LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRI FRAKT 600 KR  |  LAGERSHOP

Förstklassig våtrakning och skäggvård hemma

Ny utmaning inom skäggvård och våtrakning

Snart är det ett nytt år, en ny start, en chans att utmana dig själv inom skäggvård och våtrakning. Kanske är nästa år du lägger mer tid på ditt skägg genom skäggvård. Eller året som du kommer att börja med klassisk våtrakning. Oavsett vad finns det en utmaning inom skäggvård och våtrakning som väntar på dig. Vill du ha några förslag? Vi har samlat ihop sex stycken inom som kan vara olika svåra men som vi vet att du kommer klara. 

Kanske börjar du med en lite enklare utmaning och stegvis tar dig upp genom nivåerna. Kanske har du en helt egen utmaning att ta dig an? Vilken blir din utmaning inom våtrakning och skäggvård 2023?

Aftershave Skäggvård, hudbesvär, behandling

Skäggvård

Skäggvård innebär i korthet att ta hand om sitt skägg på bästa sätt. Oavsett om du har någon eller några dagars skäggstubb upp till ett långt kraftigt helskägg. Kanske har du bara skägg på sidorna, på hakan eller en fin mustasch. Oavsett finns det skäggvårdsutmaningar för dig.

Första utmaningen

Den här borde egentligen vara självklar inom skäggvård. Att dagligen eller vid behov använda en skäggolja. Gärna tillsammans med en skäggborste för bästa effekt. Låter det tidskrävande tycker du? Om vi säger att det tar kanske högst en minut per dag att göra detta i samband med duschen på morgonen. Verkar det krångligt? Inte alls, allt du behöver är lite skäggolja och en borste. 

Men hur gör man då? 

Börja med att se till att skägget är rentvättat och torrt. Det kan vara lite fuktigt men inte blött. Ta en till ett par droppar skäggolja i ena handflatan, arbeta in det något i händerna och applicera i ansiktet. Avsluta gärna med att dra en skäggborste genom skägget för att finfördela oljan. Skäggoljan kommer ge ditt skägg lyster, glans och se friskt och starkt ut.   

Men jag har bara kort stubb, kan / bör jag ändå använda skäggolja? 

Absolut, skäggolja kan användas på alla skägglängder från kort stubb till långa helskägg. Även om du har en mustasch eller lite skägg på hakan eller sidorna kan du använda en skäggolja. Har du ansiktsbehåring finns det ingen anledning att inte använda en skäggolja. 

Andra utmaningen

För dig som redan antagit den första utmaningen eller som vill prova på en något större utmaning på en gång, här är den andra utmaningen. 

Den här utmaningen kräver egentligen inte att du redan antagit den första utmaningen. Men samtidigt är den första utmaningen inom skäggvård, att dagligen eller vid behov använda skäggolja och skäggborste en väldigt enkel utmaning och du förlorar inget på att inte göra det. 

I den här utmaningen ska vi addera två ytterligare produkter, skäggbalsam (eller beard balm) och ett skäggschampo. Inga konstigheter direkt men det kräver lite mera tid och några mera moment. 

Vad ska jag göra? 

När du duschar använder du skäggschampot på din ansiktsbehåring. Men nu tänker du antagligen att kan jag inte använda mitt vanliga schampo eller tvål? Det kan du men det här är bättre för skägget. Skäggstråna skiljer sig från hårstråna och huden i ansiktet är annorlunda mot huden på huvudet. Båda är framförallt känsligare. Att använda ett speciellt skäggschampo ser till att bättre skydda och återfukta skäggstråna och huden. Du behöver inte ha mycket skäggschampo. Du kan göra detta dagligen eller vid behov. Även om du bara har stubb kan du göra detta med gott resultat. 

Skäggbalsam används efter att du har applicerat skäggoljan. Den stärker ytterligare och återfuktar skägget och huden. Rekommenderas för alla skägglängder, särskilt om du har ett något längre skägg är ett skäggbalsam verkligen att rekommendera. Du kan använda skäggbalsam dagligen eller vid behov.

Tredje utmaningen

Den tredje och sista utmaningen är både något svårare, mera tidskrävande och en hel del tålamodsprövande också. Här handlar det om att med skäggverktyg hålla skägget i trim. 

Det finns ett flertal olika sätt som detta kan göras på. Antingen genom att använda en skäggtrimmer. Fördelen är att det går fort men det kräver mycket övning för att få det bra. Dessutom är det lätt att det blir misstag. 

Att använda en säkerhetshyvel är ett enklare sätt att få till raka snygga linjer exempelvis på kinderna och längs halsen. Kan göras exempelvis i duschen eller efteråt. Använd gärna en rakgel eller rakkräm som skyddar huden under rakningen. Är du extra våghalsig använder du förstås shavette eller rakkniv. 

För att snygga till längden på skägget, klippa bort fjun och annat rekommenderas en skäggsax. Detta bör du göra minst en gång i veckan eller vid behov. 

Kanske vill du här också börja experimentera med exempelvis mustaschvax för att forma en snygg mustasch eller varför inte göra något annat vackert med ditt skägg?

Våtrakning, hudbesvär

Våtrakning

Klassisk våtrakning innebär rakning av exempelvis skägget i ansiktet med ett eller flera klassiska rakverktyg som säkerhetshyvel, rakborste, dubbelrakblad eller andra liknande rakverktyg. Förstås också shavette och rakkniv. Det rakverktyg som använts längst för klassisk våtrakning. En hobby som blivit mycket populär och där det finns mycket kul att upptäcka för den som önskar. 

Första utmaningen

Den första utmaningen inom våtrakning är att börja med det. Att lämna engångshyvlar, rakhyvlar med flersystemblad och annat. Även om det vid första anblicken och tanken kan verka svårt, jobbigt och tidskrävande är det inte det. Samtidigt i början kan det vara bra att ta god tid på sig och inte stressa. Exempelvis börja med våtrakning de dagar du kan ta god tid på dig. För att börja behöver du en säkerhetshyvel, ett paket rakblad och en rakkräm. Rakkräm kommer antingen på tub, flaska eller burk. Det finns flera rakkrämer både med och utan doft. Dessutom ett flertal veganska alternativ. 

Men hur gör jag då? 

Läs gärna vår rakguide

Hur vet jag vilken säkerhetshyvel som passar mig?

Läs gärna vår guide till säkerhetshyvlar

Välj rätt rakblad

Vill du börja med shavette eller rakkniv på en gång kan du givetvis göra det också. Däremot har dessa en högre inlärningskurva än att lära sig våtrakning med säkerhetshyvel. Fördelen är att du kommer kunna ett hantverk som få andra gör, särskilt om du lär dig använda rakkniv, det sätt som man rakat sig på i över 250 år. Dåtidens rakknivar ser också ut ungefär som dagens. Alltså en möjlighet att få vara med i en tradition och kultur med hundratals år av historia.

Andra utmaningen

Den andra utmaningen inom klassisk våtrakning är att börja med rakborste och raktvål i skål. Egentligen en utmaning som du kan börja med samtidigt som du börjar med första. Men eftersom det är en viss teknik och inlärning att hantera säkerhetshyveln kan det vara bra att vänta lite, åtminstone någon vecka innan du tar dig an den andra utmaningen. Allt för att du ska kunna på ett bra sätt känna att du har roligt när du ägnar dig åt våtrakning och att du trivs med det. 

Mycket av det klassiska i våtrakning är att skapa sitt eget raklödder med hjälp av en rakborste och en raktvål i skål. Naturligtvis kan du även använda en rakkräm för detta ändamål. Det blir däremot enklare om du har en rakskål eller rakmugg att skapa ditt lödder med. 

Vilken raktvål du väljer är upp till eget personligt tycke och smak. Det viktigaste är kanske att hitta en doft som du tycker passar dig. I vårt sortiment har vi allt från klassiska dofter som är tidlösa, maskulina och som har använts i generationer. Vi har också nyare modernare dofter. En del raktvålar innehåller animaliska produkter som talg. Men det finns också helt vegetabiliska raktvålar. Båda är lika bra. 

Vilken rakborste du ska välja är också upp till dig, ditt personliga tycke och smak. Det som skiljer borstarna åt är vilken typ av hår eller borst de har. Grävlingshår är ett vanligt mycket populärt klassiskt alternativ, liksom vildsvinsborst. Det finns också ett flertal syntetiska alternativ. 

Tredje utmaningen

Den tredje utmaningen kan utformas en del efter ditt personliga tycke och behov. Du kan välja en eller flera av de olika grenarna allt utifrån vad som passar dig. 

För dig som vill eller har ett behov av ytterligare produkter. 

En väg att gå kan vara att addera en eller två ytterligare produkter till din våtrakning, en pre-shave och en aftershave. Kanske använder du redan en aftershave idag men använder du rätt aftershave för dig och din hud? Om du använder en rakvatten, eller after shave splash idag kan den vara skadlig för din hud. Då är kanske en aftershave lotion eller balm ett bättre alternativ. Ett flertal av våra rakkrämer och raktvålar kan köpas med matchande aftershave till rabatterat pris. Precis som när det gäller raktvål och rakkräm finns det aftershave utan doft. 

En pre-shave används innan våtrakningen för att återfukta huden och öka friktionen som uppstår mellan rakbladet och huden vid våtrakning. Den kan hjälpa till att hindra hudbesvär och irritation som kan uppstå. Pre-shave finns i ett flertal olika former som fast tvål, olja (även kallad rakolja), lotion eller creme. Många av våra rakkrämer och raktvålar kan köpas med en pre-shave till rabatterat pris. Det finns pre-shave både med och utan doft. 

För dig som vill ha lite ordning och reda i badrummet är en utmärkt tredje utmaning att skaffa ett ställ för dina rakverktyg, antingen ett kombinerat ställ som passar både säkerhetshyveln och rakborsten eller något som passar det ena eller det andra. Ett ställ hjälper också till att förlänga livslängden på dina rakverktyg och att de håller längre. 

Den här utmaningen kan du förstås också göra tidigare om du vill, ju tidigare du gör den desto bättre. Samtidigt kan det vara bra att prova sig fram till vad som känns rätt för just dig. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 600kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa