LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRAKTFRITT  700 KR   |  LAGERSHOP & RÅDGIVNING

Raka skallen

Raka skallen med säkerhetshyvel

Nyfiken på att raka skallen med säkerhetshyvel? Då har du hamnat helt rätt. 

Det är inte bara håret i ditt ansikte som förtjänar en riktigt härlig våtrakning med säkerhetshyvel, rakborste och raktvål. Även håret uppe på huvudet, om du vill raka det kan rakas med säkerhetshyvel. Vi ska gå genom hur du kan göra det. Till skillnad från att raka ansiktet är det några till steg som kan behövas men inget särskilt krävande. 

Vi kommer steg för steg gå genom de moment, de rakverktyg och de produkter du behöver för att få en riktigt bra rakning av skallen. 

Trimma rent skallen

Om ditt huvud inte redan är rakat bör du inleda med att raka skallen med en hårtrimmer. 

Börja med att trimma ner och eller raka av det mesta av håret med en maskin för att få det kortast möjligast. Detta gör du eftersom att säkerhetshyveln kan ha svårt att tränga genom hårstråna på huvudet och det kan finnas risk för att allt för mycket hårstrån fastnar i säkerhetshyveln. Något som gör att den blir igentäppt och inte kan raka ordentligt. 

När du rakar huvudet bör håret vara torrt för bästa resultat. Möjligen kan det vara lite lätt fuktigt men inte blött. Detta kan göra att håret blir svårare att klippa och eventuellt kan det fastna i trimmern. Något som kan orsaka stora problem.

Hur kort det faktiskt behöver vara är mycket upp till dig. Men vi rekommenderar någonstans runt 2-3 millimeter. Men det är som med mycket annat i detta upp till personligt tycke och smak i slutändan.

I början innan du känner dig bekväm kan det vara lämpligt att be någon om hjälp att raka skallen för att det ska bli jämt och att det är lättare att nå där du själv inte ser. 

Använd gärna en eller två rakspeglar för att lättare se vad du gör om du ska raka skallen helt på egen hand. 

För att sammanfatta 

  • Använd en hårtrimmer om håret är mer än 3-4 mm långt
  • Håret bör vara torrt när du raka det 
  • Be gärna någon om hjälp i början
  • Använd rakspeglar om du rakar dig själv

Tvätta rent skallen

När du har trimmat klart håret och känner dig nöjd kan du gärna ta en varm dusch och tvätta skallen noggrant. Detta gör du för att tvätta bort eventuella hårstrån som fastnat och öppna upp porerna på skallen. Huden blir också mjukare och mer följsam när den värms upp. Vilket gör det lättare att raka skallen också.

Använd gärna ett väldoftande schampo som noggrant tvättar rent huden. Utöver hårstrån tar det också med sig smuts, damm och andra partiklar som fastnat på skallen och hårbotten. 

Därför är ett bra tips att raka först skallen i samband med en varm dusch. 

Även om ditt huvud redan är nästintill rakat är det en god ide att tvätta av det ändå för att få bort smuts och damm som fastnar i hårbotten på huvudet. 

Sammanfattningsvis 

  • Tvätta håret efter att du har använt hårtrimmer och innan du ska raka dig
  • Använd gärna ett schampo för att tvätta rent och få bort sådant som inte ska vara där
  • Tvätta även huvudet om du har nästintill inget hår

Använd rätt verktyg att raka skallen

Innan du börjar är det bra att se över dina rakverktyg för att raka skallen.

Tänk på att använda rena torra verktyg när du ska raka skallen, det blir både enklare och risken för kors-kontaminering av exempelvis virus och bakterier minskar. Se därför till att alla verktyg inklusive säkerhetshyvel och rakborste är rena och torra när du börjar. 

Använd alltid ett helt nytt lagom vasst dubbelrakblad när du rakar dig. Dels för att undvika kors-kontaminering men även för att ett slött rakblad kan öka risken för skärsår och andra skador. Hårstråna på huvudet kan också slita hårdare än vad skäggstrån gör. Känner du även under rakningen att rakbladet inte skär som det ska. Byt det på en gång. 

Om du använder rakkräm eller raktvål är upp till dig. Båda fungerar. Även om vi tycker att raktvål tillsammans med en rakborste ger ett något bättre kraftigare lödder. Dessutom är det roligt att få applicera raklödder med rakborste på huvudet. Det senaste är en personlig åsikt.  

Sammanfattningsvis 

  • Använd alltid rena och torra verktyg 
  • Använd ett nytt rent vasst rakblad
  • Det är roligt att applicera raklödder med rakborste

Kan jag använda samma säkerhetshyvel för skägget som för håret?

Ja visst, det går alldeles utmärkt att göra använda samma säkerhetshyvel för att raka skallen som ansiktet och skägget. Det viktigaste att tänka på är att säkerhetshyveln är ren och torr. Dessutom att den har ett nytt rakblad i sig. 

Använder du en säkerhetshyvel med kortare handtag är det lättare att ha kontroll över den, vilket kan vara bra om man är nybörjare. En säkerhetshyvel med längre handtag gör det enklare att komma åt på svåråtkomliga ställen. Men har samtidigt något sämre precision. 

Vilket rakblad bör jag använda?

Det bästa är att prova sig fram till att du hittar ett rakblad som passar dig och din hud bäst för att raka skallen. Tänk bara på att bladet ska vara tillräckligt vasst för att enkelt kunna skära genom hårstråna utan att du behöver raka skallen på samma ställe ett flertal gånger. 

Tänk på att huden uppe på skallen är annorlunda än den i ansiktet. Därför kan de blad som du använder för att raka ansiktet inte passar för att raka skallen och tvärtom. 

Själva rakningen av skallen

Stegen och processen för att raka skallen är den samma som att raka ansiktet.

Tänk på att raka skallen i samma växtriktning som hårstråna har. Det gör det enklare att raka av dem. Detta är något som du med tiden kommer se och bli allt bättre på. I början kan det vara svårt att se och förstå, men med tiden kommer du förstå hur du enklast gör det. Tänk också på att håret på skallen liksom i ansiktet växer i olika riktningar beroende på vart det är placerat.   

Använd små korta drag med säkerhetshyveln. Det gör det enklare att ha kontroll under hela processen och att du rakar på områden där du behöver.  

Raka inte på ett ställe där du inte har raklödder applicerat. Behöver du raka igen. Applicera nytt raklödder på samma ställe. Det minskar risken för exempelvis skärsår och andra hudbesvär. 

Skulle skärsår och liknande uppstå gör det inget. Det enklaste är att använda ett alunstift eller alunsten som verkar fort och hjälper till att ta hand om skadan. Ta hand om skadan och sedan kan du fortsätta. 

Använd en rakspegel för att kunna se ordentligt i nacken när du rakar dig. Särskilt i nacken är det i det närmaste en nödvändighet.   

Liksom med att trimma skallen kan det vara bra att ta hjälp i början, åtminstone på de punkter du kan ha svårt att se eller komma åt på. 

Ta det lugnt och försiktigt. Se till att ha gott om tid och vara ostörd när du gör detta. 

Efter du har rakat skallen bör du skölja rent huvudet för att få bort eventuella tvålrester och liknande. Använd gärna en hud- eller ansiktslotion för att återfukta huden. Använd inte after shave med alkohol som kan torka ut huden. 

För dig som vill veta mera

För dig som vill veta mera om att raka skallen med en säkerhetshyvel. 

I vår generella rakguide med säkerhetshyvel finns mer tips och råd som även kan användas för att raka skallen med säkerhetshyvel. 

Läs vår rakguide

För dig som vill veta mera om vilken säkerhetshyvel du bör välja för att raka skallen 

Läs vår guide till säkerhetshyvlar

För dig som vill veta mera om hur du kan undvika hudbesvär i samband med våtrakning av ansiktet och på huvudet. 

Läs vår guide till att undvika hudbesvär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 700kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa