LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRAKTFRITT  700 KR   |  LAGERSHOP & RÅDGIVNING

Vad är en safety razor? Vi ger dig svaret

Vad är en safety razor? Vi ger dig svaret

Eftersom du här har du antagligen hört talas om ordet safety razor någon gång, säkerhetshyvel som det heter på svenska. Men vad är det egentligen? Är det ett säkert sätt att raka sig på? Finns det säkerhet i den? 

En safety razor är en rakhyvel som har en skyddande kam eller list mellan rakbladet och huden. Dessutom har en safety razor enbart ett blad. 

Syftet med den skyddande kammen eller listen är att undvika direktkontakt mellan rakbladet och huden. Något som gör det enklare att raka sig och risken för skador minskar i jämförelse med att raka sig med rakkniv.   

Den skyddande kammen kan vara antingen stängd kam. En stängd kam innebär att kammen eller listen har små urgröpningar i en täckande list. Syftet är att hjälpa till att resa skäggstråna vid rakningen. En öppen kam har små tänder mellan öppningarna som ska resa skäggstråna. Vanligast är en stängd kam. Öppen kam passar bäst för en person med mycket grov skäggväxt. 

Vad består en safety razor av?

Ett rakhuvud bestående av en eller två lösa delar. Det finns även rakhuvuden som sitter helt och hållet fast i handtaget. Handtaget är den andra viktiga delen. Delarna är antingen helt och hållet eller till viss del tillverkade av metall. Något som gör att de har en lång hållbarhet och hög tålighet. Rakhuvudet är i stort sätt alltid tillverkat av metall. Handtaget är helt eller delvis tillverkat av metall.

Rakhuvudet

  • Rakhuvudet består antingen av en, två eller tre delar.
  • Ett rakhuvud med två delar har en fast och en löstagbar del. Ett rakhuvud med tre delar har två löstagbara delar.
  • Det finns rakhuvuden med fjärillsöppning, butterfly opening.
  • Ett rakhuvud har antingen stängd eller öppen kam.
  • Ett rakhuvud kan ha antingen helt rakt eller vinklat huvud.

Handtaget

  • Handtaget kan vara helt eller delvis tillverkat i metall. 
  • Andra material som trä, syntetiska material, äkta horn och porslin förekommer också.
  • Syntetiska material som epoxyplast används för att efterlikna ädla material som elfenben, ebenholts och sköldpaddsskal.
  • Det finns både längre och något kortare handtag.

Straight razor eller safety razor, vad är skillnaden?

Safety razor det som på svenska även kallas för rakhyvel eller säkerhetshyvel. Det beror på de delar som gör den enklare och mindre riskfyllt än en straight razor att raka sig med. En straight razor är det som i vardagligt tal kallas för rakkniv.

Att raka sig med rakkniv är både svårare och mer tidskrävande, åtminstone inledningsvis. Det kräver också mera skötsel både före och efter användningen av rakkniven. 

Fördelen att raka sig med rakkniv är att man kan uppleva en närmare rakning och det kan vara något enklare att få till exakta linjer. Men för detta krävs mycket stor skicklighet vid rakningen. 

Nackdelen är att det krävs mer kunskap och träning för att bemästra rakkniven. Dessutom mera skötsel. Innan användning bör rakkniven alltid striglas för att se till att skärpan på eggen är bra. 

Safety razor, systemhyvel eller flerbladsystem, vad är skillnaden?

Till skillnad från de allra flesta fall har en safety razor alltid enbart ett rakblad. Dessutom är rakbladet numera i stort sätt alltid, undantag finns slipade på båda sidor, det vill säga dubbelslipade rakblad eller dubbelrakblad. 

En systemhyvel eller flerbladsystem har precis som namnet säger flera enkelslipade rakblad, från 2-3 stycken upp till fem rakblad. Dessa flerbladsystem kommer i kassetter med en blandning av metall och plast som inte går att återvinna efteråt. 

Dubbelrakblad av metall kan återvinnas. 

En safety razor har också betydligt längre livslängd än en systemhyvel eller flerbladsystem.

Viktigt att tänka på vid köp av safety razor

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan du köper din första hyvel. I slutändan är det förstås upp till dig och dina önskemål men låt oss presentera några punkter som kan vara tänkvärda. 

De flesta modeller och varianter är väldigt lika varandra rent funktionsmässigt. 

En hyvel helt i metall är oftast billigare än tillsammans med andra material. Ett bra val för en första hyvel. 

En hyvel har en väldigt lång livslängd, åtminstone 10 år kanske ännu längre beroende på hur väl du sköter den.

Alla hyvlar passar med alla dubbelrakblad vi säljer. 

Mera information om safety razors

Vill du veta ännu mera? Hur man byter rakblad och hur man bäst sköter om sin hyvel? I vår guide ger vi dig svaren på frågorna. 

Guide till säkerhetshyvel | safety razor 

Nyfiken på hur du ska raka dig? I vår rakguide ger vi dig tipsen du behöver för en skonsam och hårlig rakupplevelse. 

Så rakar du dig med safety razor 

För dig som vill köpa din första säkerhetshyvel har vi satt samman en mera utförlig guide till vad du kan tänka på. 

Blogginlägg: Vad du bör tänka på när du köper din första säkerhetshyvel

Vill du ha fyra goda skäl till varför du ska använda en säkerhetshyvel? Det har vi skrivit i detta inlägg där vi ger dig fyra goda skäl till att använda en säkerhetshyvel. 

Blogginlägg: 4 goda skäl till att använda en säkerhetshyvel 

Sugen på att veta mer om historien bakom dagens moderna safety razor? 

Blogginlägg: En modern safety razor, 260 år av design och utveckling!

 

Vårt sortiment

I vårt sortiment hittar du ett flertal olika varianter i olika prisklasser, från 300-400 kronor upp till 1 500 kronor. Våra produkter kommer från ett flertal världsledande märken som Merkur, Mühle och Rockwell Razors. Här finns även varianter från Mr Bear Family, D.R. Harris, Baxter of California.

Merkur, Mühle och Rockwell Razors framförallt är de som oftast rekommenderas för dig som är nybörjare eller som hållit på ett tag.  

Varför dessa märken rekommenderas är för att de leverer en hyvel av hög kvalité till ett lågt pris. Dessa tre märken har modeller i olika prisklasser vilket gör det enkelt att hitta en som passar för dig och din plånbok.

Klicka här för att se alla våra safety razors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 700kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa