SAFETY RAZOR | SÄKERHETSHYVELGUIDE
Välkommen till vår guide till säkerhetshyvlar
Säkerhetshyvel (safety razor) är en rakhyvel med en skyddande kam som använder dubbelrakblad. Våtrakning med säkerhetshyvel är ett ekonomiskt, klimatsmart och hudvänligt sätt att raka sig i jämförelse med andra metoder. I den här guiden berättar vi allt du behöver veta om det grundläggande rakverktyget för detta, säkerhetshyveln.
Varför jag ska välja en säkerhetshyvel?
Kortfattat finns det tre bra skäl.
- Ekonomiskt (över tid sparar du pengar i jämförelse med andra sätt att raka sig på)
- Klimatsmart (På både kort och lång sikt orsakar våtrakning med säkerhetshyvel mindre utsläpp och avfall i jämförelse med andra sätt att raka sig på)
- Hudvänligt (I jämförelse med andra sätt att raka sig på)
Vilken säkerhetshyvel ska jag då välja?
Låt oss utifrån några antaganden rekommendera en säkerhetshyvel som passar dig.
Jag är en nybörjare som vill köpa min första säkerhetshyvel
För en nybörjare rekommenderar vi en säkerhetshyvel med stängd kam och ett handtag i metall. Dessutom ett kort handtag som ger dig god precision och är enkel att använda.
Läs merEn säkerhetshyvel med kort handtag och helt i metall med stängd kam är ett rekommenderat val för en nybörjare. Varför? Den ger bättre kontroll och minskar risken för skärskador. Metallen gör den hållbar och vikten hjälper vid rätt tryck. Kort handtag ger lättare hantering och precision för en smidigare klassisk våtrakning. Kort sagt, en säkerhetshyvel av mycket hög kvalité och lång hållbarhet.
Jag har en grov skäggväxt som andra rakhyvlar inte rakar tillfredställande
Har du ett grovt skägg med kraftiga skäggstrån har vi två rekommendationer. Byt till ett något kraftigare rakblad alternativt en säkerhetshyvel med öppen kan.
Läs merEn säkerhetshyvel med en öppen kam rekommenderas särskilt för grov skäggväxt med kraftiga skäggstrån. Särskilt om du känner att andra rakhyvlar inte ger dig en tillfredställande rakning. Med en öppen kam kommer bladet både närmare skäggstrået och det är enklare att skära av det. Risken för skärskador kan däremot öka något om du inte är försiktig. Kombinera gärna med ett passande rakblad.
Jag vill själv kunna justera vinkeln på rakbladet för en mer exakt rakning
Att själv mer exakt kunna justera vinkeln på rakbladet innebär att du kan mer i detalj styra hur du ska raka dig och för att passa dina individuella behov.
Läs merHär går det att vinkla bladet för att du ska få den perfekta rakningen. Det gör att du kan få en närmare rakning än med ett rakhuvud som har färre vinklar.
Rekommenderas främst för dig som har våtrakat ett tag och vill ta nästa steg mot en ännu närmare våtrakning. För bästa möjliga rakning krävs det god teknik och van hand.
Jag har något större händer eller vill ha en hyvel med längre handtag
Ett längre handtag kan innebära något sämre precision men kan också göra det lättare att komma åt där kortare handtag inte gör det.
Läs merFör dig med större händer kan det också kännas bättre att hålla i. Som nämnts tidigare kan alltså ett något längre handtag göra att den exakta precisionen blir något sämre men det är också enklare att komma åt där kortare handtag har svårt. I slutändan är det också en fråga om tycke och smak där vissa föredrar längre handtag och andra kortare.
Jag skulle vilja ha ett handtag som inte är av metall eller plast
Ett handtag av metall eller plast som är mycket populärt är exempelvis trä av olika slag, dessutom finns handtag av äkta horn och porslin att tillgå.
Läs merEtt val för den som vill sticka ut något. Självklart är handtagen mycket hållbara och varaktiga. Vi har handtag av exempelvis trä av flera olika typer och färger, äkta horn eller porslin. Till dessa rakhyvlar och många andra finns också en matchande rakborste att köpa till för ett rabatterat pris om den köps i samband med rakhyveln. Dessutom finns ställ att köpa till, antingen separat eller tillsammans. Då också till nedsatt pris.
Delarna och materialet till en säkerhetshyveln
En säkerhetshyvel har vanligtvis två eller tre delar, ett handtag och ett rakhuvud bestående av en eller två separata delar.
Handtaget
Handtaget på en säkerhetshyvel är helt eller delvis tillverkat av metall. Det kan vara antingen något längre eller kortare.
Läs merVal av material är formmässig och estetisk enbart än praktisk och funktionell. Val av längd kan göra att säkerhetshyveln ger något bättre precision eller gör det enklare att raka på svåråtkomliga ställen.
Material i handtaget
Handtag av ett syntetiskt plastmaterial som Epoxyplast (harts) har fördelen att det kan efterlikna andra mer ädla material som elfenben, ebenholts, sköldpaddsskal, horn och olika färger. Även om detta material är av plast är det framtaget för mycket lång hållbarhet vilket ändå ger lägre utsläpp och mindre plastavfall än plasthandtag som har kort förbrukning.
Handtag av trä kan ge en något mer exklusiv varmare känsla än andra material. Här finns ett flertal olika träsorter som afrikansk blackwood, svartek, karelesk masurbjörk, plommonträ, olivträd med mera. Eftersom varje träd är unikt blir också varje handtag unikt. Träet i säkerhetshyvlarna vi säljer kommer alla från hållbar odling.
Handtag helt i metall har fördelen att de kan antagligen hålla längre än andra material. Samtidigt kan de kanske kännas allt för hårda och stela i jämförelse. För dig som uppskattar lite extra tyngd i din hyvel är detta ett givet val.
Roséguld eller rosa guld är en guldblandning som blandats ut med koppar och aluminum för att likna guldfärg. Detta används sedan till handtaget. Ett mycket vackert och dessutom inte allt för dyrt alternativ till metallfärgat handtag.
Handtag av äkta horn är för dig som vill ha något extra, som vill ha ett naturligt material, en känsla av lyx och premium. Precis som varje horn är unikt blir också varje rakhyvel med handtag av äkta horn unik.
Porslin är ett material som både är premiumkänsla och syntetiskt. Ett val för den verkligt stilmedvetne, som vill ha det yttersta och mest exklusiva. Som inte nöjer sig med material som liknar utan faktiskt är äkta.
Längd på handtaget
Handtag kan också vara antingen något längre eller kortare.
Ett kortare handtag rekommenderas om man vill ha en mer exakt precision och bättre kontroll Eller bara har något mindre händer.
Ett längre handtag passar både för större händer och eller om man tycker att det kan vara svårt att komma åt på vissa ytor.
Rakhuvud
Rakhuvudet är vanligtvis en av några olika varianter. Vanligast är ett rakhuvud i en del som öppnas genom att man skruvar på handtaget, en så kallad fjärilsöppning. Det finns också rakhuvuden i två och tre delar. Ytterligare en variant är ett vinklat rakhuvud.
Läs mer
Rakhuvud med fjärilsöppning
Rakhuvudet i en del som ibland kallas fjärilsöppning (butterfly opening) innebär att rakhuvudet är tillverkat i en sammansatt del. När rakhuvudet skruvas upp öppnas ovansidan med hjälp av fjädrar eller annan mekanism. Sedan kan man placera rakbladet i huvudet och stänga igen det. Fördelen med ett sådant huvud är att det är mycket lätt att placera rakbladet och sedan stänga. Nackdelen är att det finns fler små delar som kan gå sönder.
Rakhuvud i två delar
Rakhuvud i två delar är en variant har den nedre delen av rakhuvudet fastsatt tillsammans med handtaget. Den övre delen av rakhuvudet kan lossas genom att skruva på botten av rakhyveln och dubbelrakbladet placeras mellan den fastsatta undre delen och den löstagbara övre delen. Fördelen här är att det är mindre antal lösa delar. Nackdelen är att det inte går att finjustera och vid behov byta rakhuvud enkelt.
Rakhuvud i tre delar
Rakhuvud i tre delar är där både den övre och den undre delen av rakhuvudet tas av och sedan placeras dubbelrakbladet mellan dessa innan allt skruvas ihop igen. Fördelen här är att det exempelvis går att byta från en stängd till en öppen kam i vissa fall och eller justera vinkeln på bladet mera. Nackdelen är att det är något flera delar som kan komma bort. Dessutom kan det vara något svårare att få ihop delarna igen.
Vinklat rakhuvud
Ett vinklat rakhuvud menas med att rakbladet ligger något vinklat i rakhuvudet och inte rakt vilket annars är vanligast. Fördelen med ett vinklat rakhuvud är att man kan raka något närmare huden och det kan vara enklare att komma åt och skära av särskilt tjocka strån. Nackdelen är att de är lite svårare att hantera för en ovan.
Något som däremot är samma för alla varianter av rakhuvudet är att dessa är tillverkade av mässing som överdragits med krom för att hålla bättre och längre. Dessutom vara mera beständigt mot vatten.
Att välja ett rakhuvud med en eller två löstagbara delar eller fjärilsöppning handlar i stort sätt om tycke och smak. Rent funktionellt finns det väldigt lite som skiljer dem åt. Att välja ett rakhuvud som kan ställas in i olika vinkel är också mycket en fråga om tycke och smak.
Stängd eller öppen kam
Ett rakhuvud har antingen öppen eller stängd kam. Något som påverkar dess funktion.
Läs merStängd kam är det absolut vanligaste. Det innebär att rakhuvudet har en liten list längs med hela kanten med små urgröpningar. Syftet med dessa är både att skydda huden mot att direkt komma i kontakt med det vassa rakbladet och att lyfta upp skäggstråna vid rakning.
Öppen kam har istället små piggar, tänder med hålrum emellan. Fördelen här kan vara om man har ett extra kraftigt skägg där en stängd kam kan ha svårt att komma åt och raka riktigt nära.
Ytterligare en variant av rakhuvud är ett något vinklat rakhuvud. Istället för att ha ett helt rakt rakhuvud är detta vinklat något. Det gör att bladet får en annan vinkel när det skär av skäggstråna. För den som uppskattar en ännu närmare rakning kan detta vara ett alternativ.
Frågor och svar om säkerhetshyvlar
I vår guide har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får. Om du har fler eller andra frågor kontakta oss gärna.
En mjuk borste, till exempel en tandborste, kan användas för att få bort alla hår och eventuella tvålrester.
Tänk på att inte använda samma tandborste som du använder för att borsta tänderna till att rengöra din hyvel. Det kan orsaka spridning av bakterier och virus.
En bra regel är att varje gång du byter rakblad också skruva isär alla hyvelns delar och rengöra dem.
Starka rengöringsmedel och liknande kan ha en frätande effekt på metallen och bör därför undvikas. Använd enbart ett milt rengöringsmedel vid behov. I de allra flesta fall räcker vatten utmärkt.
Ja det går utmärkt
Det går att använda alla dubbelrakblad med alla säkerhetshyvlar på grund av att de flesta dubbelrakblad har samma dimensioner och passar in i de flesta säkerhetshyvlar. Detta ger användaren en stor fördel då det är enkelt att prova olika blad och hitta det som fungerar bäst för deras behov.
Att kunna prova olika blad ger användaren möjlighet att anpassa rakningen efter deras hud- och skäggtyp, samt att hitta det blad som ger den jämnaste och tätaste rakningen. Detta kan också leda till en minskning av irriterad hud och skäggstubb på grund av att användaren hittar det blad som passar bäst för deras hud.
Att kunna använda alla dubbelrakblad med alla säkerhetshyvlar ger också en ökad tillgänglighet för användaren då de inte behöver vara bundna till ett specifikt blad eller hyvelmärke. Detta gör att användaren kan hitta det blad som fungerar bäst för dem, oavsett var de befinner sig eller vilket märke som finns tillgängligt.
Kanske den vanligaste frågan av dem alla.
Normalt behöver man byta dubbelrakbladet i en säkerhetshyvel efter cirka 3-7 rakningar. Det är viktigt att poängtera att en del behöver eller vill byta betydligt oftare medan andra klarar sig längre.
Detta kan variera beroende på faktorer som skäggväxt, hårdhet på hårstrån, och hur mycket man rakar sig åt gången. Man kan också känna på bladet för att avgöra om det fortfarande är skarpt eller om det har blivit slött och bör bytas ut.
Det är viktigt att byta blad regelbundet för att undvika irritation och få en nära och behaglig rakning. Dessutom ökar risken för skärsår om man använder ett slött blad. Genom att ha flera blad till hands och byta ut dem regelbundet kan man upprätthålla en konsekvent hög kvalitet på rakningen.
Se till att din hyvel är ren och torr när du börjar. Samt att du har rena och torra händer. Det gör det lättare.
Börja med att skruva loss rakhuvudet och lossa antingen den övre delen eller båda delarna från handtaget.
Om du använder en hyvel med fjärilsöppning (butterfly opening) skruvar du upp och öppnar upp rakhuvudet.
Plocka försiktigt bort det använda dubbelrakbladet. Lägg det gärna i en mindre plåtburk eller metallask. När den är full kan du återvinna hela burken eller asken.
Vid behov kan du passa på att göra rent rakhuvudet försiktigt och tvätta bort eventuella tvålrester och liknande som fastnat. Kom ihåg att göra detta försiktigt och använd rena händer.
Ta försiktigt fram och placera det nya dubbelrakbladet mellan den undre och den övre delen av rakhuvudet alternativt i rakhuvudets öppning.
Sätt tillbaka den övre och eventuellt den undre delen av rakhuvudet på handtaget och skruva fast rakhuvudet igen.
Skruva ihop fjärilsöppningen igen på rakhuvudet.
Du är nu klar att använda din hyvel med nytt blad.
Vi rekommenderar att du förvarar din säkerhetshyvel hängandes eller lutandes i ett ställ. Detta för att vattnet lätt ska kunna rinna av. Om vattnet samlas i en ömtålig del av säkerhetshyveln och blir kvar där kan det leda till onödiga skador på säkerhetshyveln. I förlängningen kan det leda till att säkerhetshyveln går sönder och inte kan brukas längre.
Vi har ett flertal blogginlägg för dig som vill veta mer om säkerhetshyvlar
Det talas ibland om att olika säkerhetshyvlar är mer eller mindre aggressiva. Vad betyder det egentligen och hur aggressiv säkerhetshyvel ska du välja? Vi har svaren.
Läs mer: Välj rätt aggressiv säkerhetshyvel
Sugen på att prova att raka mer än bara skägget med en säkerhetshyvel? Varför inte exempelvis raka skallen med en säkerhetshyvel.
Läs mer: Raka skallen med säkerhetshyvel
Det kan vara svårt att veta vart man ska börja när det gäller säkerhetshyvel, vad som passar bäst. För det ändamålet har vi två artiklar.
Läs mer: Bästa säkerhetshyveln för en nybörjare
Läs mer: Vad du bör tänka på när du köper din första säkerhetshyvel
Vilken säkerhetshyvel kan egentligen sägas vara bäst i test, åtminstone om man frågar oss?
Läs mer: Säkerhetshyvlar bäst i test
För dig som är nyfiken på historian och utveckligen bakom dagens säkerhetshyvlar har vi även en artikel om det.
Läs mer: Säkerhetshyveln historia och utveckling
För dig som vill veta ännu mera vad en safety razor eller en säkerhetshyvel faktiskt är.