Varukorg
GUIDE

SAFETY RAZOR | SÄKERHETSHYVEL

Säkerhetshyvlar eller Safety razzior som det heter på engleska är traditionella hyvlar som används ihop med dubbelrakblad. Dubbelrakbladen är platta, rostfria stålblad som är vassa på båda sidorna. De ger en riktigt nära rakning eftersom bladen har en skärförmåga som är så effektiv att den i det närmaste kan mäta sig med rakning med kniv.

Varför jag ska välja en säkerhetshyvel?

  • En rik spännande historia och kultur i generationer
  • Ekonomiskt och billigt i längden
  • Ett klimatsmart alternativ

Säkerhetshyvel ses som de första mekaniska rakhyvlarna och trots den moderna tre- och fembladstekniken så fortsätter dubbelrakbladen att blir mer och mer populära över hela världen. Detta består med största sannolikhet på deras precision och att de erbjuder en extremt nära rakning. Säkerhetshyvel är utformade med en vikt och en känsla som gör att du inte behöver använda något tryck under rakningen. Säkerhetshyveln gör istället själv det mesta av jobbet.

Säkerhetshyveln har varit populär sedan 1910-talet när den tilldelades soldater i första världskriget som en del av deras standardutrustning i fält. Därefter fortsatte säkerhetshyvel att vara populär och kom med tiden att gå om rakkniven i popularitet. 

Säkerhetshyvlar är mycket kostnadseffektiva eftersom de tillverkas i hållbara material av hög kvalitet och skapas för att hålla livet ut. Dessutom används de tillsammans med billiga dubbelrakblad som inte bara är ekonomiska, utan också snälla mot miljön.

Fördelar med säkerhetshyvlar är också att de har billiga rakblad som håller skärpan upp till tre gånger så länge som moderna rakblad.

 

En klassisk säkerhetshyvel består till stor del av metall istället för plast som moderna hyvlar gör och har därför ett mycket mindre klimatavtryck eftersom de behöver bytas ut mera sällan. 

En klassisk säkerhetshyvel använder också dubbelrakblad av metall som kan källsorteras som metall istället för moderna rakbladsystem som innehåller både plast och metall. 

Säkerhetshyvelns delar

En säkerhetshyvel har vanligtvis två eller tre delar, ett handtag och ett rakhuvud bestående av en eller två separata delar. 

En säkerhetshyvel har vanligtvis ett handtag av metall tillsammans med ett annat material eller helt i metall. 

  • Hårt pressad och polerad harts (syntetiskt material)
  • Trä 
  • Äkta horn 
  • Porslin

Val av material har egentligen utslutande mera en formmässig och estetisk betydelse snarare än praktisk och funktionell. 

Handtag av ett syntetiskt plastmaterial har fördelen att det kan efterlikna andra mer ädla material som elfenben, ebenholts, sköldpaddsskal, horn och olika färger. 

Handtag av trä kan ge en något mer exklusiv varmare känsla än andra material. Här finns ett flertal olika träsorter som afrikansk blackwood, svartek, karelesk masurbjörk, plommonträ, olivträd med mera. Eftersom varje träd är unikt blir också varje handtag unikt. 

Handtag helt i metall har fördelen att de kan antagligen hålla längre än andra material. Samtidigt kan de kanske kännas allt för hårda och stela i jämförelse. För dig som uppskattar lite extra tyngd i din säkerhetshyvel är detta ett givet val. 

Handtag av äkta horn är för dig som vill ha något extra, som vill ha ett naturligt material, en känsla av lyx och premium. Precis som varje horn är unikt blir också varje rakhyvel med handtag av äkta horn unik. 

Porslin är ett material som både är premiumkänsla och syntetiskt. Ett val för den verkligt stilmedvetne, som vill ha det yttersta och mest exklusiva. Som inte nöjer sig med material som liknar utan faktiskt är äkta.  

En säkerhetshyvel har antingen stängd eller öppen kam.

De flesta rakhyvlar levereras med stängd kam, så kallad straight cut, vilket anses vara standard. För en nybörjare är detta som rekommenderas. Många stannar också kvar med en stängd kam eftersom den är enklast att använda. 

Det finns också hyvlar med rakhuvuden som har en öppen kam, som kallas open tooth comb. Öppen kam är bra för kraftiga skäggstrån eftersom hyveln då lättare kan tränga igenom skägget för ett riktigt nära rakresultat.

Det finns också säkerhetshyvlar med något vinklat huvud som klyver skäggstråna istället för att skära av dem. Detta är speciellt bra för tjocka kraftiga skägg som behöver rakas. 

Handtag av syntetmaterial
Handtag av porslin
Trähandtag
Handtag av trä
Handtag av metall
Handtag av horn

Bladbyte 

Rakblanden i en säkerhetshyvel byts enkelt genom att man skruvar upp rakhyvelns huvud, tar isär delarna och lägger i det nya bladet. Det finns också modeller med butterflymekanik, så kallad fjärilsöppning, som gör bytena ännu enklare. På de rakhyvlar som har denna typ av mekanism skruvar du helt enkelt på skaftet så att hyveln öppnar sig, därefter går det att lägga i ett nytt blad.

Skötsel

Genom att noggrant rengöra hyveln efter varje rakning kan du förlänga dess livslängd. En mjuk borste, till exempel en tandborste, kan användas för att få bort alla hår och eventuella tvålrester. En bra regel är att varje gång du byter rakblad också skruva isär alla hyvelns delar och rengöra dem.

Lycka till! | Kontakta oss gärna om du har några övriga frågor och funderingar.

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa