Loading cart contents...
Varukorg Kassa
Totalt:

Säkerhetshyvel eller Safety razors som dom kallas på engelska är traditionella hyvlar som används ihop med dubbelrakblad. Dubbelrakbladen är platta, rostfria stålblad som är vassa på båda sidorna. De ger en riktigt nära rakning eftersom bladen har en skärförmåga som är så effektiv att den i det närmaste kan mäta sig med rakning med kniv.

Safety razor ses som de första mekaniska rakhyvlarna och trots den moderna tre- och fembladstekniken så fortsätter dubbelrakbladen att blir mer och mer populära över hela världen. Detta består med största sannolikhet på deras precision och att de erbjuder en extremt nära rakning. Rakhyvlarna är utformade med en vikt och en känsla som gör att du inte behöver använda något tryck under rakningen. Hyveln gör istället själv det mesta av jobbet.

Fördelar med safety razor är att de har billiga rakblad som håller skärpan upp till tre gånger så länge som moderna rakblad. Det handlar om precisionsverktyg som håller i många år om de sköts på rätt sätt och de har handtag med en skön och välbalanserad känsla. Dessutom finns det hyvlar med extra långa skaft som är bra för de användare som har extra stora händer.

Hyvlarna är mycket kostnadseffektiva eftersom de tillverkas i hållbara material av hög kvalitet och skapas för att hålla livet ut. Dessutom används de tillsammans med billiga dubbelrakblad som inte bara är ekonomiska, utan också snälla mot miljön.

Det finns dubbelbladshyvlar med olika funktioner, så du kan välja mellan allt från nya spännande hyvlar till eleganta och klassiska modeller.

Hur nära rakning du får beror på hur inställningarna på hyveln har gjorts. Du kan enkelt ändra inställningarna själv, för att prova dig fram till den närhet som passar dig bäst. Att inställningarna går att göras personliga ger färre rakutslag, finnar och inåtväxta hårstrån. Om du är nybörjare med att använda safety razors så kan det vara bra att ställa in rakhyveln på en mindre nära nivå för att prova dig fram.

Twisted top kallas rakhyvlar som har ett skruvat huvud som ger en twist på rakbladet när det fästs under hyvelns topp. Vridningen ger extra stabilitet och erbjuder flera olika vinklar att hålla hyveln i.

De flesta rakhyvlar levereras med stängd kam, så kallad straight cut, vilket anses vara standard. Det finns också hyvlar med rakhuvuden som har en öppen kam, som kallas open tooth comb. Öppen kam är bra för kraftiga skäggstrån eftersom hyveln då lättare kan tränga igenom skägget för ett riktigt nära rakresultat.


Bladbyte på saftety razor

Rakblanden i en safety razor byts enkelt genom att man skruvar upp rakhyvelns huvud, tar isär delarna och lägger i det nya bladet. Det finns också modeller med butterflymekanik, så kallad fjärilsöppning, som gör bytena ännu enklare. På de rakhyvlar som har denna typ av mekanism skruvar du helt enkelt på skaftet så att hyveln öppnar sig, därefter går det att lägga i ett nytt blad.


Skötsel

Genom att noggrant rengöra hyveln efter varje rakning kan du förlänga dess livslängd. En mjuk borste, till exempel en tandborste, kan användas för att få bort alla hår och eventuella tvålrester. En bra regel är att varje gång du byter rakblad också skruva isär alla hyvelns delar och rengöra dem.


Om dubbelrakblad

Dubbelrakblad håller skärpan upp till tre gånger så länge som moderna tre- och fembladssystem och är dessutom mycket billigare. Det gör dem inte bara ekonomiska, utan också snälla mot miljön. Dubbelrakbladen är platta och tunna samtidigt som de är kraftiga och de har en bra balans mellan mjukhet och skärpa. Alla dubbelrakblad som vi säljer hos Shavingroom.se passar alla safety razors.


Användning

Rakning med en dubbelbladshyvel kräver inte bara en viss övning för att få in tekniken, huden behöver också tid på sig för att vänja sig vid rakningen. Låt inte små skärsår eller hudirritationer avskräcka dig, de avtar i takt med att du vänjer dig vid hyveln.

1. Duscha eller tvätta ansiktet noga med varmt vatten för att förbereda huden och mjuka upp skäggstråna. Använd en rakborste för att löddra in skägget med rakkräm eller raktvål, tänk på att ju lägre tid du låter den här processen få ta, desto lättare kommer själva rakningen sedan att gå. Använd gärna en mjukgörande rakkräm för att underlätta för rakbladet att glida över huden.

2. Innan rakning ska du alltid känna efter så att rakhyvelns huvud och handtag sitter ordentligt ihop. För att vara säker på att bladet ligger i rätt vinkel bör du dock inte dra åt skruven mer än att den relativt enkelt kan skruvas upp igen.

3. Under rakningen ska rakhyveln hållas i 30 graders vinkel från huden. Raka med små och korta drag, börja med kinderna. Vinkla hand och handled så att du känner att rakhyveln följer ansiktets form, tänk på att rakbladshuvudet inte är rörligt på denna typ av hyvlar. Raka alltid i riktningen som skägget växer och använd din lediga hand för att sträcka ut huden när du rakar halsen. Använd endast ett lätt tryck, var lätt på handen och låt rakhyveln göra det mesta av jobbet.

4. Rengör alltid hyveln genom att noggrant skölja den under rinnande hett vatten efter rakning.


Lycka till! | Kontakta oss gärna om du har några övriga frågor och funderingar.