Varukorg

LEVERANS 1-2 DAGAR & FRI FRAKT ÖVER 600 KR

GUIDE

SAFETY RAZOR | SÄKERHETSHYVEL

I vår guide till säkerhetshyvel | safety razor går vi genom varför du ska välja en safety razor, delarna i en safety razor, hur du byter blad på din safety razor och skötesel av din safety razor.

Säkerhetshyvlar eller Safety razor som det heter på engelska är traditionella hyvlar som används ihop med dubbelrakblad. Dubbelrakbladen är platta, rostfria stålblad som är vassa på båda sidorna. De ger en riktigt nära rakning eftersom bladen har en skärförmåga som är så effektiv att den i det närmaste kan mäta sig med rakning med kniv.

Varför jag ska välja en safety razor ?

Naturligtvis ska vi inledningsvis i vår guide till säkerhetshyvel | safety razor tala om varför du  ska välja en safety razor | säkerhetshyvel. Kortfattat finns det tre bra skäl. 

 • En rik spännande historia och kultur i generationer
 • Ekonomiskt och billigt i längden
 • Ett klimatsmart alternativ

Safety razor ses som de första mekaniska rakhyvlarna och trots den moderna tre- och fembladstekniken så fortsätter dubbelrakbladen att blir mer och mer populära över hela världen. Detta består med största sannolikhet på deras precision och att de erbjuder en extremt nära rakning. Säkerhetshyvel är utformade med en vikt och en känsla som gör att du inte behöver använda något tryck under rakningen. Säkerhetshyveln gör istället själv det mesta av jobbet. Säkerhetshyveln har varit populär sedan 1910-talet när den tilldelades soldater i första världskriget som en del av deras standardutrustning i fält. Därefter fortsatte säkerhetshyvel att vara populär och kom med tiden att gå om rakkniven i popularitet.

Safety razors | Säkerhetshyvlar är mycket kostnadseffektiva eftersom de tillverkas i hållbara material av hög kvalitet och skapas för att hålla livet ut. Dessutom används de tillsammans med billiga dubbelrakblad som inte bara är ekonomiska, utan också snälla mot miljön. Fördelar med säkerhetshyvlar är också att de har billiga rakblad som håller skärpan upp till tre gånger så länge som moderna rakblad.

En klassisk säkerhetshyvel består till stor del av metall istället för plast som moderna hyvlar gör och har därför ett mycket mindre klimatavtryck eftersom de behöver bytas ut mera sällan. En klassisk säkerhetshyvel använder också dubbelrakblad av metall som kan källsorteras som metall istället för moderna rakbladsystem som innehåller både plast och metall.

Safety razor delar

Nu i vår guide till säkerhetshyvel | safety razor har vi kommit fram till delarna på en safety razor | säkerhetshyvel, delarna är två till tre stycken. 

En safety razor | säkerhetshyvel har vanligtvis två eller tre delar, ett handtag och ett rakhuvud bestående av en eller två separata delar. Delarna är antingen helt och hållet eller till viss del tillverkade av metall. Något som gör att de har en lång hållbarhet och hög tålighet. Rakhuvudet är i stort sätt alltid tillverkat av metall. Handtaget är helt eller delvis tillverkat av metall.

Safety razor handtag

En safety razor | säkerhetshyvel har vanligtvis ett handtag av metall tillsammans med ett annat material eller helt i metall. Andra material förekommer också. 

Exempel på andra material i handtag

 • Epoxyplast (harts)
 • Trä
 • Horn
 • Porslin

Val av material har egentligen utslutande mera en formmässig och estetisk betydelse snarare än praktisk och funktionell. 

Handtag av ett syntetiskt plastmaterial har fördelen att det kan efterlikna andra mer ädla material som elfenben, ebenholts, sköldpaddsskal, horn och olika färger. 

Handtag av trä kan ge en något mer exklusiv varmare känsla än andra material. Här finns ett flertal olika träsorter som afrikansk blackwood, svartek, karelesk masurbjörk, plommonträ, olivträd med mera. Eftersom varje träd är unikt blir också varje handtag unikt. 

Handtag helt i metall har fördelen att de kan antagligen hålla längre än andra material. Samtidigt kan de kanske kännas allt för hårda och stela i jämförelse. För dig som uppskattar lite extra tyngd i din säkerhetshyvel är detta ett givet val. 

Roséguld eller rosa guld är en guldblandning som blandats ut med koppar och aluminum för att likna guldfärg. Detta används sedan till handtaget. Ett mycket vackert och dessutom inte allt för dyrt alternativ till metallfärgat handtag. 

Handtag av äkta horn är för dig som vill ha något extra, som vill ha ett naturligt material, en känsla av lyx och premium. Precis som varje horn är unikt blir också varje rakhyvel med handtag av äkta horn unik. 

Porslin är ett material som både är premiumkänsla och syntetiskt. Ett val för den verkligt stilmedvetne, som vill ha det yttersta och mest exklusiva. Som inte nöjer sig med material som liknar utan faktiskt är äkta. 

Handtag kan också vara antingen något längre eller kortare. 

Ett kortare handtag rekommenderas om man vill ha en mer exakt precision och bättre kontroll över sin safety razor. Eller bara har något mindre händer. 

Ett längre handtag passar både för större händer och eller om man tycker att det kan vara svårt att komma åt på vissa ytor. 

Safety razor rakhuvud

Rakhuvudet är vanligtvis en rad olika olika varianter. 

Något som däremot är samma för alla varianter av rakhuvudet är att dessa är tillverkade av mässing som överdragits med krom för att hålla bättre och längre. Dessutom vara mera beständigt mot vatten. 

Det finns också på en del som möjlighet att ställa in vinkeln på dubbelrakbladet i olika vinklar, antingen en extra vinkel eller flera. För de allra flesta räcker det däremot med den varianten som inte ställs in.   

En variant har den nedre delen av rakhuvudet fastsatt tillsammans med handtaget. Den övre delen av rakhuvudet kan lossas och dubbelrakbladet placeras mellan den fastsatta undre delen och den löstagbara övre delen.  

Det finns förstås även varianter där både den övre och den undre delen av rakhuvudet kan tas av. Vilken av dessa två varianter man väljer spelar ingen direkt roll. 

Dessutom finns ytterligare en variant, butterfly opening eller fjärilsöppning. Då öppnas den övre delen av rakhuvudet med fjädrar och dubbelrakbladet placeras där.  

Att välja ett rakhuvud med en eller två löstagbara delar eller fjärilsöppning handlar i stort sätt om tycke och smak. Rent funktionellt finns det väldigt lite som skiljer dem åt. Att välja ett rakhuvud som kan ställas in i olika vinkel är också mycket en fråga om tycke och smak. För en nybörjare räcker det gott och väl med den varianten som har en vinkel. 

Stängd eller öppen kam

Ett rakhuvud på en safety razor har också antingen öppen eller stängd kam. 

Stängd kam är det absolut vanligaste. Det innebär att rakhuvudet har en liten list längs med hela kanten med små urgröpningar. Syftet med dessa är både att skydda huden mot att direkt komma i kontakt med det vassa rakbladet och att lyfta upp skäggstråna vid rakning. 

Öppen kam har istället små piggar, tänder med hålrum emellan. Fördelen här kan vara om man har ett extra kraftigt skägg där en stängd kam kan ha svårt att komma åt och raka riktigt nära. 

Ytterligare en variant av rakhuvud är ett något vinklat rakhuvud. Istället för att ha ett helt rakt rakhuvud är detta vinklat något. Det gör att bladet får en annan vinkel när det skär av skäggstråna. För den som uppskattar en ännu närmare rakning kan detta vara ett alternativ. 

Video som berättar mer om stängd och öppen kam

Bladbyte på din safety razor

Ingen guide till säkerhetshyvel | safety razor vore komplett utan en guide till hur du byter dubbelrakblad på din safety razor | säkerhetshyvel. 

Att byta dubbelrakblad på en safety razor | säkerhetshyvel är lätt. 

Se till att din säkerhetshyvel är ren och torr när du börjar. Samt att du har rena och torra händer. Det gör det lättare. 

Börja med att skruva loss rakhuvudet och lossa antingen den övre delen eller båda delarna från handtaget. 

Om du använder en säkerhetshyvel med fjärilsöppning (butterfly opening) skruvar du upp och öppnar upp rakhuvudet. 

Plocka försiktigt bort det använda dubbelrakbladet. Lägg det gärna i en mindre plåtburk eller metallask. När den är full kan du återvinna hela burken eller asken. 

Vid behov kan du passa på att göra rent rakhuvudet försiktigt och tvätta bort eventuella tvålrester och liknande som fastnat. Kom ihåg att göra detta försiktigt och använd rena händer. 

Ta försiktigt fram och placera det nya dubbelrakbladet mellan den undre och den övre delen av rakhuvudet alternativt i rakhuvudets öppning. 

Sätt tillbaka den övre och eventuellt den undre delen av rakhuvudet på handtaget och skruva fast rakhuvudet igen. 

Skruva ihop fjärilsöppningen igen på rakhuvudet. 

Du är nu klar att använda din safety razor | säkerhetshyvel med nytt blad. 

Behöver du ett nytt dubbelrakblad till din safety razor | säkerhetshyvel? 

Alla våra dubbelrakblad som passar till safety razor | säkerhetshyvel

Hur ofta ska jag byta dubbelrakblad?

Det är framförallt en fråga om vad du föredrar, det finns inget generellt svar. Det mest generella man kan säga är att du bör byta dubbelrakblad när det nuvarande börjar kännas för slött och inte ger dig den rakning du önskar. 

Exempelvis om du bara behöver raka ett ställe en gång med ett blad har du ett blad som är tillräckligt vasst. Märker du att du behöver raka samma ställe tre till fyra gånger är det risk att bladet är för slött och behöver bytas. Ett blad som är för slött kan orsaka onödiga skador och andra besvär på din hud. 

En annan orsak till att ditt dubbelrakblad inte rakar ordentligt är för att du har ett blad som inte är vasst nog för ditt skägg. 

Läs gärna mera om skärpan för dubbelrakblad och hitta det rakblad som passar dig i vår guide till dubbelrakblad. 

Guide till dubbelrakblad 

Skötsel av din safety razor

Slutligen i vår guide till säkerhetshyvel | safety razor vill vi prata om skötsel av din safety razor | säkerhetshyvel. 

Genom att noggrant rengöra hyveln efter varje rakning kan du förlänga dess livslängd.

En mjuk borste, till exempel en tandborste, kan användas för att få bort alla hår och eventuella tvålrester.

Tänk på att inte använda samma tandborste som du använder för att borsta tänderna till att rengöra din säkerhetshyvel. Det kan orsaka spridning av bakterier och virus. 

En bra regel är att varje gång du byter rakblad också skruva isär alla hyvelns delar och rengöra dem.

Starka rengöringsmedel och liknande kan ha en frätande effekt på metallen och bör därför undvikas. Använd enbart ett milt rengöringsmedel vid behov. I de allra flesta fall räcker vatten utmärkt. 

Förvara gärna din säkerhetshyvel | safety razor i ett ställ, antingen ett ställ enbart för din säkerhetshyvel eller i ett kombinerat ställ tillsammans med din rakborste. Det gör både att den håller längre och det blir en bättre ordning i ditt badrum. 

Lycka till! | Kontakta oss gärna om du har några övriga frågor och funderingar.

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa

10% Rabatt
Bli medlem i vårt nyhetsbrev idag och erhåll 10% rabatt på ditt första köp!
  Bli medlem
  Jag godkänner Villkoren