LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRAKTFRITT  700 KR   |  LAGERSHOP & RÅDGIVNING

En modern safety razor

En modern safety razor, 260 år av design och utveckling!

Har du någon gång rakat dig själv med safety razor, det som på svenska kallas säkerhetshyvel?  Funderat över safety razor historia? Hur utvecklades den till en modern safety razor som vi använder idag?

En modern safety razor kommer med en historia som är gammal och anrik. Det är något som män gjort över 100 år. Att tidigare raka sig med straight razor, rakkniv är något som går 260 år tillbaka i tiden. Men redan då började utvecklingen till det som skulle bli en modern säkerhetshyvel. Nyfiken på säkerhetshyvel historia? Klart du är, det är vi med, låt oss därför berätta om den.

En säkerhetshyvel var och är ett sätt för både män och kvinnor att kunna raka sig med mindre risk att skära sig under rakningen.  Att inte vilja skära sig under rakningen och använda en säkerhetshyvel är inget nytt. 

Allt börjde med en kam

Resan till en modern safety razor började redan för drygt 250 år sedan. Redan i mitten av 1700-talet testades att på försök sätta en skyddande kam på en rakkniv. Detta konstruerades av fransmannen Jean-Jacques Perret. 

Den skyddande kammen av trä skulle ligga mellan den känsliga huden och den vassa eggen. Kammens funktion var att skydda den känsliga huden från den vassa eggen. Dessutom resa upp skäggstråna för att de enklare skulle kunna rakas av. Den här konstruktionen med en skyddande kam mellan det vassa bladet och huden är det som fortfarande används än idag, 250 år senare.  

Straight razor till modern safety razor

Safety razor blir ett hot mot rakkniven!

Nästa steg till vad som skulle bli en modern safety razor var något som enklast kan liknas vid en hacka met ett platt blad.

Bladet satt fast på ena sidan av ett handtag och hade även det en skyddande öppen kam av tänder som skyddade huden och hjälpte till att rätta upp skäggstråna. Den här typen av rakhyvel skulle uppfinnas i mitten av 1800-talet som ett komplement till rakkniven. Patentet registrerades år 1847 av William S. Henson. 

Fortfarande var rakning något som gjordes av en barberare i huvudsak men nu blev enklare för gemene man att raka sig själv utan att behöva besöka en barberare. Konsten att raka sig med rakkniv hos barberare var alltså hotad.   

Ordet safety razor ser dagens ljus!

Från denna utveckling kom ytterligare en liknande design mot slutet av 1800-talet, den här hade också ett mer utvecklat rakhuvud som påminner om den typen av rakhuvud, den översta delen på en modern safety razor. 

Det var också här som ordet safety razor för första gången användes. Detta i en patentansökan om utveckling av en befintlig rakhyvel. Detta gjordes av Frederic och Otto Kampfe i Brooklyn, New York.  

Men fortfarande var den moderna safety razorn inte helt utvecklad. Resan till en modern safety razor fortsatte därför! 

Först kom de enkelslipade rakbladen!

I  början användes framförallt enkelslipade rakblad, det vill säga rakblad med bara en slipad sida. Det var i samband med att dubbelrakbladen och särskilt de dubbelrakblad som var utbytbara patenterades och blev populära i början av 1900-talet som populariteten att använda safety razor ökade. Våtrakning med en modern safety razor som vi idag känner kom allt närmare! Men än fanns mycket att göra!

Dubbelrakblad Astra Derby Feather Merkur rakbladsguide

Därefter kom de dubbelslipade rakbladen!

Ytterligare ett stort steg kom i sekelskiftet mellan 1800-talet och 1900-talet. Då patenterades det utbytbara dubbelslipade rakbladet som är det som används idag. De dubbelslipade utbytbara rakbladen patenterades av King C. Gillette 1904.

Tidigare hade framförallt enkelslipade rakblad använts. Under lång tid användes både enkelslipade och dubbelslipade rakblad med safety razors tills att de dubbelslipade kom att ta över. Nu var vår moderna safety razor nästan här för att stanna!

Genombrottet för safety razor!

Det som vi idag kallar en modern safety razor, eller åtminstone den första versionen av den populariserades i början av 1900-talet. Då fanns det olika typer av säkerhetshyvel med olika typer av blad. Den version som blev mest populär var den versionen som lever kvar än idag. En säkerhetshyvel med ett dubbeleggat rakblad där rakbladet kan bytas ut enkelt och inte är i behov av slipning eller annat underhåll. Den här typen blev särskilt populär i samband med första världskriget då amerikanska soldater och sjömän utrustades med den som en del i sin standardutrustning. Efter kriget valde många att fortsätta med den. 

Rakbladen blev rostfria

En ytterligare utveckling som skedde var när dubbelrakbladen som används tillsammans med safety razor började tillverkas av rostfritt stål istället för kolstål. Ett stort steg närmare den moderna safety razorn. Det gav en mycket bättre hållbarhet och livslängd på rakbladen. Kolstål användes på grund av dess förmåga att få en skarp skärpa. Men det rostar också lätt vid kontakt med vatten. I rakknivar idag används fortfarande kolstål. Däremot är i stort sätt alla rakblad som används med moderna safety razors tillverkade av rostfritt stål. 

En modern safety razor historia - Sammanfattning

  • Inspirerad av en rubank, ett verktyg för hyvling av trä sattes en träkam på rakknivar i mitten av 1700-talet. 
  • Ett platt rakblad sattes fast på ena sidan av ett handtag och kom att likna en hacka. Detta skulle bli ett komplement till rakkniven. 
  • I slutet av 1800-talet nämns ordet safety razor för första gången 
  • Inledningsvis användes enkelslipade rakblad. 
  • I sekelskiftet kom de dubbelslipade utbytbara rakbladen att patenteras och bli populära. 
  • Det stora genombrottet kom i samband med första världskriget då amerikanska militärer utrustades med en safety razor. 
  • I mitten av 1900-talet blev de dubbelslipade rakbladen rostfria. 
En modern safety razor idag

En modern safety razor idag

Efter andra produktutvecklingar med cartridge razors,  flerbladsystem som även kallas systemhyvlar har intresset och populariteten för moderna safety razors återigen ökat. Detta beror på tre skäl framförallt. Dessa är fördelar framförallt mot cartridge razors. 

Klassisk metod för våtrakning

Det finns idag en önskan om att gå tillbaka till traditionella klassiska metoder. Safety razors har som sagt använts i över 100 år för att raka sig och fungerar fortfarande utmärkt. En modern safety razor är ett utmärkt alternativ som ger en nära och skonsam rakning. 

Ett billigt sätt att raka sig på

Att raka sig med en modern safety razor är billigt. Även om en safety razor kan ha en hög inledande kostnad håller den under väldigt lång tid. Vilket gör att rakningen över tid blir väldigt billig. Särskilt de dubbelslipade rakbladen som används är betydligt billigare än moderna varianter. Ytterligare ett skäl till att använda en modern safety razor. 

Klimatsmart

Klimat- och miljömässigt är våtrakning med en modern safety razor ett mycket miljövänligt alternativ. Dubbelrakbladen som används som förbrukningsvara är tillverkade helt och hållet i metall och kan därför återvinnas. Mängden plast är också mycket liten och mer eller mindre försumbar i jämförelse med andra sätt att raka sig på. 

Mera information om safety razor | säkerhetshyvvel

I vårt blogginlägg “Vad är en safety razor? vi ger dig svaret” berättar vi mera om vad en safety razor är, vilka delar den består av och vad som kan vara bra att tänka på vid köp av din första safety razor. 

Blogginlägg: Vad är en safety razor? Vi ger dig svaret 

För dig som vill köpa din första säkerhetshyvel har vi satt samman en mera utförlig guide till vad du kan tänka på. 

Blogginlägg: Vad du bör tänka på när du köper din första säkerhetshyvel

Vill du ha fyra goda skäl till varför du ska använda en säkerhetshyvel? Det har vi skrivit i detta inlägg där vi ger dig fyra goda skäl till att använda en säkerhetshyvel. 

Blogginlägg: 4 goda skäl till att använda en säkerhetshyvel

I vår guide till safety razor | säkerhetshyvel berättar vi ännu mera om de olika delarna som en modern safety razor består av. Allt från olika typer av rakhuvuden till material i handtag. 

Guide till safety razor | säkerhetshyvel 

I vårt sortiment hittar du över 60 olika modeller av moderna safety razors. Allt för att du ska hitta en som passar just dig. 

Alla våra safety razors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 700kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa