LEVERANS 1-2 DAGAR  |  FRAKTFRITT  700 KR   |  LAGERSHOP & RÅDGIVNING

Julklappstips till bror

Rätt doft för rätt tillfälle

Rakvatten, aftershave, parfym, eau de cologne, eau de parfym, kort sagt olika typer av dofter. Tricket är att välja rätt för rätt tillfälle och rätt behov. För det finns rätt tillfällen och rätt behov för varje produkt. Låt oss därför förklara skillnaden mellan orden och reda ut begreppen. Men låt oss börja med vilken doft som kan passa dig.

Vilken doft passar mig?

Naturligtvis en väldigt svår fråga att svara på. Mycket för att det är en väldigt personlig fråga. Dessutom kan det variera över tid och andra faktorer. Det kan till och med vara bra att ha flera olika alternativ att välja på. Kanske en för vardagar på dagtid, en för vardagar på kvällstid och en för helgen till exempel. 

En klassisk tidlös och mycket maskulin doftfamilj är trä. Trä som innebär trygghet och stabilitet. Här finns bland annat sandelträ och cederträ som är klassiska exempel inom den här familjen. Men här finns andra exempel också som patchouli, en typ av gräs med en träliknande doft. Även mossa kan ha en doft som ligger här. Utmärkande drag hos familjen är vanligtvis rund, mjuk och har ett djup. Ibland kan den upplevas som tung men också trygg. Träiga dofter förekommer i aftershave, Eau de Cologne, Eau de Parfum och deodorant.

Ett annat klassiskt exempel som är mycket vanligt och populärt är citrusfrukter som citroner, limefrukter, bergamot, en typ av citrusfrukt och även neroli som kommer från pomerans. Citrusdofter som har använts av män i generationer. Ger oftast en härlig fräschhet, friskhet och lagom syrlighet. 

Ett flertal olika typer av kryddor och örter är också vanliga typiska maskulina dofter. Kanel, kardemumma, vanilj och anis är några exempel. Andra exempel är malört, ormbunke, lavendel och rosenblad. Beroende på vilken typ av krydda, ört eller växt det gäller kan de passa bra för olika tillfällen. 

Aftershave och rakvatten

Aftershave är ett samlingsnamn för ett flertal olika produkter som är anpassade att användas efter rakning. Produkterna har använts ungefär lika länge som våtrakning i övrigt, i cirka 250 år. 

Syftet var inledningsvis och är fortfarande att förhindra infektioner och andra angrepp på kroppen genom huden. Detta eftersom virus och bakterier kan komma in i huden genom de små skärsår och liknande som kan uppkomma vid rakning. För att förhindra detta behövdes en produkt med en god antibakteriell eller antiseptisk effekt. Det vill säga en produkt som på ett snabbt och effektivt sätt kunde motverka spridningen av bakterier och virus.Till en början var dessa produkter till största delen baserade på alkohol som har en god antibakteriell eller antiseptisk effekt. Dessutom fanns en viss doft som skulle vara mer angenäm än doften av ren alkohol. 

En nackdel med alkohol är att den har en uttorkande effekt på huden. Därför finns det varianter som har mindre eller ingen alkohol i sig. Ingredienser som exempelvis Trollhassel har också en god antiseptisk eller antibakteriell effekt. Ett mycket bra och väl beprövat alternativ till alkohol som ofta förekommer i aftershave. 

Rakvatten är ett annat namn för aftershave splash, den mest traditionella typen av aftershave. Det är också den typen av aftershave med mest alkohol och oftast mest doft. 

Vad som också är centralt är att det inte är själva doften i en aftershave som är den viktiga. En aftershave innehåller också vanligtvis en mycket liten del parfymolja, den ingrediens som avger doft. Därför kommer själva doften verka en kortare tid än andra typer av parfymer och dofter.  

De flesta av våra produkter i kategorin aftershave finns att köpa med antingen matchande raktvål eller rakkräm till rabatterat pris. 

För dig som vill fördjupa dig ytterligare i aftershave 

Aftershave, mer än bara doft

Vår aftershave guide

När ska du då välja en aftershave?

En aftershave använder du alltid efter rakningen antingen för att direkt motverka olika hudbesvär som skärsår och liknande. För detta passar en aftershave splash eller en aftershave lotion mycket bra.

Den kan också användas, framförallt av typerna aftershave balm men även lotion för att återfukta huden efter rakningen. Något som är väldigt viktigt. En våtrakning där din hud kommer i kontakt med mycket vatten kan lätt torka ut huden. Genom att använda en aftershave balm eller lotion tillför du mera fukt till huden. Kan också motverka hudbesvär. 

När du bara på ett behagligt sätt vill avsluta en härlig våtrakning och få en känsla som sitter kvar lite längre. 

Tänk på att de flesta typerna av aftershave splash innehåller alkohol. Har du känslig hud bör du välja en aftershave balm eller lotion istället. 

Eau de Cologne, klassiker bland dofter

Eau de Cologne är den typ av parfym för herrar som är mest vanlig. Till skillnad från en aftershave är syftet här att med doft dölja andra dofter av exempelvis kroppslukter. Eau de Cologne har använts av män i hundratals år med avsikten att förhindra dålig kroppslukt. Under åren har olika dofter varit populära. Vissa dofter har blivit tidlösa klassisker 

Även om en Eau de cologne liksom aftershave kan göra innehåller alkohol är det inte den huvudsakliga ingrediensen. Mängden är också mycket mindre. Istället innehåller den en högre mängd parfymolja. Hur mycket parfymolja den innehåller varierar beroende på märke och modell.    

För att jämföra innehåller en aftershave någonstans mellan 1 till 3 procent parfymolja medan efter Eau de Cologne minst innehåller den dubbla mängden om inte mera. Sedan sitter doften i en betydligt längre stund, upp till några timmar beroende på ett flertal faktorer.  Till dessa hör huden, mängden parfymolja och flera andra. 

En Eau de cologne innehåller sedan i sin tur en mindre mängd parfymolja än andra typer av parfymer som exempelvis Eau de toilette. Det innebär att en Eau de Cologne inte kommer vara lika intensiv under längre tid. Samtidigt är produkterna något billigare. 

Eau de Cologne är vanligtvis den första typen av parfym som man skaffar. 

Något som är viktigt att tänka på att doften i en Eau de Parfum avdunstar över tid. En öppnad flaska Eau de Parfum håller i kanske ett eller två år fullt ut innan doften kan börja avdunsta ordentligt. Den bör också förvaras torrt och i en miljö utan direkt ljus. 

Letar du en bra Eau de Cologne till hösten? 

Höstens dofter

När du ska du välja en Eau de Cologne?

En Eau de Cologne kan du använda dagligen, i många fall kan det vara rekommenderat att göra detta eftersom den förhindrar dålig lukt att spridas. Den tar inte bort lukten eller orsaken, men den maskerar den med en annan lukt. 

Tänk på att en Eau de Cologne sitter i bara ett antal timmar, därför kan du över en dag behöva applicera mera. Men det är bättre att applicera en mindre mängd upprepade gånger under dagen istället för en gång och en större mängd. Det senare kan orsaka besvär hos medmänniskor. 

Det är inte alls ovanligt att ha flera olika typer av Eau de Cologne med olika dofter beroene på tillfälle och tidpunkt på dygnet exempelvis. Kanske har du en för dina dagliga aktiviteter under veckan, sedan en på vardagens kvällar, samt en tredje för helgen. 

Eau de Parfum

Eau de Parfum har en betydligt högre mängd parfymolja än en Eau de Cologne. En Eau de Cologne ligger på ungefär 4 till 8 procent ligger en Eau de Parfum på åtminstone den dubbla mängden parfymolja. Eftersom parfymoljan är den ingrediens som är mer dyrbar ökar också priset. Samtidigt håller en Eau de Parfum doften intensivare under en längre tid. Det innebär att du behöver en mindre mängd än exempelvis en Eau de Cologne. 

Tänk på att en Eau de Parfum har en högre mängd parfymolja än vad en Eau de Cologne har. Du behöver därför inte ha lika mycket. För mycket Eau de Parfum kan vara obehagligt. 

Ett av de märken inom Eau de Parfum vi säljer är Roja Parfums. I deras sortiment finns även Eau De Cologne. Detta är parfym av högsta kvalité med brittiskt ursprung. Skapade av Roja Dove. 

Ytterligare ett mycket fint varumärke är Stephane Humbert Lucas. Dessa parfymer skapade av Stephane Humbert Lucas är i många fall inspirerade av orientaliska dofter. 

När ska du välja en Eau de Parfum?

En Eau de Parfum kan vara ett utmärkt val för de lite mer speciella tillfällena, hur ofta de är bestämmer du förstås helt och hållet själv. Kanske på helgen om du vill känna dig lite extra väldoftande under en längre tid. 

Deodoranten, basdoften

En deodorant är något som de flesta behöver använda dagligen för att motverka dålig lukt, framförallt av svett. Den kan användas under armarna och på andra platser som du svettas på. Deodoranten täcker den dåliga lukten med en annan mer neutral doft. 

En del deodoranter kan också ha en anti-persperant i sig. Det innebär att den innehåller delar som aktivt täcker över porerna och hindrar avsöndringen av svett från kroppen att blandas med luften och textil.  

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri Frakt

På alla ordrar över 700kr

Snabba Leveranser

1-2 dagars leveranstid

Skickas samma dag

Beställningar innan 16:00

Säkra betalingar

Klarna / Swish / MasterCard / Visa