När din säkerhetshyvel kommer i kontakt med huden under våtrakningen kan bakterier och virus som sitter i hudens yttersta lager fastna på den. När du sedan rakar dig är risken att dessa kommer in i små sår som lätt bildas. Det kan i sin tur leda till hudproblem men också allvarligare problem. Därfär är noggrann skötsel och underhåll av din säkerhetshyvel viktig. 

Tvålrester och annat som fastnar på säkerhetshyveln riskerar att över tid tära på materialet. Även om metall är hållbart ska din säkerhetshyvel förhoppningsvis hålla i väldigt många år och därför väldigt många rakningar. Ytterligare ett skäl till varför noggrann skötsel och underhåll av din säkerhetshyvel är viktigt. 

Om du har tvål- och kalkrester på hyveln kan du rengöra den med en tandborste. Använd en helt ren separat tandborste och inte din vanliga tandborste som du använder för att borsta tänder med. Gör du det riskerar du att korskontaminera mellan tänderna, tandköttet och huden där små skärsår kan uppstå. Samma sak förstås gäller att du kan få bakterier från huden in i munnen. Byt rengöringstandborste med jämna mellanrum. 

För delar av hyveln som inte är av metall räcker det oftast med att bara skölja av den även om det kan behöva borstas också. När det gäller andra material än syntetiska, exempelvis trä, horn och annat var försiktig och använd helst bara en fuktad trasa och torka försiktigt för att inte riskera att skada handtaget.

Se alltid till att säkerhetshyveln är ordentligt torr efter att du har använt den. Häng den gärna i ett ställ som gör det lättare att hålla den fräsch. Då ligger den inte heller emot ytor som kan riskera att sprida bakterier och virus till den. Om du tappar den på golvet exempelvis bör du alltid skölja av den. 

När det gäller skötsel och underhåll av din säkerhetshyvel och hur ofta du bör rengöra din säkerhetshyvel är mycket upp till dig. 

Skötsel och underhåll är mycket viktigt om du själv är sjuk eller någon i ditt hem är sjuk är det mycket viktigt att hålla säkerhetshyveln rengjord. Förvara den gärna i en sluten behållare för att minska risken för att sprida bakterier och virus. Om du är sjuk eller någon i ditt hem är sjuk är det viktigt att du byter dubbelrakblad ofta. Det gör att risken att bakterier och virus sprids i mindre utsträckning. 

En rengjord och fräsch säkerhetshyvel kommer också hålla längre än en som aldrig eller mycket sällan rengörs. Rengör du den en gång i veckan eller en gång i månaden om du inte använder den dagligen är det antagligen ett bra riktvärde. Men det är upp till dig hur mycket och hur ofta du vill rengöra den. Tänk på att också skölja av den noggrant efter varje rakning. 

Byt dubbelrakblad på din säkerhetshyvel direkt när den känns slö. Slöa blad kan orsaka onödiga skador och andra hudbesvär. Hur ofta du ska byta blad är upp till dig och dina behov.

Använda dubbelrakblad kan du med fördel samla i en liten metallburk och sedan återvinna hela metallburken när den är fylld i metallåtervinningen. 

Mera nyfiken på en säkerhetshyvel? 

Se vår fina guide till säkerhetshyvel 

Guide till säkerhetshyvel 

rakborsteguiden

Skötsel och underhåll - Rakborstar

Skölj rakborsten noga i rent vatten efter varje användning för att undvika intorkade tvålrester. Skölj den gärna lätt nedåt riktad för att inte få in onödigt mycket vatten i knuten på borsten vilket kan skada den. Skaka och krama försiktigt ur vattnet ur borsten med ett lätt tryck och torka den sedan mot en ren handduk. Precis som med rengöring av säkerhetshyvel är det viktigt att använda en separat ren handduk för att undvika korskontaminering. Det bästa är däremot att bara låta rakborsten hänga. 

Precis som med säkerhetshyveln finns det risk för att sprida bakterier och virus med rakborsten. Detta är när stråna från rakborsten träffar huden och porerna. Då kan virus och bakterier fastnat i dessa och har man otur kan dessa hamna i öppna sår och orsaka bland annat hudirritation. Därför är det mycket viktigt med skötsel och underhåll av rakborsten. 

Vi rekommenderar att du förvarar din rakborste hängandes upp-och-ner i ett ställ. Då rinner inget vatten ner i hårknuten och borsten får en längre livslängd. Kanske det viktigaste du kan göra när det gäller skötsel och underhåll av din rakborste. Genom att den hänger upp och ner ser den också trevligare ut i ditt badrum och du vet alltid vart du har den när du ska raka dig. Vattnet har också en god möjlighet att rinna ut från borsten och risken är mindre att borsten slits och förstörs på sikt.

Varför ska då rakborsten hänga upp och ner? Varför är det viktigt för skötsel och underhåll? Om rakborsten står rakt uppåt istället är risken står att fukt och väta kommer ner i den känsliga borstknuten som håller ihop borsthuvudet.  För mycket fukt och väta i knuten riskerar att förstöra den och då förstöra rakborsten. I vissa fall går det att byta ut borsthuvudet men inte i alla. Därför bör du helst låta din rakborste hänga upp och ner.  

Mer nyfiken på rakborstar? 

Vi har en fin guide även till rakborstar

Guide till rakborstar

Våtrakning rakkniv

Skötsel och underhåll - Rakkniv och strigel

För att rakkniven ska behålla sin vassa egg är det mycket viktigt att den får rätt underhåll, annars måste den slipas om. Skötsel och underhåll av en rakkniv är därför mycket viktigt. En rakkniv kan vara en kostsam investering först men eftersom den ska hålla i många år, kanske en livstid om inte ännu mera är det viktigt att den sköts och underhålls ordentligt. Kanske kan rakkniven bli ett arvegods i generationer.

Den viktigaste delen i skötsel och underhåll, dessutom den del som du enklast kan göra själv är strigling. 

Strigling av en rakkniv har två syften. Först för att räta ut de mikroskopiska vågor som bildas i eggen i samband med rakning. Dessa är mycket små men om inte rakkniven striglas kan dessa leda till att bladet blir sämre och till slut riskerar att skadas och eller spricka. Dessutom vid strigling tas dammpartiklar och annat bort från bladet som riskerar att hamna i små skärsår.  Strigling av rakkniv görs med en strigel och ska alltid göras innan rakningen, aldrig efter rakningen. 

Strigla kniven innan varje användning genom att dra den med ett lätt tryck, med knivsryggen först, över den sträckta strigeln. 

Använd först den tygklädda sidan för att få bort dammpartiklar och annat som fastnat på bladet.  

Använd sedan lädersidan för att räta ut de mikroskopiska vågor som blir vid rakning.

Strigla inte en blöt rakkniv eller efter att du ha rakat dig vilket kan skada både strigel och rakkniv. 

Återigen, strigling av rakkniven är den viktigaste skötseln och underhållet du kan göra av en rakkniv. 

När du vänder kniven är det mycket viktigt att du rullar den över knivens rygg och inte över eggen, annars förstör du den ömtåliga eggen! Strigeln behöver då och då smörjas in med gul (lädersidan) och vit (kanvassidan) pasta för att behålla sin smidighet.

Läs gärna mera i vår strigelguide 

Strigelguide 

I vår guide till rakknivar har vi mera information om rakknivar och hur du sköter om dem. 

Rakknivsguiden

Det är mycket viktigt att rakkniven förvaras på en ren och torr plats för att bakterier och annat inte ska komma åt att fastna på bladet och riskera att komma in i huden och blodet. 

 

Vi rekommenderar att du lämnar in din rakkniv för slipning till en kunnig yrkesman annars finns det risk att knivens blad skadas och den blir obrukbar. 

Skölj kniven efter användning och torka sidan av bladet lätt med en ren handduk. Bäst är egentligen att låta bli att skölja den under vatten och bara torka av eventuella tvålrester och annat som fastnat. Du bör inte använda starka rengöringsmedel eller andra kemikalier som kan påverka och tära på den känsliga metallen i rakkniven. Vid behov kan eventuellt några droppar alkoholbaserad lösning speciellt för metall användas. 

Särskilt vid sjukdom, antingen om du själv är sjuk eller någon i familjen är sjuk är det viktigt med rengöring av rakkniven. Om du är sjuk och använder en shavette, en rakkniv med utbytbart rakblad bör du byta rakblad helst efter varje rakning för att minska risken att bakterier och virus sprids. 

Det är precis som med säkerhetshyveln och rakborsten mycket viktigt att du använder en speciell handduk och inte en redan använd smutsig handduk.  

Skötsel och underhåll - Rakskålar och andra tillbehör

Vi rekommenderar att du endast handdiskar våra produkter med milt diskmedel, oftast räcker bara varmt vatten ur kranen. Gör detta gärna i samband med rakningen. 

Rakskålar av plast, metall, glas, porslin och annat kan oftast fyllas på med någon form av refilltvål när raktvålen i dem har tagit slut. Ett utmärkt sätt att spara både på klimatet och ekonomin. 

Refilltvålar 

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa