...
Varukorg

LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  KUNDTJÄNST

SAFETY RAZOR | SÄKERHETSHYVELGUIDEN

I vår säkerhetshyvelguide | safety razor guide går vi genom varför du ska välja en safety razor, delarna i en safety razor, hur du byter blad på din safety razor och skötesel av din safety razor.

Säkerhetshyvlar eller Safety razors som det heter på engelska är traditionella hyvlar som används ihop med dubbelrakblad. Dubbelrakbladen är platta, rostfria stålblad som är vassa på båda sidorna. De ger en riktigt nära rakning eftersom bladen har en skärförmåga som är så effektiv att den i det närmaste kan mäta sig med rakning med kniv.

Säkerhetshyvelguiden

Varför jag ska välja en säkerhetshyvel?

Kortfattat finns det tre bra skäl. 

  • En rik spännande historia och kultur i generationer
  • Ekonomiskt och billigt i längden
  • Ett klimatsmart alternativ

Dagens säkerhetshyvel har en lång och spännande historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1700-talet fram tills idag. Sedan sekelskiftet 18-1900 talet har den sett ungefär likadan ut. 

Läs mer om säkerhetshyvelns | safety razors historia

Att välja en säkerhetshyvel framför andra alternativ är både ekonomiskt och billigt i längden. Det är dessutom klimatsmart. Kostar ingen ström och håller länge. 

Läs mer om 4 goda skäl att välja en safety razor

 

Safety razor delar

En safety razor | säkerhetshyvel har vanligtvis två eller tre delar, ett handtag och ett rakhuvud bestående av en eller två separata delar. Delarna är antingen helt och hållet eller till viss del tillverkade av metall. Något som gör att de har en lång hållbarhet och hög tålighet. Rakhuvudet är i stort sätt alltid tillverkat av metall. Handtaget är helt eller delvis tillverkat av metall.

Handtaget

Handtag är av vanligt metall tillsammans med ett annat material eller helt i metall. Andra material förekommer också. 

Exempel på andra material i handtag

  • Epoxyplast (harts)
  • Trä
  • Horn
  • Porslin

Val av material har egentligen utslutande mera en formmässig och estetisk betydelse snarare än praktisk och funktionell. 

Handtag av ett syntetiskt plastmaterial har fördelen att det kan efterlikna andra mer ädla material som elfenben, ebenholts, sköldpaddsskal, horn och olika färger. 

Handtag av trä kan ge en något mer exklusiv varmare känsla än andra material. Här finns ett flertal olika träsorter som afrikansk blackwood, svartek, karelesk masurbjörk, plommonträ, olivträd med mera. Eftersom varje träd är unikt blir också varje handtag unikt. 

Handtag helt i metall har fördelen att de kan antagligen hålla längre än andra material. Samtidigt kan de kanske kännas allt för hårda och stela i jämförelse. För dig som uppskattar lite extra tyngd i din hyvel är detta ett givet val. 

Roséguld eller rosa guld är en guldblandning som blandats ut med koppar och aluminum för att likna guldfärg. Detta används sedan till handtaget. Ett mycket vackert och dessutom inte allt för dyrt alternativ till metallfärgat handtag. 

Handtag av äkta horn är för dig som vill ha något extra, som vill ha ett naturligt material, en känsla av lyx och premium. Precis som varje horn är unikt blir också varje rakhyvel med handtag av äkta horn unik. 

Porslin är ett material som både är premiumkänsla och syntetiskt. Ett val för den verkligt stilmedvetne, som vill ha det yttersta och mest exklusiva. Som inte nöjer sig med material som liknar utan faktiskt är äkta. 

Handtag kan också vara antingen något längre eller kortare. 

Ett kortare handtag rekommenderas om man vill ha en mer exakt precision och bättre kontroll Eller bara har något mindre händer. 

Ett längre handtag passar både för större händer och eller om man tycker att det kan vara svårt att komma åt på vissa ytor. 

Säkerhetshyvelguiden rakhuvuden

Rakhuvud

Rakhuvudet är vanligtvis en av några olika varianter. Till dessa finns. 

  • Rakhuvud i en del – Ibland kallat fjärilsöppning. 
  • Rakhuvud i två delar
  • Rakhuvud i tre delar  

Rakhuvudet i en del som ibland kallas fjärilsöppning (butterfly opening) innebär att rakhuvudet är tillverkat i en sammansatt del. När rakhuvudet skruvas upp öppnas ovansidan med hjälp av fjädrar eller annan mekanism. Sedan kan man placera rakbladet i huvudet och stänga igen det. Fördelen med ett sådant huvud är att det är mycket lätt att placera rakbladet och sedan stänga. Nackdelen är att det finns fler små delar som kan gå sönder. 

Rakhuvud i två delar är en variant har den nedre delen av rakhuvudet fastsatt tillsammans med handtaget. Den övre delen av rakhuvudet kan lossas genom att skruva på botten av rakhyveln och dubbelrakbladet placeras mellan den fastsatta undre delen och den löstagbara övre delen. Fördelen här är att det är mindre antal lösa delar. Nackdelen är att det inte går att finjustera och vid behov byta rakhuvud enkelt. 

Rakhuvud i tre delar är där både den övre och den undre delen av rakhuvudet tas av och sedan placeras dubbelrakbladet mellan dessa innan allt skruvas ihop igen. Fördelen här är att det exempelvis går att byta från en stängd till en öppen kam i vissa fall och eller justera vinkeln på bladet mera. Nackdelen är att det är något flera delar som kan komma bort. Dessutom kan det vara något svårare att få ihop delarna igen.

Ett vinklat rakhuvud menas med att rakbladet ligger något vinklat i rakhuvudet och inte rakt vilket annars är vanligast. Fördelen med ett vinklat rakhuvud är att man kan raka något närmare huden och det kan vara enklare att komma åt och skära av särskilt tjocka strån. Nackdelen är att de är lite svårare att hantera för en ovan. 

Något som däremot är samma för alla varianter av rakhuvudet är att dessa är tillverkade av mässing som överdragits med krom för att hålla bättre och längre. Dessutom vara mera beständigt mot vatten. 

Att välja ett rakhuvud med en eller två löstagbara delar eller fjärilsöppning handlar i stort sätt om tycke och smak. Rent funktionellt finns det väldigt lite som skiljer dem åt. Att välja ett rakhuvud som kan ställas in i olika vinkel är också mycket en fråga om tycke och smak. För en nybörjare räcker det gott och väl med den varianten som har en vinkel. 

Säkerhetshyvel guiden stängd öppen kam

Stängd eller öppen kam

Ett rakhuvud har också antingen öppen eller stängd kam. 

Stängd kam är det absolut vanligaste. Det innebär att rakhuvudet har en liten list längs med hela kanten med små urgröpningar. Syftet med dessa är både att skydda huden mot att direkt komma i kontakt med det vassa rakbladet och att lyfta upp skäggstråna vid rakning. 

Öppen kam har istället små piggar, tänder med hålrum emellan. Fördelen här kan vara om man har ett extra kraftigt skägg där en stängd kam kan ha svårt att komma åt och raka riktigt nära. 

Ytterligare en variant av rakhuvud är ett något vinklat rakhuvud. Istället för att ha ett helt rakt rakhuvud är detta vinklat något. Det gör att bladet får en annan vinkel när det skär av skäggstråna. För den som uppskattar en ännu närmare rakning kan detta vara ett alternativ. 

Video som berättar mer om stängd och öppen kam

Säkerhetshyvelguiden sammanfattning om safety razor

Välj ett handtag som passar dig, dina behov och din smak. Handtag helt i metall eller delvis i syntetiska material är något billigare. Handtag i material som trä eller andra mer unika material är dyrare. 

Rakhuvudet är i en, två eller tre delar. Rakhuvud i en del är oftast med fjärilsöppning. 

Stängd kam rekommenderas om du har en normal eller gles skäggväxt. Öppen kam om du har en mer grov skäggväxt. 

Bladbyte på en säkerheteshyvel

Att byta dubbelrakblad är lätt. 

Se till att din hyvel är ren och torr när du börjar. Samt att du har rena och torra händer. Det gör det lättare. 

Börja med att skruva loss rakhuvudet och lossa antingen den övre delen eller båda delarna från handtaget. 

Om du använder en hyvel med fjärilsöppning (butterfly opening) skruvar du upp och öppnar upp rakhuvudet. 

Plocka försiktigt bort det använda dubbelrakbladet. Lägg det gärna i en mindre plåtburk eller metallask. När den är full kan du återvinna hela burken eller asken. 

Vid behov kan du passa på att göra rent rakhuvudet försiktigt och tvätta bort eventuella tvålrester och liknande som fastnat. Kom ihåg att göra detta försiktigt och använd rena händer. 

Ta försiktigt fram och placera det nya dubbelrakbladet mellan den undre och den övre delen av rakhuvudet alternativt i rakhuvudets öppning. 

Sätt tillbaka den övre och eventuellt den undre delen av rakhuvudet på handtaget och skruva fast rakhuvudet igen. 

Skruva ihop fjärilsöppningen igen på rakhuvudet. 

Du är nu klar att använda din hyvel med nytt blad. 

Behöver du ett nytt dubbelrakblad? 

Alla våra dubbelrakblad

Hur ofta ska jag byta dubbelrakblad?

Det är framförallt en fråga om vad du föredrar, det finns inget generellt svar. Det mest generella man kan säga är att du bör byta dubbelrakblad när det nuvarande börjar kännas för slött och inte ger dig den rakning du önskar. 

Exempelvis om du bara behöver raka ett ställe en gång med ett blad har du ett blad som är tillräckligt vasst. Märker du att du behöver raka samma ställe tre till fyra gånger är det risk att bladet är för slött och behöver bytas. Ett blad som är för slött kan orsaka onödiga skador och andra besvär på din hud. 

En annan orsak till att ditt dubbelrakblad inte rakar ordentligt är för att du har ett blad som inte är vasst nog för ditt skägg. 

Läs gärna mera om skärpan för dubbelrakblad och hitta det rakblad som passar dig i vår guide till dubbelrakblad. 

Guide till dubbelrakblad 

Skötsel

Genom att noggrant rengöra hyveln efter varje rakning kan du förlänga dess livslängd.

En mjuk borste, till exempel en tandborste, kan användas för att få bort alla hår och eventuella tvålrester.

Tänk på att inte använda samma tandborste som du använder för att borsta tänderna till att rengöra din hyvel. Det kan orsaka spridning av bakterier och virus. 

En bra regel är att varje gång du byter rakblad också skruva isär alla hyvelns delar och rengöra dem.

Starka rengöringsmedel och liknande kan ha en frätande effekt på metallen och bör därför undvikas. Använd enbart ett milt rengöringsmedel vid behov. I de allra flesta fall räcker vatten utmärkt. 

Förvara gärna din hyvel i ett ställ, antingen ett ställ enbart för din hyvel eller i ett kombinerat ställ tillsammans med din rakborste. Det gör både att den håller längre och det blir en bättre ordning i ditt badrum. 

Lycka till! | Kontakta oss gärna om du har några övriga frågor och funderingar.

Vilken säkerhetshyvel | safety razor ska jag då välja?

Alla människor, alla ansikten, alla händer, allas behov är olika. Därför kan det vara svårt att hitta just en passande säkerhetshyvel för den enskildes särskilda behov. För att göra det lite lättare för dig har vi valt ut några olika övergripande grupper där vi tror att minst en kan passa dig. 

Vill du själv välja bland alla våra säkerhetshyvlar? 

Alla våra säkerhetshyvlar  

Jag vill köpa mina första enkla säkerhetshyvel för att prova på våtrakning

För det här ändamålet tror vi på att en säkerhetshyvel med stängd kam och ett handtag i metall eller plast kommer passa dig allra bäst. Dessutom ett kort handtag som ger dig god precision och är enkel att använda. Dessutom till ett bra pris.

Dessa rakhyvlar har oftast ett kortare handtag med god precision och stängd kam för ökad säkerhet. Många fortsätter länge med den första rakhyveln eftersom den passar för de flestas behov. 

Jag har en grov skäggväxt som jag vill kunna enkelt raka nära

Har du ett grovt skägg med kraftiga skäggstrån kan du alltid välja att använda ett skarpare vassare blad tillsammans med en säkerhetshyvel som har stängd kam. Du kan också pröva att använda en öppen kam. 

Skillnaden mellan en stängd och öppen kam är som tidigare nämnts att den öppna kammen inte har samma skydd mellan rakbladet och huden. Därför bör man vara något mera försiktig när man hanterar en öppen kam. 

Jag har något större händer eller vill ha en hyvel med längre handtag

Ett längre handtag kan innebära något sämre precision men kan också göra det lättare att komma åt där kortare handtag inte gör det. För dig med större händer kan det också kännas bättre att hålla i. Som nämnts tidigare kan alltså ett något längre handtag göra att den exakta precisionen blir något sämre men det är också enklare att komma åt där kortare handtag har svårt. 

Jag vill själv kunna justera vinkeln på rakbladet för en mer exakt rakning

Att själv mer exakt kunna justera vinkeln på rakbladet innebär att du kan mer i detalj styra hur du ska raka dig och för att passa dina individuella behov. Här går det att vinkla bladet för att du ska få den perfekta rakningen. Rekommenderas främst för dig som har våtrakat ett tag och vill ta nästa steg mot en ännu närmare våtrakning. 

Jag skulle vilja ha ett handtag som inte är av metall eller plast

Ett handtag av metall eller plast som är mycket populärt är exempelvis trä av olika slag, dessutom finns handtag av äkta horn och porslin att tillgå. Ett val för den som vill sticka ut något. Självklart är handtagen mycket hållbara och varaktiga. Till dessa rakhyvlar och många andra finns också en matchande rakborste att köpa till för ett rabatterat pris om den köps i samband med rakhyveln. Dessutom finns ställ att köpa till, antingen separat eller tillsammans. Då också till nedsatt pris. 

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa